Ердоган: Движим се към това Турция да стане една от най-големите икономики

Той подчерта, че е дал началото на нова ера в много области
7 апр 2023 23:10, Йоана Цонева
68
Ердоган: Движим се към това Турция да стане една от най-големите икономики
Снимка: БГНЕС

Стъпка по стъпка Турция се придвижва към своята цел – да се превърне в една от най-големите икономики в света, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за списание "Критерия", цитирано от Анадолската агенция.

В интервюто Ердоган говори за предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 май, за строителните и възстановителните действия след земетресенията в началото на февруари, за актуалните световни теми и за приноса на Турция към тях, предаде БТА.

В отговор на въпроса каква е оценката му за ролята на политическата воля, политическата стабилност и лидерството в развитието на страната, турският президент заяви, че по време на неговото управление Турция е осъществила тихи революции с най-всеобхватни демократични реформи и е предприела революционни стъпки в сферата на инвестициите и в разработването на националните и вътрешните проекти.

Ердоган подчерта, че управлението му е дало начало на нова ера в областта на здравеопазването, образованието, правосъдието, сигурността, транспорта, туризма, инвестициите в енергетиката и селското стопанство.

„Ние повишихме потенциала на нашата държава, като вложихме в икономиката на страната най-големите инвестиции в историята. Направихме революция на начина на мислене в отбранителната промишленост. Това е период на революции в почти всички области. (…) С новите си достижения ще преследваме решително целта нашата страна да се превърне в център на стабилността и силата в света“, заяви Ердоган. Турският президент допълни, че управлението му ще продължи своята политика на инвестиции, услуги, развитие и реформи „без да забавя темпове“.

Още по темата
Ердоган подчерта също, че Турция се обявява за прекратяване на военните действия в Украйна и за установяване на дългосрочен мир в региона.

„Смятаме, че с дипломатически усилия може да се решат проблеми с различна трудност, в това число войната и мира. Това беше доказано с постигането на черноморската зърнена сделка, където нашата страна изигра ключова роля“, заяви Ердоган.

Лидерът на турската държава подчерта успехите и постиженията на Турция в отбранителната промишленост.

„Нашите показатели за износ по отношение на отбранителната индустрия значително се повишиха в последните години. Преминахме границата от 4,3 милиарда долара. В следващите години тази цифра значително ще нарасне и Турция ще стане много важен играч на световния пазар на отбранителни продукти. Първоначално ще достигнем износ от десет милиарда долара, а по-късно той ще възлиза на 50 милиарда долара. Нашата армия ще достигне до равнище на стратегическо възпиране. Турция в тюркския век ще се превърне в технологична сила“, каза в заключение турският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 57 преди 1 година
Как да няма интереси?? А "Москва Третий Рим"?? А претенциите да ни командват в какви съюзи военни и финансови може и не може, на кои загинали воини да благодариме на кои не, кой паметник да не събаряме и кой да не възстановяваме, на кого да не даваме оръжие - това не са ли интереси? Това не е нито неутралност нито независимост - стига манипулации и игри на думи! На русофилите ви е много е дуалистично мисленето. Освен това: Неутрални към Русия в околността няма нито един - има зависими и има във военни съюзи.
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До к.49 Ама ти сериозно ли смяташ, че на Русия й е притрябвала България? Тя има интереси в Близкия Изток, Африка, Азия, Южна Америка. На нея й трябва неутрална България, а не такава,която дава оръжие, включително тежко такова, и боеприпаси на Украйна, за да воюва с него срещу руските войници. Европа трябва да иска мир от двете воюващи държави, а не война. Защото Източна Европа може да бъде въвлечена във войната, а сетне цяла Европа да пламне!
51
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 1 година
Всички държави партньори очакват правителство! Има само еднО посолствО което може да иска България да стои без избрано правителство, години наред. Следователно споменатите "прости човечета" получават инструкции от това посолствО! И очевидно човечетата не са гербаджии а всички останали които държат страната без правителство!
50
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 1 година
...а не да се оставя Радев да назначава правителства в съдбоносни моменти на война, понеже ПП и ДБ имали "ценности" по-важни от съдбата на държавата..
49
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 52 преди 1 година
Никой не казва, че Испания и Япония не участват в този свят, напротив - не са разкрачени като БГ, техните партии жертват егоистичните си интереси в името на нацията. За разликата с българските "борци за независимост"(чети излизане от НАТО) - води ги само егоизъм. Докато върлува буря по света те са Ок да оставят кораба без капитан! Те искат избори до дупка докато дойде техния клан на власт. Като че ли не са всички кланове с червени оттенъци.. Прочистване няма докато центъра на проблемите не се прочисти. През това вереме обаче, трябва да се държи правилен геополитически курс, а не да се оставя Р
48
2
 
