Османи: България не е помогнала много в това да се покаже атмосфера на доверие

Според него около промените в конституцията има създадена аура от конспиративни теории
27 мар 2023 20:42, Нели Христова
42
Османи: България не е помогнала много в това да се покаже атмосфера на доверие
Снимка: БГНЕС

"Около промените в конституцията има създадена аура от конспиративни теории", това каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Когато започне обсъждането на конкретните предложения за промяна на конституцията на Северна Македония, не само политическите партии, но и гражданите ще се убедят, че става въпрос само за "техническо споменаване на вече вписани в преамбюла на конституцията общности", каза още той.

По думите му, когато конкретните предложения бъдат подготвени, ще стане ясно не само това, че с нищо не застрашават държавата, идентичността, общностите и т.н., „но и ще се елиминира алибито, че в Северна Македония има дискриминация на гражданите”.

„С гражданите се злоупотребява само в името на партийния интерес, а не заради интереса на държавата. Опозицията няма аргументи защо е против, затова настоявам дебатът да започне по-рано. Искам да видя защо са против, с изключение на познатото „защо под диктат, защо само ние”, което няма тежестта на аргумент. Искам истински аргумент - защо държавата е застрашена, защо македонците са застрашени, ако тези, които вече са споменати в конституцията, се споменат вече конкретно. Това ще деконструира този пропаганден наратив, изграден само за партийни цели", каза Османи.

Според него, за съжаление, България не е помогнала много в това да се покаже атмосфера на доверие, а в тази среда определени партии са видели възможност „за лов на политически точки”, което той нарече трагично, когато става въпрос за дългосрочните интереси на държавата, предаде БТА.

„Европейските партньори стават щит за интересите на страната и гарантират процеса на присъединяване към ЕС по тази вече изградена бърза писта. Ще бъде много трудно (в парламента) да се натисне червеният бутон и да се изолира държавата, за да решим проблема някъде през 2033 г. при много по неблагоприятни условия, когато младите граждани са напуснали и вече сме загубили едно поколение. Този въпрос трябва да си зададе всеки депутат, преди да гласува дали хърватите, черногорците и българите трябва да бъдат вписани в конституцията, при положение, че те вече присъстват в категорията „и други”, каза Османи.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пичове, грешката на всички нас е че още се занимаваме с тия (както и да ги нарека все ще е меко казано)...Пълен игнор трябва! Никакви клубове, никакво внимание, никакви комисии и прочие...Нищо бе! Все едно ги няма! Който се пише българин вече си е взел паспорта! Край! Да си лаят глупостите извън дворчето на Европа и накрая ще ни се молят вместо да съскат и плюят отрова по нас...
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Северномакедонците,все помощи търсят.Тоя да им помогне за ваксини,оня за пожари.Трети ще им дари обувки за армията.Ей,Буярчо,стига просия бре.Свършете нещо сами.Не става само с големите претенции,а трябва и работа.
27
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Анонимен29 Нагли са сърбите там,уважаеми, не бившата ни провинция...Винаги трябва да прави разлика - иначе ще играем по сръбската ***, скрита зад щита на изтормозените макета там...Не нападай макетата - те са жертва!...Този хубавец говори много общи приказки - нека каже конкретно каква точно помощ очаква той от България за да се покажела атмосфера на доверие, както го казва..Общи приказки - на пазара!..И кой на кого не вярва, и какви са тези формални преписвания от Конституцията, и..
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая бивша Бг провинция е много нагла.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде са македоните като там са все славяни бг или сърбе и неслявяне роми и албане или власе, но няма антички.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все се правят на ударени,че това са нации българи,черногорци,хървати с държави по тяхно име,наименование на държавите наречени и те как население са повече отколкото вие сте ги вписали за настоящи във вашите хартии на крайни справки за отчитане за да можете да ги натиряте без граждански права конституционни при това под формата-други,а щом ги изписвате за други ей така междудругото в пресмбюлата общо други,а народностната ви структура е изградена основно от тях с векове,то и вие за тях сте други
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
закривай
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ееее ,гееее... ние трябва да им се молим и да им създаваме атмосфера, че те да си променят конституцийката на измислената държава, че да благоволят да влязат в ЕС?!? Хахахах. Крайна наглост! Вземете на Киро Българското гражданство и му дайте северномякедонско! След което набийте вето на тая жaлка държавичка, да си седят по чукарите и да драпат за български паспорти! Да видят атмосферата как е!
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тия алебанци много ги е яд на България дето помогна на Македония с танкове когато беше войната и правят всичко възможно да скарат двата народа. Османи башаму е бил на страната на албанците в Македония . Много ги е ят на нас......
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кои сте вие и защо България трябва да ви помага? У лево и пълен игнор на тия.
19
4
 
11
 
! Отговори
Granik преди 2 месеца
Ако тия ги пуснем да влязат в ЕС с безграничната си омраза към нас и кражбата на хилядолетната ни история ,език и писменост, то трябва веднага да напуснем този ЕС, да отворим всички блокове на АЕЦ Козлодуй, да се въоръжим пак с ракети,да изгоним чуждите вериги и банки ,да спрем концесиите за злато, да изгоним трите енергодружества и да си върнем суверенитет на държавата ни.
18
4
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 2 месеца
Па шта си ти? такъв въпрос задававъв твоя дом безочлив чужденец.Па шта си ти? с такваз псувня смущавадушата ти некакен пришълец;..........и отговора на малкото българско момиченце ,според античния македонец Буяр , трябва да е ........."Аз съм ДРУГИ господине"
17
2
 
4
 
! Отговори
Дякона преди 2 месеца
Нищо ново... Същата манджа ни поднасят тарикатите.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що е мaке се е го М но
15
3
 
4
 
! Отговори
?!? преди 2 месеца
Като те изплющщим се гради много доверие!
14
3
 
7
 
! Отговори
аман от тези преди 2 месеца
мрънкала и за всяка обида към нас бг да искат компенсация от ек
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този турчин какво иска?
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гръмнете се вече, бе! Аман от вас.
11
4
 
8
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 2 месеца
без ТитоФашисти в ЕС
10
4
 
15
 
! Отговори
Накратко: преди 2 месеца
Без БЮРМ в ЕС!