Мечка тормози хората на Халкидики, правят среднощни патрули

10 дни седят затворени по домовете си заради опасността
10 май 2023 15:39, Елка Василева
17
Мечка тормози хората на Халкидики, правят среднощни патрули
Снимка: архив, БГНЕС

Жителите на най-малко осем села и градчета на Халкидическия полуостров в Гърция живеят в страх от мечки след нанесени щети в населените места, предаде гръцката телевизия Скай.

Много хора вече 10 дни седят затворени по домовете си заради опасността. Местни жители самоинициативно организират среднощни патрули и натискат клаксоните на колите си, за да плашат едрите животни.

Служителят на  неправителствената организация за опазване на околната среда „Арктурос“ Панос Стефану посочи, че става въпрос само за една мечка.

Той каза, че мечката е млад мъжки екземпляр, който е тръгнал от езерото Волви, източно от град Солун, и поради размножителния период всеки ден изминава дълги разстояния в търсене на женски мечки и на храна, като намира лесен достъп до пчелините в Халкидики. Според него популацията на мечките се е увеличила през последните години благодарение на всички мерки за защита.

„Ограждението по магистрала Егнатия (А2) е довело до спирането на голям брой произшествия (за мечките)“, отбеляза Панос Стефану и добави, че „те постепенно са свикнали с човешкото присъствие, защото хората често са в планините“.

Сред засегнатите села и градчета са Таксиархис, Врастама, Палеохора, Вавдос, Мегали Панагя и Йерисос.   

„Хората са уплашени“, каза производителят на маслини Йоргос Йорудис, като допълни, че местните жители са спрели селскостопанската си дейност. Той подчерта, че щетите за предприемачите са огромни и затова са решили да вземат нещата в свои ръце в опит да прогонят мечките от планинското село Таксиархис.

„Всяка вечер има група, която обикаля с коли и надува клаксоните, вдигайки шум, за да не дойде мечка“, обясни той и добави, че цялото село е ужасено от възможността за евентуална среща с животното.

„От 10 дни никой не излиза от къщи“, отбеляза Йоргос Йорудис.

Опасността от среща с мечка възпрепятства и дейността на отворената за посещения пчеларска ферма „Бий дей“ (Bee Day) в село Таксиархис.

„Замразихме всичко, докато не вземем мерки, за да гарантираме безопасността на нашите посетители“, каза собственичката на пчелина Атина Апостолуди и поясни, че „целта е да пренастроим дневния режим спрямо съществуващите условия, като научим как работят другите в райони, в които често се срещат мечки“.
(БТА, Мелина Христова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Магелан преди 11 месеца
Ха,ха,ха В центъра на псевдостолицата е пълно с мечки депутати!
12
1
 
2
 
! Отговори
Господин Колт преди 11 месеца
Убий мечка,спаси човек! В Стара Планина е пълно,направо да те е страх да излезеш в планината!
11
1
 
4
 
! Отговори
Факт преди 11 месеца
В Северна Гърция обикновено помаците убиват мечките и ги изяждат. Месото от мечки било много вкусен деликатес, според тях. За разлика от помаците, гърците застрелват мечката и я хвърлят на магистралата или на друг път, за да изглежда като катастрофа и да не ги осъдят.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В едни други мъжки времена, тази мечка отдавна вече щеше да е история, днес обаче нали сме розови пеперудки и няма как ще тъпим всякакви гаври.
9
0
 
3
 
! Отговори
хе хе преди 11 месеца
Как да направиш така, за да накараш мечката да ти играе по свирката...!?. И няма смисъл да го гледаш мечока право в очите, а се преструвай на умрял, защото може да свършиш под земята.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За екоталибаните човешкия живот не значи нищо, така че всичко е точно.
7
1
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 11 месеца
От кадя на кадя?
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Гърция, всяко село има по десетина бездомни кучета, толкова ли не могат една мечка да изгонят?
5
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 11 месеца
На слънчака мечки няма! Само кифтета плават, но с това сме свикнали ...
4
0
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Оставете мечока на мира.Ще опъне някоя мецана и ще се кротне.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За какви ли не пишете, но за това нищо --- С голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи днес въвеждането в ЕС на Истанбулската конвенция, предава БТА. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дрън-дрън
1
5
 
6
 
! Отговори
Бг преди 11 месеца
Знам как да решим проблема: пращаме баце Чекмеджан да я бори: той нали е ербап генерал-каратист-полицай ще я нападне, ще се поборят и тя ще го изяде и закономерно ще се.....отрови. така всички ще са щастливи: гърци, герберисти-баце герой посмъртно и опозицията на джендогерберската организирана п. група !