От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза

Проблемът на Северна Македония били престъпността и корупцията
8 юли 2023 10:05, Елка Василева
383
От Скопие: Ако ЕС иска, ще окаже натиск върху България, тя е най-слабата в Съюза
Снимка: архив, БГНЕС

„България е най-слабата държава-членка на ЕС и ние (Северна Македония) имаме проблеми не с най-силната, а с най-слабата държава в ЕС. ЕС е много по-нужен на България, отколкото България е нужна на ЕС. Никой не може да ме убеди, че най-големите столици на ЕС не могат да окажат натиск върху България. Ако смятаха, че Македония заслужава преговори, щяха да решат проблема за един ден, за един следобед. Ще изпратят един тежък дипломат, ще се срещне в София с когото трябва да се срещне, няма нужда дори да пренощува там, и работата ще бъде свършена”, пише в коментара си в последното издание на списанието „Фокус” зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

Още по темата
Коментарът му е със заглавие „Колкото по-малко престъпност и корупция във властта, толкова по-малко изнудване от България”, а тезата му е, че „държава, отслабена от престъпност и корупция, е лесна мишена за агресивни съседи, в случая за една държава-България”.  

"От друга страна, заради престъпността и корупцията ЕС не оказва натиск върху България да се откаже от негативната си политика към Македония, като условие за начало на преговори. Това се оказа вярно в последните две години", пише Николоски.

Той цитира думите на „един европейски дипломат”, според когото „промените в конституцията нямат връзка с преговорите с ЕС, защото Северна Македония е имала 15 години, за да извърши реформи”, допълвайки, че „европейските дипломати вече не се крият зад клишета”, когато говорят за проблемите на страната.

За липсата на реформи и проблеми в съдебната система и корупцията в Северна Македония през последните месеци говориха посланиците на Нидерландия Дирк Ян Коп, който заяви, че проект, финансиращ Съдебния съвет, ще бъде спрян поради липса на резултати, на Австрия Георг Вуцас, който в открито писмо до медиите в страната разказа проблемите, с които се сблъсква австрийска фирма, която е спечелила арбитражно дело, но не може да получи присъденото, както и САЩ, чийто посланик Анжела Агелер смята, че като основно предизвикателство, пред което е изправена страната в момента, вижда корупцията и престъпността.

С правителство на ВМРО-ДПМНЕ и силна битка с организираната престъпност за шест до девет месеца Северна Македония може да бъде „поправена” и имиджът ѝ в ЕС да стане позитивен, твърди в коментара си Николоски.

Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни избори и казва, че депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията на страната, които са условие за отваряне на преговорните глави след втората Междуправителствена конференция с ЕС. След приемането на преговорната рамка преди година опозиционната партия започна серия от протести с аргумента, че включването на българите в конституцията на Северна Македония означава българизация на страната, а депутатите ѝ подписаха нотариално заверени декларации, че няма да гласуват промените в основния закон.

Промените в конституцията трябва да бъдат направени до приключване на скрининг процеса на страната, а според преговорната рамка при изпълнение на това условие втората междуправителствена конференция трябва да бъде проведена след това, по автоматизъм.
(Кореспондент на БТА Маринела Величкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно как са стигнали макетата от вмро до това заключение??? Най слабата ?? Че с какво е по силна примерно словакия или хърватия от българия? С по велика история ли? с по стратегическо местоположение? с по важно значение за ЕС икономически и стратегически ? С по голяма територия ли? Това само макетата го знаят А как успяха германци и французи да пристиснат бг те самите видяха .Всички наши желания бяха удовлетворени Питат ли се защо?? Защото може би сме слаби? Или маловажни? ***!
242
5
 
12
 
! Отговори
i'm преди 11 месеца
Много точно и правилно са го усетили и формулирали от РСМ. Точно защото сме най-слабата икономически и политически държава с ЕС, точно за това РСМ последните години си позволява да се държи така с България. А отделно нашите политически шушумиги само трябва да ги натиснат и са приели всичко!
241
1
 
