Коста от Белград - най-жестокият масов убиец на деца в историята на света

Пред полицията казал, че е психопат, който трябва да се успокои
Обновена: 5 май 2023 09:05 | 4 май 2023 13:04, Елка Василева
199

Снимка: БГНЕС

“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи” (в. "Данас"), „Детето убиец планирало и да избегне затвора“(в. "Блиц"), „Покосена младост в час по история“ (в. "Вечерне новости"), „Тринадесетгодишен извърши масово убийство“ (в. "Политика"), „Най-черният ден в Сърбия“ (в. "Курир"), „Сърбия в сълзи“ (в. "Ало"). Под тези заглавия сръбските издания обобщават и изнасят подробности за вчерашната трагедия в Белград, при която седмокласникът Коста Кецманович застреля в училище в центъра на Белград осем ученици и охранител. Ранени са шест деца и учителка.

Още по темата
Момчето и родителите му са задържани. Тийнейджърът е дошъл в учебно заведение с два пистолета на баща си и коктейли Молотов.

Белградските издания акцентират върху това, че ученикът е планирал в продължение на месец убийствата и е имал специален списък с децата,  които иска да убие.

“Новости” отбелязва, че момчето е най-жестокият масов убиец на деца в историята на света. Сред всички масови убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за престъпление, независимо от броя на жертвите, никой никога не е убивал толкова много хора, колкото сръбският тийнейджър.

В. “Политика” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който каза снощи пред националната телевизия РТС, че момчето само се е обадило на полицията, за да информира за случилото се и казало, че е „психопат, който трябва да се успокои“.  Милич допълни, че тийнейджърът е изпратен в здравно заведение за лечение на малолетни. Той каза още, че в разговор в присъствието на представители на Центъра за социален труд момчето разказало, че е е било пренебрегвано от компанията, в която се намира, че било изключено от общуване и игри по време на междучасията или екскурзиите. За коктейлите “Молотов” тийнейджърът обяснил, че с тяхна помощ искал да направи стена или бариера на входа, така че полицията или някой друг да не може да влезе вътре и да окаже помощ.  Милич допълни обаче, че е трудно да се разбере какъв точно е мотивът за престъплението.

Освен подробностите от вчерашното убийството изданията се спират и на въпроса как се стигна до трагедията.

Според психоложката Николина Милосавлевич, цитирана от в. "Данас", случилото се е симптом на агресията в обществото.

Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че повечето тийнейджъри нямат усещането, че могат да носят пистолет в училище и да стрелят по хората, тъй като знаят, че това е недопустимо, забранено е и се наказва. Той допълва обаче, че такова нещо не се прави лесно и не може да става лесно.

Училищният психолог Марина Надеин посочи пред в.“Политика“,  че това престъпление ще бележи не само целия живот на момчето, извършило масовото убийство вчера, но и на всички ученици от това училище - особено тези, които пряко са засегнати и са били свидетели на престъплението.

„Това, което знаем със сигурност е, че по закон пистолетът е трябвало да бъде заключен и обезопасен. Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди това е давало признаци на проблемно поведение, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал“, посочи психоложката.

На въпрос как това престъпление може да се отрази на други деца и дали може да ги подтикне към насилие, Надеин каза, че „това е толкова шокиращо събитие, че всички училища със сигурност ще вдигнат максимално нивото на сигурност, за да няма подобни случаи“. Въпреки това, както тя предупреди, многобройни психологически изследвания показват, че след ужасяващи убийства или самоубийства в обществото се увеличава броят на убийствата и самоубийствата.
(БТА, София Ангелова)

Снимка: БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
9
 
! Отговори
Коста под Моста преди 1 година
Масово се наблюдава липса на писане на смислен текст/превод във всички медии.И понеже вече над 52% от съдържанието в нета се пише от ИИ и ботове е нормално да се губи смисъла .Тука статията е за под 14годишен масов убиец -дете убива деца.Не ,че не знаят за Хитлер ,Сталин и колонизаторите в новите континенти. Това геймърче едържи рекорда за сега.С новите технологии много лесно едно дете може да стане масов убиец ако е изпуснато от родата.С микро камера може да види кода за сейфа на баща си...
33
7
 
