Вдигат минималната заплата в Гърция на 780 евро

Повишението от април ще е с 9,4 процента
17 мар 2023 18:50, Елка Василева
20
Вдигат минималната заплата в Гърция на 780 евро
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви ново увеличение на минималната работна заплата, която от 1 април ще стане 780 евро, предаде агенция АНА-МПА.

Мицотакис изтъкна на днешното правителствено заседание, че знае как „новото увеличение очевидно не решава проблема (с инфлацията). Но със сигурност предлага много важно облекчение и преди всичко показва желанието ни да повишим заплатите както в държавния, така и в частния сектор“. Това е третото увеличение на минималната заплата, направено от сегашното правителство.

Министърът на труда Костис Хадзидакис съобщи, че паралелно с това се увеличават и деветнадесет обезщетения като тези за безработица и майчинство. Обезщетението за безработица ще достигне  479 евро в сравнение с 399 евро, прието през 2019 г. Той подчерта, че третото увеличение отчита ръст на заплатите с 20 процента за последните две години. Хадзидакис заяви, че става дума за увеличение, „наложено от нарасналите нужди на работниците, но и основано от растежа на икономиката“, пише в. „Катимерини“.

През април  минималната заплата ще се вдигне с 9,4 процента от 650 евро на 780 евро, това са почти три допълнителни заплати към доходите на близо 600 000 работници, заяви премиерът.

Той допълни, че договорената сума е на горната граница на възможностите на държавата, но е в рамките на възможностите на предприятията, които са били подкрепени от гръцкото правителство по време на пандемията.

Мицотакис заяви, че националната икономика продължава да се развива динамично, а безработицата и данъците продължават да намаляват, като подчерта, че „сега е моментът да се подкрепят работещите с щедро увеличение на основната заплата, защото дивидентът от растежа трябва да бъде справедливо разпределен между всички“.
(БТА, Анна Нацариду)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сравнение с Молдова може с Гърция абсурд
13
1
 
4
 
! Отговори
Деутиуакан преди 1 година
До 17 промит мозък!Разликата е в материала!
12
9
 
4
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
ГЪРЦИЯ Е В ЕВРОЗОНАТА А БЪЛГАРИЯ Е ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД ИМА ОГРООМНА РАЗЛИКА
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е ние ще изплащаме инвестициите в асфалта още 30 години.
10
4
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е стига де!...Тия видяха,че ние дигнааме заплатите на 780 ЛЕВА ,и те да не останат по-назад...
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как може така,фалирала Гърция с 780 Евро МРЗ,просперираща България с 390 Евро МРЗ?Другарят Велев и сие крадци червени бичмета,нещо мнение по въпроса имат ли?
8
2
 
16
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
То и нашата е почти толкова... ама в левове...
7
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И у нас МРЗ е 780.....,само че ЛЕВА!!!!!!!! Как ли ще ги догоним гърците? Жалко за нас,защото това ще е НИКОГА!!!
6
7
 
15
 
! Отговори
Схемата преди 1 година
Няква върхушка, печата пари от хартия, и подчинява всички останали да работят за тази хартия която дори няма златно или каквото и да е покритие. Върхушката си раздава бонуси заплати по 25-260 000 от хартията а работника който работи за хартията получава 1000 - 3000 хатрий. Каква е логиката? Всички в парламента на ЕУ и да даваме акъл на бедните как да живеят, или продължаваме да бачкаме до замайване.
5
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази заплата е за бедните. Аз от 20 години си взимам 2 800 евро гръцка заплатка.
4
5
 
21
 
! Отговори
Боко тиквата преди 1 година
Трайте да не станете зле като гърците.
3
6
 
17
 
! Отговори
До Нане преди 1 година
Да не забравим, че имотите в Гърция са 2 пъти по-евтини от тези в България, както и храната им. Т.е. Един грък на минималната заплата има 4 пъти по-голяма покупателна способност отколкото един българин на минимална или казано по друг начин, всеки в България взимащ заплата от 3120 лева е беден колкото най-бедният грък. Двама гърци работещи за минималната живеят така, както двама българи взимащи общо 6240 лева.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уидроу Уйлсън ли беше американският президент, заради който днес територията на която "живея" е България, вместо да бъде Гърция? Да гори в ада!
1
5
 
17
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Баце пьк каза , че трябва да затягаме коланите след изборите