20
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 11 месеца
В Ес няма силни и слаби държави.Всички са равнопоставени и не може да очаквате да се окаже натиск на България за вашето членство.Всичко е лесно само ако изпълнявате поетите договорености,иначе ще си стоите там където сте още много дълги години.Вашият проблем сте си самите вие.
240
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напротив по отношение на Македония, България е силна и непоколебима. Има единодушие между политиците и народа. Затова въпреки огромния натиск ЕС успя да прокара точно този компромис който Македония трябва да изпълни. Отказ от компромиса за РСМ означва връщатане на ветото може би завинаги! Политиката на РСМ е чиста демагогия и искривяване на фактите!
239
2
 
17
 
! Отговори
Мухахахахахаха преди 11 месеца
ОБАЧЕ,.... най-силните държави в Европейския съюз не искат да натискат България да оттегли исканията си защото се страхуват че ако Северна Македония влезе в Евросъюза тя ще бъде най-могъщата държава и сегашните силни, като Германия , Франция, Белгия.... ще трябва да и се подчиняват .
238
1
 
20
 
! Отговори
НАЙ-ВАЖНИТЕ преди 11 месеца
Това, дето макетата се мислят за НАЙ-ВАЖНИТЕ, че едва ли не света и историята около тях се върти, със сигурност ще им изиграе МНОГО ЛОША ШЕГА. Опитвам се да ко кажа не като пожелание и без злорадство.
237
1
 
20
 
! Отговори
Селтаци от акедония преди 11 месеца
Само отчаяни, комплексирани и неуравновесени плазмоди водят "диалог" с езика на омразата. Ще видите помощ от България за влизане в ЕС през крив макарон...
236
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Труженичките в настоящата ни власт да се огледат в думите на северноидиота, докъде ни докараха - да сме за присмех на целия свят. Всеки знае, че от Запад някой може да дойде и да он*оди Киро, Боко, Гнома , Кокоро и Ристю и на сутринта те да изпълнят волята му.
235
2
 
17
 
! Отговори
Кънчо преди 11 месеца
Най слабата в ЕС, но все пак достатъчно силна за една самостоятелна успешна операция в Скопие...
234
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не, ЕС няма да окаже никакъв натиск над България, заради една малка държавица, населенасцигани /с изключение на българите там/РСМ, откраднала историята и езика на страната, от която е откъсната, България. Страна, която още Слави Тито и е патерица на Белград, и Москва. По-добре е северномакедончетата, които преди бяха "антички", та се отрекоха от този си произход през 2017, да си пестят парите, вместо да купуват с тях евпопейски лидери.
233
1
 
9
 
! Отговори
Господин преди 11 месеца
Никой ловски заплашва България -_-
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кое не е така?
231
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някои от тези нещастници в българската област СМ ... Преди всичко бг македонците Албанците са по умни ....имат страшно грешна представа за българия ,за собствената си 30 годишна държавица Абе *** българия е една от най старите държави в европа Може би най важната стратегически на балканите и с лидерска позиция там. Никой не може да я притиска за неща от национална важност за нея А и няма да има желание да го прави Още по малко пък заради джуджета без никаква стойност като СМ
230
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македония буквално е българската Украйна! Покрайнините на България
229
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Верно е даже Сан Марино е по-сериозна държава от нашата колония.
228
1
 
7
 
! Отговори
До Спас преди 11 месеца
Това е само на ниво политика Политиците не представляват народаето виж в България едно правителство от 7% управлява, но това малцинство не представлява мнозинството от народа ;)
227
6
 
5
 
! Отговори
Спас преди 11 месеца
Голяма омраза между българи и македонци. Срамна работа. В крайна сметка, всички ядим, пиед, се*ем, пикаем... Хора сме.
226
3
 
5
 
! Отговори
Зеленски и Николойск преди 11 месеца
Се карат: Крим е украински! Нее, македонски е! Николойски: През 5 ти век там е била Стара Велика България! Зеленски: Даа, ама Руската Империя го е превзела после и затова е Украински :)
225
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
НАТО се разширява, ЕС тоже!
224
2
 
10
 
! Отговори
Този е прав, че преди 11 месеца
държава, отслабена от престъпност и корупция, е лесна мишена за агресивни съседи, в случая за една държава-Македония! Просто е обратното-България в ролята на слаба и коремпирана държава, а Македония агресивния съсед който използва тази слабост!!