От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза

Проблемът на Северна Македония били престъпността и корупцията
8 юли 2023 10:05, Елка Василева
383
От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза
Снимка: архив, БГНЕС

„България е най-слабата държава-членка на ЕС и ние (Северна Македония) имаме проблеми не с най-силната, а с най-слабата държава в ЕС. ЕС е много по-нужен на България, отколкото България е нужна на ЕС. Никой не може да ме убеди, че най-големите столици на ЕС не могат да окажат натиск върху България. Ако смятаха, че Македония заслужава преговори, щяха да решат проблема за един ден, за един следобед. Ще изпратят един тежък дипломат, ще се срещне в София с когото трябва да се срещне, няма нужда дори да пренощува там, и работата ще бъде свършена”, пише в коментара си в последното издание на списанието „Фокус” зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Още по темата
Коментарът му е със заглавие „Колкото по-малко престъпност и корупция във властта, толкова по-малко изнудване от България”, а тезата му е, че „държава, отслабена от престъпност и корупция, е лесна мишена за агресивни съседи, в случая за една държава-България”.  

"От друга страна, заради престъпността и корупцията ЕС не оказва натиск върху България да се откаже от негативната си политика към Македония, като условие за начало на преговори. Това се оказа вярно в последните две години", пише Николоски.

Той цитира думите на „един европейски дипломат”, според когото „промените в конституцията нямат връзка с преговорите с ЕС, защото Северна Македония е имала 15 години, за да извърши реформи”, допълвайки, че „европейските дипломати вече не се крият зад клишета”, когато говорят за проблемите на страната.

За липсата на реформи и проблеми в съдебната система и корупцията в Северна Македония през последните месеци говориха посланиците на Нидерландия Дирк Ян Коп, който заяви, че проект, финансиращ Съдебния съвет, ще бъде спрян поради липса на резултати, на Австрия Георг Вуцас, който в открито писмо до медиите в страната разказа проблемите, с които се сблъсква австрийска фирма, която е спечелила арбитражно дело, но не може да получи присъденото, както и САЩ, чийто посланик Анжела Агелер смята, че като основно предизвикателство, пред което е изправена страната в момента, вижда корупцията и престъпността.

С правителство на ВМРО-ДПМНЕ и силна битка с организираната престъпност за шест до девет месеца Северна Македония може да бъде „поправена” и имиджът ѝ в ЕС да стане позитивен, твърди в коментара си Николоски.

Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни избори и казва, че депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията на страната, които са условие за отваряне на преговорните глави след втората Междуправителствена конференция с ЕС. След приемането на преговорната рамка преди година опозиционната партия започна серия от протести с аргумента, че включването на българите в конституцията на Северна Македония означава българизация на страната, а депутатите ѝ подписаха нотариално заверени декларации, че няма да гласуват промените в основния закон.

Промените в конституцията трябва да бъдат направени до приключване на скрининг процеса на страната, а според преговорната рамка при изпълнение на това условие втората междуправителствена конференция трябва да бъде проведена след това, по автоматизъм.
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
2
 
! Отговори
Gogig преди 11 месеца
Тия *** макета така и не разбраха, че ЕС не е СИВ. Ва като гледам папоследък как се развиват нещата в ЕС, вече не съм толкова сигурен
222
4
 
2
 
! Отговори
Македония да преди 11 месеца
Се прекръсти Украйна! Тоест Покрайнините на България ;)
221
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не им се сърдете толкова на макетата, те виждат какъв резил сме в политиката, съответно си правят изводите :))
220
1
 
7
 
! Отговори
Каза Николойски преди 11 месеца
И отиде да построи още една църква от 4 ти век и още една статуя на Александър Велики от 4 ти нек преди Христа!!
219
5
 
6
 
! Отговори
До 236 преди 11 месеца
Откога казването на истината е плюете по собствената си държава? Предатели и продажници са тези, които си затварят очите и даже активно подкрепят колониалния статус на Бъргария на колония на САЩ!!
218
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Minuva42 230МЕчти говежди македонски :) Да се ствягат и да работят, ако искат в ЕС. С думи и закани не става.
217
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 232Копейка, как не ти свършиха плюнките да плюете по собствената си държжава, не ми е ясно. Трябва да си особен вид предател, за да си копейка. Гнус!
216
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
мЪкедонците повеждат на индотурките в борбата за най-прoстУ плeме по сите земни кълбета
215
3
 
3
 
! Отговори
do 233 преди 11 месеца
ти си васал. Аз съм свободен българин! И сме там, където ни е мястото - в обединена Европа, защитавана от НАТО. За останалото съм съгласен.
214
5
 
11
 
! Отговори
България преди 11 месеца
Може да е слаба и васал на САЩ така е, НО имаме 13 века история коята знаем! Знаем кои сме, какво сме и къде ни е мястото в историята и днешната геополитика! Нямаме комплекси на измислена държава и насила инсталирана чужда идентичност! Затова нямаме и национализъм и агресия/ омраза към другите народи! Не живеем в постоянно когнитивно разминаване с реалността и насилие като Украйна или Македония!
213
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Макетата не знаят че не сме даже "Държава" а "Място за съхранение на украински снаряди"
212
2
 
9
 
! Отговори
До 230 преди 11 месеца
Поне Президента каза на Зеленски неприятната истина! Най смешното е че Зеления го разбра още преди превода, защото родния му език е руски и явно плразбшраше на българсси :)
211
3
 
21
 
! Отговори
Minuva42 преди 11 месеца
Не знам дали на ЕС му трябва България, но такава Северна Македония още по-малко му трябва. Че и да въздейства на пълноправна страна членка. Съвсем полудяха тези клоуни.
210
3
 
17
 
! Отговори
Макето ни преди 11 месеца
Заплашва? Украйна ни заплашва с Путин, а Макетата с ЕС! Ха ха ха! Какви актйори само :))
209
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Такава охрана немаше никъде при посещенията му на Зелето, но това на една страна го оставяме, проблема беше явния слугинаж, направо беше срамно за българския народ :)))
208
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много руски кинти, отидоха на вятъра в България, последните 3 години!
207
1
 
6
 
! Отговори
Те прават точно това преди 11 месеца
Което Македония- намират си някой бодигард който уж ще ги пази като започнат да лаят и атакуват по-силният си съсед!Чувстват се недосегаеми и арогантни защото уж зад тях е САЩ и ЕС които са по силни и затова могат да си правят каквото искат! Да но видяхме колко ЕС и САЩ защитиха Украйна, която 9 години лаеше срещу Русия и безчинстваше срещу руското население! Толкова ЕС и Макетата ще защити ;))
206
4
 
5
 
! Отговори
РСМАКЕДОНИЯ..... преди 11 месеца
СА, БРАТЯ НА СРБИЯ И РУСИЯ..... КАКВА ЕВРОПА..??...ТРОЯНСКИ КОН НА ПУТИН И РУСИЯ
205
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тука пак е пълно с нихилисти.Ако не друго,поне самочувствие вземете от макета.Стига сте се самобичували.
204
0
 
9
 
! Отговори
ха ха смееехххх преди 11 месеца
Тия все още си мислят че ЕС е коминитерната на москва