МВнР: РСМ нарушава основни принципи на ЕС

Няма свободно изразяване и сдружаване
Обновена: 23 мар 2023 13:44 | 23 мар 2023 13:44, Стела Стоянова
23
МВнР: РСМ нарушава основни принципи на ЕС
Снимка БГНЕС

„Силно сме обезпокоени от последователните действия от страна на властите в Северна Македония за ограничаване на правата на изразяване и сдружаване на българската общност там. Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорване на регистрацията на българските сдружения. Те са взели тези решения чрез тенденциозно поставяне на имената на клубовете в изкривен идеологически и исторически контекст“. Това заяви зам.-министър Костадин Коджабашев на брифинг на Министерството на външните работи по повод заличаването от регистрите на българския клуб в Битоля.

„Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемни свидетелски показания за тази личност, а следват една монопола на ревизионистка интепретация на историята. Особено причудливи са обвиненията за антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, обкръжението му и ръководеното от него ВМРО са уважавали еврейската общност“, допълни още Коджабашев.

"Северна Македония нарушава основополагащи принципи на ЕС за свободно изразяване и свободно сдружаване. Те са залегнали в член 10 от Европейската конвенция за правата на  човека. На 17 юни Северна Македония пое ясен ангажимент за опазване на българското малцинство, равни права и опазване на тяхната идентичност", посочиха още от Външно.

"Вместо институциите в Скопие да се стремят да предотвратят нови престъпления срещу българи и български институти, те губят време и енергия", казаха още от МВнР. Прокуратурата в РСМ вече е определила, че нападението на културния-информационния център в Скопие е с мотиви от "битов характер". Това е първо посегателство на чуждо представителство в РСМ изобщо, посочиха още от министерството и предупредиха, че така се изпраща опасен сигнал от правораздавателните органи към обществото там.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РСМ може да нпаравят Югославия или нова македонска държава с Гърция. Там им е историята.
2
4
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Република България нарушава правата и свободите на най-бедните и на тези с нулеви доходи .
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то у нази и така бря