Коста от Белград - най-жестокият масов убиец на деца в историята на света

Пред полицията казал, че е психопат, който трябва да се успокои
Обновена: 5 май 2023 09:05 | 4 май 2023 13:04, Елка Василева
199

Снимка: БГНЕС

“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи” (в. "Данас"), „Детето убиец планирало и да избегне затвора“(в. "Блиц"), „Покосена младост в час по история“ (в. "Вечерне новости"), „Тринадесетгодишен извърши масово убийство“ (в. "Политика"), „Най-черният ден в Сърбия“ (в. "Курир"), „Сърбия в сълзи“ (в. "Ало"). Под тези заглавия сръбските издания обобщават и изнасят подробности за вчерашната трагедия в Белград, при която седмокласникът Коста Кецманович застреля в училище в центъра на Белград осем ученици и охранител. Ранени са шест деца и учителка.

Още по темата
Момчето и родителите му са задържани. Тийнейджърът е дошъл в учебно заведение с два пистолета на баща си и коктейли Молотов.

Белградските издания акцентират върху това, че ученикът е планирал в продължение на месец убийствата и е имал специален списък с децата,  които иска да убие.

“Новости” отбелязва, че момчето е най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, независимо от броя на жертвите, никой никога не е убивал толкова много хора, колкото сръбският тийнейджър.

В. “Политика” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който каза снощи пред националната телевизия РТС, че момчето само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да се успокои“.  Милич допълни, че тийнейджърът е изпратен в здравно заведение за лечение на малолетни. Той каза още, че в разговор в присъствието на представители на Центъра за социален труд момчето разказало, че е е било пренебрегвано от компанията, в която се намира, че било изключено от общуване и игри по време на междучасията или екскурзиите. За коктейлите “Молотов” тийнейджърът обяснил, че с тяхна помощ искал да направи стена или бариера на входа, така че полицията или някой друг да не може да влезе вътре и да окаже помощ.  Милич допълни обаче, че е трудно да се разбере какъв точно е мотивът за престъплението.

Освен подробностите от вчерашното убийството изданията се спират и на въпроса как се стигна до трагедията.

Според психоложката Николина Милосавлевич, цитирана от в. "Данас", случилото се е симптом на агресията в обществото.

Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че повечето тийнейджъри нямат усещането, че могат да носят пистолет в училище и да стрелят по хората, тъй като знаят, че това е недопустимо, забранено е и се наказва. Той допълва обаче, че такова нещо не се прави лесно и не може да става лесно.

Училищният психолог Марина Надеин посочи пред в.“Политика“,  че това престъпление ще бележи не само целия живот на момчето, извършило масовото убийство вчера, но и на всички ученици от това училище - особено тези, които пряко са засегнати и са били свидетели на престъплението.

„Това, което знаем със сигурност е, че по закон пистолетът е трябвало да бъде заключен и обезопасен. Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди това е давало признаци на проблемно поведение, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал“, посочи психоложката.

На въпрос как това престъпление може да се отрази на други деца и дали може да ги подтикне към насилие, Надеин каза, че „това е толкова шокиращо събитие, че всички училища със сигурност ще вдигнат максимално нивото на сигурност, за да няма подобни случаи“. Въпреки това, както тя предупреди, многобройни психологически изследвания показват, че след ужасяващи убийства или самоубийства в обществото се увеличава броят на убийствата и самоубийствата.
(БТА, София Ангелова)

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Брацигов 58 - Опресни паметта ми ... като ми кажеш,в коя страна има почти езеседмични убийства от подобен род?
53
7
 
13
 
! Отговори
Афроамериканче преди 1 година
"Най-жестокия масов убиец на деца в света " ??? Бахахахаха. Ама вие сериозно ли? Къде се врете в класация дето дори не сте последни? Тука в Съединените Африкански Щати такива "най-жестоки" убийства в училищата стават всяка седмица... Повечето дори не ги отбелязват в новините щото са някакви банални 3-4 деца гръмнати от съученик... Я, гърми се някъде.... или е на дъжд, или пак се стрелят в квартала...
52
16
 
