Външно следи с безпокойство развитията в Северна Македония

Притеснителни са сигналите около сдружение „Иван Михайлов“
17 мар 2023 09:40, Йоана Цонева
19
Външно следи с безпокойство развитията в Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи (МВнР) следи с безпокойство развитията в Северна Македония, свързани с правото на сдружаване на българите в страната и в частност последните развития около наименованието на гражданско сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Това се посочва в позиция на МВнР.

Решенията, които се подготвят, имат съществено отношение към демократичните процеси в съседната ни страна. Както е известно, именно с цел обективно тълкуване на историческите събития от общата история между България и Северна Македония двете правителства са създали Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, припомнят от МВнР.

Още по темата
Системните блокажи на нейната работа досега не са позволили изработване на обща оценка за ролята на историческите личности от този период, предаде БТА.

Затова се надяваме компетентните институции в Република Северна Македония да не използват едностранни и тенденциозни тълкувания на исторически събития и личности като основание за ограничаване на основни права, включително на правото на сдружаване, се казва в позицията на МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
КВО НИ пука .. преди 1 година
...за РСМ!!!!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно към едно укро сценария. Явно са писани в един център, а интересното е, че за писателите и ние сме неприемливи като носители на Българското. Колкото и малко да е останало, пречим на цивилизационното им господство. За аналитичните оставям сами да си изведат точните причини в какво точно им пречим.
11
5
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 1 година
Ще спазваме македонските закони,такива каквитито са.Кое не ни е ясно?А,това,че може да не ни харесват техните закони,си е наш проблем,а не техен.Те сигурно си ги харесват.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те албанците ще ги оправят тях.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изопачаването на историческите факти не е от вчера и не е единствено в югозападната ни съседка. Историята навсякъде не се представя обективно, Навре,ето, при социализма, поне беше почтенио казано, че е "идеологическа дисциплина", Новите поколения обаче даже не знаят какво е одеология, за да осъзнават колко ги манипулират. Който ползва на прилично ниво езици, различни от български, и иска да чете, е наясно, Даже и само с български, но не от ионтернет, а от книги, пак става.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нарушаването на декларираните свободи и задължителна част от съвременния ЕС. Както и в свтовен мащаб.
7
3
 
14
 
! Отговори
Хайл преди 1 година
Щом ни се ежат непрекъснато,да скъсаме дипломатските обноси.Щом не искат контакти снас-гайната им.Насила хубост не става.Мазният Борелчо днес им е на гости,затова се надуват.
6
0
 
10
 
! Отговори
Съкращения ! преди 1 година
Повечето служители са назначени във Външно с протекции ! Министъра да вземе мерки и проверки !
5
0
 
9
 
! Отговори
Връзкари ! преди 1 година
И във Външно ги назначават от кол и въже ! Необходими са промени ! В личен състав с фалшиви сертификати за знания по владеене на език ! Гола вода са ! Връзкарски назначения ! До кога ?
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българи те в чужбина да се връщат а ако са русофили да си одат у степите вече сме си платили Пре скъпо за това парче земя Неми трябва особено като не можем да поддържаме това което имаме
3
0
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Това заглавие е толкова нескопосано написано, че може да те накара да се откажеш да четеш статията. Никакъв смисъл. Ще го направя все пак.
2
2
 
12
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Само, че руснаците ще решат украинския въпос по начина който вече виждаме...
1
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македония е независима държава. Какъв е проблема може да си прави с българите каквото си поиска. Също като Украйна нали???