6
 
! Отговори
??? преди 1 година
Сега ще ти занимавате ежедневно със сърбетата ли?
32
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БГ има много по-големи масови убийци, но някак си ги държат вързани мутрите, не знам как и аз :)))
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Психоложката на училището предполага, че момчето и преди е имало проблемно поведение. Забележете, психоложката не е фиксирала проблемното поведение, а чак след тази кървава баня тепърва предполага!? Знаете ли какво, ако през оставащите ми години от живота реша да извърша такова престъпление, ще започна от психолога на училището, а не от учителите или от учениците. Кой, освен психологът, е оторизиран професионално да открива такива проблеми, математикът, физикът или физкултурникът?
30
4
 
48
 
! Отговори
фррф преди 1 година
Децата са жестоки и със сигурност убиеца е бил натрупал много гняв. Тук е важна ролята на родителите, които трябва да възпитават децата си с любов и да им показват колко ценни са те. Вероятно това дете се е чувствало отхвърлено в училищната среда и неразбрано вкъщи. Времената са трудни. Растат поколения, които не знаят каква е приятелство, не знаят какво е прегръдка или състрадание. И за да го свържа със заглавието - може би най-големият масов убиец е създателя на интернета и социалните мрежи.
29
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една съученичка на срещата на випуска преди години коментира,че съм и се бил подигравал, че носела очила.Напънах се доста и не успях да се сетя и за един случай,а тя директно ме контрира, че друг съученик нещо и бил казал (на майтап, разбира се) и аз съм се ухилил.Е извинявай,ама много чувствителни станали тие хора бе, чувствителни,злопаметни и без капка чувство за хумор.Тази пролет ще имаме нова среща на випуска,ще гледам са съм по-далеч от нея,че знае ли човек,да ми няма инициалите някъде.
28
2
 
45
 
! Отговори
РЕАЛНОСТ преди 1 година
Училищата са развъдник на насилие, прос..тия, нар..тици, п..шене на треви и какви ли не други безобразия. Учителите искат само повече пари но не и реформа в образованието.
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ицко "че това деяние е по мирно време , а не като през управлението на диктаторите" Е то времето обикновено си е мирно докато не се появи някой, който да изтрепе достатъчно народ, за да стане диктатор. Така че дали е през управление на диктатор или не, зависи само от мащаба.
26
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко им куца статистиката на сърбите, но простено им, все пак нямат достъп до информация освен тази която идва от Путин и Кремъл.
25
3
 
14
 
! Отговори
Ицко преди 1 година
Този анонимник , който казва , че убиеца Коста не бил пак такъв , за пример дава Сталин и дуги , също не е добре с психиката . Не прави разлика , че това деяние е по мирно време , а не като през управлението на диктаторите ! Трябва да се прегледа !
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И.. сега ? Няма да лежи, ще го държат малко в психото и после сред останалите докато пак не му падне жетона.
23
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите са доста специфичен народ. Много от тях са шовинистични, националисти с мания за величие; подарени им бяха две мини - империи през 20век, всъщност бяха употребени за целите на великите сили, но това деформира съзнанието на голяма част от хората. Около 80-тина години две-три поколения отраснали с илюзорната идеята за велика Сърбия. Която се разпадна с реки от кръв и насилие; чиито отровни резултати виждаме и до днес в Македония.
22
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От живите днес, безспорно най-големия убиецц на деца е Путин! Иначе, безспорно Мао! За Сталин не съм съвсем съгласен, тъй като при него жертвите са косвени, най-вече в следствие на глад, след като е унищожил родителите им! Иначе, в СССР не са изпълнявани смъртни присъди над деца, в което днешния им сатрап Путин надмина дори предшествениците си!
21
8
 
16
 
! Отговори
селянин преди 1 година
50 цента за детски скалп 2$ за женски и 5 за мъжки ценоразписа на белия вожд от вашингтон
20
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално погледнато това е било борба за справедливост.
19
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото и да било да се оправдава подобно деяние граничи с сериозни ментални проблеми !
18
8
 
24
 
! Отговори
Най големите убийци преди 1 година
Това са англсоаксоците .Избили в америка милиони деца .Таква е била сътбата и на милионите аборигенски деца в Австралия.
17
7
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ТОВА НЕ Е ВЯРНО КЛАСАЦИЯТА НА НАЙ-ГОЛЯМ МАСОВ УБИЕЦ НА ДЕЦА СЕ ОГЛАВЯВА ОТ МАО ДЗЕДУН! НА ВТОРО МЯСТО Е СТАЛИН И МОЖЕ БИ ХИТЛЕР НА 3-ТО МЯСТО
16
8
 
25
 
! Отговори
Дет то Америка преди 1 година
Американизация на обществото
15
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При сърбокомунизмът е така. Там са фанатици.