13
 
! Отговори
Брацигов преди 1 година
Коста е жертва на системата. В много страни от източния блок близки по манталитет до расия(включая и у нас) се толерира поведение на подтискане и тормоз между учениците, като то дори се практикува и подтиквот учителите в някои случаи. Това е основната причина за такива отклонения. В цивилизованите страни такова поведение се подтиска още в зародиш и вероятността от такива инциденти е доста по-малка. Разбира се изключвам сащ, които са специален случай имайки много народ и свободен достъп до оръжие
51
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В БГ е същото 55 - И какво да се напрви? Да се гърми на поразия ли?
50
1
 
34
 
! Отговори
В БГ е същото преди 1 година
Учил съм в 3 квартални Софийски гимназии. Виждал съм неща като за хорър филм. Пребивания, тормоз, нападения с нож, всякакви пр..сташ..ки изпълнения в час и какво ли не още, друсане в талетните и т.н. За съжаление никой нищо не прави по въпроса.
49
1
 
1
 
! Отговори
А преди 1 година
Б
48
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората ви казват, че е психопат, ама половината тука още са "горкото дете". Разбирам, да се радвате, че е някой герой, спрял група терористи, ама не е. Убил е деца, както и служители на училището. Това не е било някой епизод в пристп на ярост. Имал е списъци, планове, подготовка. Можеше да насочи усилията си в това, да избута още 1 месец в училище и от догодина да мине на самостоятелна форма, вместо да очерни живота на толкова много семейства и близките им.
47
1
 
4
 
! Отговори
до 23 анонимен преди 1 година
Ти имаш патология и то сериозна , бе човек . Трябва ти лечение , а не пропаганда .
46
2
 
7
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Ех, навремето с удоволствие прочетох един шедьовър на Стиви Кинг - "Гняв".Същата ситуация, психологически прекрасно разказана! Само дето го думнаха накрая...
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После има въърпсои, свързни с домашното образование на моите деца. Съжалявам, че бях в редвона форма на обучение, човек до 9-ти клас. След това се РОДИХ направо!
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това в БГ нема как да стане, щото дори тинейджърите знаят, че е опасно да се гъбаркаш с мутрите :)))
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Коста под Моста - Всъщност може и двете. Ако си направиш навика, доакто учиш по история, с другата рака може да вкарваш комбинации, почти неволно. Изивка време и усилие, но много неща са възможно.
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
".От друга страна, някое дете решава да отвърне. И то не е виновно - решило да накаже насилниците.И така." - Трябва да има регистър на хората, които завршват менталната си диария с "И така", че да се пазят нормалните от тях.
41
4
 
7
 
! Отговори
До Коста под Моста преди 1 година
4 цифрен код са 10000 комбинации, явно пъпчивото заекващо тийнейджърче вместо да учи по история е научквало кода. Ми колко да му пише даскалицата за половин знания - двойка разбира се. Ей го на, от 16 в списъка, свършил половината работа - пак двойка.Пълен лузър. Лузър от дете си е лузър до гроб.
40
2
 
3
 
! Отговори
селянин преди 1 година
до 37 не бъди сигурем мойта кат докопа браникето два месеца не се прибирах
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SS 37 - Ти нямаше ли букер с оръжия или това беше шашма само за Ковид-а ?
38
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В училищата е отврат. Издържах кратко време като преподавател и се махнах. Издържах е точната дума. Родители, учители, ученици - нищо не става. Знам че няма да ви хареса, особено на родителите, но е самата истина. Да не ви разказвам за родителските срещи и разговорите с родителите какво представляват. Всъщност вие си знаете. Цялото общество е ***.
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 - Затова трябва да се прат психологически профили и да се следят всички.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тийнейджърът е дошъл в учебно заведение с два пистолета на баща си.. таткото да не би да е военен нещо. Внимавайте с военните и се пазете от чедата на Радев, оная грозната и оня просстия. Внимавайте наистина!
35
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите понеже не знаят какво е истинска агресия, почват да стрелят по училищата си :)))