2
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
От всичко най -много мразим турците, от всичко най -много обичам да мачкам турците! Мачкай нехората, те си го заслужават !
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина гербаджиите нямат вее място в политиката.Когато казвам самостоятелен път значи да не висиш като просто човече всеки ден в посолствата и да не знаеш да кажеш две приказки пред тия хора.Япония,Испания са уважавани не защото не участват в тоя свят , а защото просто са самостоятелни и независими в решенията си.Вие от ГЕРБ съсипахте реномето на една древна нация като изгубихте и уважението на партньорите ни даже в ЕС и НАТО.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тая инфлация по-скоро ще фалира, отколкото да стане от най-големите икономики.
45
4
 
0
 
! Отговори
До до преди 1 година
Герб не се опитва да турцизира, напротив, опитва се да ви издърпа към развития западен свят. Но тези със "независимия път на развитие" къде съзнателно къде от глупост обслужват руски/чужди интереси. Западния свят не може да има доверие на България докато е раздвоена между враговете им и тях самите. Време за избор! Това със "самостоятелния път" е за наивници. Накрая ще трябва да избира между Русия и Турция, понеже реалността е такава. Даже силна страна като Швеция е във военен съюз!
44
4
 
1
 
! Отговори
До до преди 1 година
Аз пък се срамувам от тези които си мислят, че в днешния взаимно свързан свят, в който всички държави са зависими една от друга и никой не може без другите... та те си мислят, че може да си на "самостоятелен път на развитие". Това е байката на пуправляващата партия на Русия, движението НОД, на която само много неразбиращи вярват. Тези умници, със "самостоятелния път" искат да спънат евроатлантическата про-западна посока за да направят България колония на Русия, която от своя страна е васал на Китай. Нищо, че самият Китай е тотално зависим от износа си на запад.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква най-голяма икономика бе? Тия един блок не могат да построят като хората, както се видя. Всичко произведено там е пълен леш, а храните са им чиста отрова. Като видя "мейд ин тюркей" бягам надалеч. Само като си помисля, че тия диваци ще строят АЕЦ, тръпки ме побиват. Да се придържат към производство на дюнери и наргилета, защото за друго не стават.
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Ердоган, Турция произвежда всичко, от иглата до колата, има и индустрия и селско стопанство, и газ и АЕЦ-и, и се стреми всичко да запази и още да се развива. Ако България беше запазила всичко от соца и продължаваше да се развива, днес щеше пак да е в първите 10, но стигна до там, че съседите я хранят.
41
0
 
4
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
И ТОЯ Е ГОЛЕМ ДЕМАГОГ,ОБЕЩАВА ВСИЧКО /КАТО КОМУНИСТ/САМО И САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ.ЛИРАТА ЖЪНЕ,,УСПЕХИ,,,НЕ МОЖА ДА СЕ СПРАВИ С ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО,И Т.Н.
40
2
 
6
 
! Отговори
до преди 1 година
Отвратителен е начинът по който ГЕРБ и Костов искат да ни турцизират с т нар три пътя от който турският бил добър за нас.Абе вие не сте българи първо да ви кажа.А и да сте имате т нар комплекс за големият брат.Защо ви е нужен.Има Японски и испански път.Аз не казвам да сме колония на тези страни , както вие предлагате.А това са примери за самостоятелен път на развитие.Срамувам се от костовистите и Борисов , че мислят да ни подарят на Турция.Явно затова те са униожавали икономиката .Умишлено.
39
2
 
5
 
! Отговори
до преди 1 година
Има и други пътища.Японският от 17 век на шогуната и Испанският на Франко от средата на 20 век.А че си личи какви турци сте от ГЕРБ и ДСБ, то е ясно на всеки имал отношения с вас.Вие сте в НАТО заради Турция, а не заради евроатлантизма.Ако Турция не е в НАТО вие първи ще искате напускане на НАТО.Затова и в щатите вече не искат и да чуят за ГЕРБ и Иван Костов.Вероятно ще свитнат и двамата в скоро време.
38
10
 
10
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Свободен Кюрдистан! Западна Армения да се върне на арменците. Грузия да си вземе лазите. Егейска Анатолия и понтийска Анатолия на гърците. Одринска Тракия на България. Антиохив и Адана на Сирия.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До предишния. "Човекът мислел за държавата си..." хахахаха, как ме разсмя събота сутрин
36
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът мисли за държавата си, а ние българите мислим че сме по велики от папата...
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Диктатор трябва да бъде обесен
34
5
 
18
 
! Отговори
Общ работник преди 1 година
Какво ми възхвалявате некъв козофиил-икономист?! Супер била държавата, само дето всички драпат за Европа. Най-голяма диаспора в Германия, знаете коя е. Даже нашите изгонени от възродителния процес там, дето уж дето били в прегръдката на майка Турция здраво стискат бг паспорта, защо ли....