26 лева струва килото домати в Румъния

За живота на едно домакинство са необходими 2170 лв.
6 апр 2023 18:23, Нели Христова
42
26 лева струва килото домати в Румъния
Снимка: БГНЕС

За 65 леи (или 26 лева) се продават румънските домати в област Олтения. Килограм краставици струва 35 леи (14 лв.).

Местните търговци имат няколко обяснение за рекордно високите цени - това са цените на хранително-вкусовата борса в центъра на Алба Юлия. Значително по-евтино излизат вносните домати от Испания и Унгария. Те се продават на цени между 17 и 20 леи (6,8 лв. и 8 лв.) за килограм.

“Взехме само по няколко каси. Още не им е сезонът. Ако Великден беше по-късно, цените щяха да са други. Скъпо ни излиза да ги купим, още по-скъпо е за клиентите. Идват, гледат, но не купуват", споделят местните търговци, цитирани от сайта Зиаре.

Земеделците предупреждават, че до Великден цените на зеленчуците, особено доматите и чушките, може да се увеличат още и да струват два пъти повече от миналата година. Закъснелият студ и сняг в Румъния са засегнали реколтата им.

2166 леи (866 лв.) харчи средно на месец един румънец, показват най-новите данни на Националния статистически институт, предоставени на БТА. За едно домакинство сумата е 5426 леи (2170 лв.).

Най-голяма част от семейния бюджет или 34,8% отиват за храна. На второ място са парите за покриване на жилищни консумативи и местни данъци и такси - 16,3%. 8,1% се харчат за дрехи и обувки, а 7,2 - за транспортни разходи. Едва 0,6% отиват за образователни нужди.

Изключително малък дял или 0,1% от семейния бюджет е предназначен за инвестиция за закупуване или строителство на жилища, на земя и оборудване.

През 2022 г. средните доходи на домакинствата в Румъния са се увеличили с 579 леи (231 лв.) или с 10,5% до 2648 леи на човек, отчитат още от НСИ на Румъния. Заплатата остава най-важният и основен източник на средства за северните ни съседи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: румъниядоходизелечуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
сезон преди 1 година
Агнешкото е 15 лв не яжте скъпи домати от Филипините.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7 Отвори един гугъл чети обяви заплати и тн.Ама то забравих че вие сте неграмотни нали сте само до осми клас.Накарай някой да ти прочете пък ти слушай ;) Само да ти кажа за миналата година имат 50 процента повече купени нови автомобили.Тва с напушване и 2000 лей не става .А ти вервай на глупости.
10
4
 
16
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Глупости на таркалета,днес бях в Румъния и килогра домати ( домашни ) са седем леи,от бабите пред къщите. А преди месец,когато говорих с един познат румънец,му казах ,че заплатата ми е две хиляди лева,а той си мислеше ,че го лъжа...видяха му се много малко
9
6
 
10
 
! Отговори
до11 Българин преди 1 година
Абе колко са такива като теб,дето все още верват в дедо Мраз и че ще се върне онова време,като гласуват за БСП?!Верват на Путин и верват,че западът иска да ни вкара във война.Верват,че от небето самолетите ръсят нещо заразно и всички ей такива тъъпотии дето са пропаганра от Москва.Кога ще ви светне лампата на такива,че времената са други?!До кога ще дърпате България назад и ще се пишете Българи?!
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но не опитват като тука да слагат ценовици,защото игра АК-47 навремето!Само Чаушеску и жена му застреляха и днес са по-добре от нас!
7
8
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Едно време на пазара имаше само розови домати и в края на деня ги пускаха по 1ст., за да се разпродадат, че на другия ден идваха нови. Ама сега с тази демокрация и пазарна икономика...пластмасови домати на безбожни цени.
6
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко бре, имаше снимки у Русия там краставици са евтини, по около 1200 рубли/кг или около 25 лв. Мърдайте нататък!
5
3
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 година
Ти с какво си се напушил?
4
0
 
10
 
! Отговори
жалните ръмънеще преди 1 година
да ги оплаче човек затова пълнят отрано ол инклузив хотелите по морето и вдигат врява до небето когато се хранят
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Румъния 4000 лв заплата български пари се счита за ниска.Нещо като 1200 лева тук.50 хиляди лева ви купуват обзаведен апартамент с балкон в малък но много добре изглеждащ град.Не умираща ромско старческа *** като в БГ. Не ги мислете румънците те отдавна са включили турбото и летят напред.А ние у бегето винаги на задна с батко Ви, там неква магистрала се гради бясно вече половин век и предишните са виновни комунистите ,бежанците,руснаците,германците еврейте и така нататък..
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за тях сигурно Кирчо и Кокорчо са виновни?
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха на им санкции.