Джамбазки настоява за мерки срещу насилието над българите в РСМ

Той е сигнализирал ЕК за побоя над Бекир Кадриески
14 юни 2023 15:15, Йоана Цонева
19
Джамбазки настоява за мерки срещу насилието над българите в РСМ
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява за неотложни действия заради системното погазване на човешки права в Република Северна Македония (РСМ), съобщиха от пресцентъра на партията.

Джамбазки е сигнализирал Европейската комисия (ЕК) и председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецолаза побоя над съпредседателя на сдружението на българите в Северна Македония "Шемето" Бекир Кадриески в Струга.

На заседание на Групата на Европейските консерватори и реформисти В Брюксел с участието на Мецола българският евродепутат е заявил, че има опити за натиск от страна на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и министъра по европейските въпроси Боян Маричич. Според него върху европейски представители от различни политически групи в ЕП директно е оказвано влияние, за да променят текстове в Доклада за напредъка на Република Северна Македония.

Още по темата
В сигнала си до институциите Ангел Джамбазки настоява да се вземе отношение във връзка с актовете на насилие и погазването на човешки права в РСМ. Той пита ЕК дали ще бъде замразен преговорният процес, ако Република Северна Македония продължи да отказва да впише в Конституцията си и българите и гаранции за тяхното равноправие.

"Гражданин с българско национално самосъзнание беше атакуван с думите "мръсен българин". Докато тук, в Брюксел, се правят, че не виждат насилието и дискриминацията над българите в Северна Македония, там омразата взима връх. Всеки отговор на Комисията, който съм получил, във връзка с език на омразата, нападения и провокации, е "следим ситуацията". За съжаление в доклада на Европейската комисия за напредъка на Северна Македония са подминати актовете на омраза като подпалването на Българския клуб в Битоля, стрелбата по клуба в Охрид, репресиите и скалъпените обвинения срещу дейците на българските сдружения", пише Джамбазки до Европейската комисия.

Той настоява Европейският съюз да вземе отношение и да покаже на РСМ, че докато не промени радикално политиката си спрямо българите и България, няма как да има място в европейското семейство.

Евродепутатът иска и реакция от страна на председателя на ЕП за лобизъм и зависимости на негови колеги, които провеждат срещи с дипломатически представители на страна извън Европейския съюз, и които променят документи на Европейския парламент под въздействието на хора от трети страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак си пил Ангелеeeee, я вземи маркуча малко да полееш нещo
8
2
 
4
 
! Отговори
Мерките преди 10 месеца
Един юруш до Дебър, Крива Паланка и Преспанското езеро. После ще им обясняваме кой кой е и кой какъв е. Всякакви други "мерки" са бошлаф.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Do 8: jas mislam deka uste gi pases kamilte, a ti si dosol vece na balkanot
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Bungar Такова нещо като етнически македонец никога не е съществувало и никога няма да съществува! Това е нация създадена чрез лъжи, пропаганда и терор от Москва и Белград.
5
7
 
9
 
! Отговори
Bungar преди 10 месеца
Винаги сме били *** спрямо Македониа,както и към македонците живеещи в България/Пиринска Македониа/.Джамбазки да защитава българските македонци,щом е от ВМРО.Вече и за шут не става в Европейския парламент.Вижте се,що за бок луци пращаме там
4
5
 
2
 
! Отговори
Гогата преди 10 месеца
Не знаех,че Джамбазки са го насилили в РСМ.
3
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Наричали са го мр*сен българин докато са го налагали албанеца, затова е решил да им го върне тъпкано, като е съобщил на българските медии, че е българин и са го били несправедливо :)))
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз казах мерките според мен Джамбаз, затваряне на границата с РСМ и пълно игнориране от наша страна, пък те ако искат макетата и на арменския поп да се оплачат :))
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
що? последно българин ли биха?