На доброволците се гледа като на работна ръка и хора с ентусиазъм

Нужно е обучение, знания, застраховка, юридическа защита
Обновена: 14 фев 2023 11:30 | 14 фев 2023 11:28, Анисия Иванова
7

Eдна помощ никога не е достатъчно навременна или достатъчно бърза. Бюрокрацията на официалните структури губи ценно време, през което могат да се спасяват хора. Това заяви хуманитарният дипломат, съветник на бившия еврокомисар по бедствията и авариите Кристалина Георгиева - Енчо Господинов, в студиото на "България сутрин".

Гостът посочи, че при разрушена инфраструктура, мостове, шосета, летища или липса на такива, проблемите в логистиката също забавят спасителните операции. А за бедствие от такива мащаби, колкото и да се готви една страна, никога не е достатъчно.

"Земетресение от такава сила би затруднило всяка държава. През последните 20-30 г. целият свят напредна в подготовката за бедствията и реакциите, но не е достатъчно - зависи от манталитета на една нация, от желанието да се учи. Австрия разполага със законодателство, техника, тренировки, практическо обучение на хората, имат обучени доброволци, а не доброволци въобще", каза Господинов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че у нас се залага основно на ентусиазъм.

"На доброволците се гледа като на евтина работна ръка, която като стане нещо ще отидат 2000 млади хора и ще работят с ентусиазъм. Няма нищо по-опасно на терена от аматьори, дегизирани като доброволци. Човек трябва да е обучен, подготвен, със знания, със застраховка, да бъде мотивиран, да има юридическа защита, когато отиде да гаси пожар например, а не работодателят да го изгони после", уточни хуманитарният дипломат.

Георгиев допълни, че у нас са нужни 30-40 000 доброволци, които два пъти в годината да преминават опресняващо обучение.

Очакванията му са ситуацията в Сирия да продължи да бъде усложнена, а помощта трудно да стигне до нуждаещите се, въпреки отварянето на границите с Турция.

"Политиката се намесва навсякъде. Великите сили имат голяма намеса в живота в Сирия, трудно е да се стигне до мястото, където стана земетресението. Освен това политическото разделение и районът, който е в ръцете на бунтовниците, също затруднява изпращането на помощи. Това е коктейл "Молотов" от причини, който затруднява спасителите и местните", каза още Господинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Единствените изгонени спасители са българските ,,защото ровели в руините за златни накити от починалите турци ,,срам ме е че съм българин
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само глупости . В Африка не стават ли земетресения ? Що там няма жертви ? Защото няма високо строителство . Трябва да се строи най много до трети жилищен етаж . Не само че няма да има жертви ами и самите сгради ще имат много по дълак живот .
5
1
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Просто бизнес са си две думи. Както и *** бизнес. За да не се получават тафталогии, простия бизнес ще го заменя с обикновена работа.
4
5
 
1
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Те сами правят това, което правят. Никой не ги кара. А това, как гледат на тях - си е техен проблем. Щом им харесва, така да бъде.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2 Не при такива условия кучета не трябва да се ползват, защото като умрат кучетата и няма как да се открие някой. Кучета трябва да се ползват само в безопасни за тях условия. В опасните условия трябва да се ползват уреди и машини.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се организира и обучение на кучета, които да откриват хора. Виждате, че като стане такова нещо няма достатъчно обучени кучета, а и време тепърва да се обучават също няма. А за такова бедствие те са най-полезни.
1
2
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Просто бизнес с една дума