Кавала, Офриньо, Неа Перамос... Българите изкупуват имоти в Гърция

Търсенето вдигнало цените почти два пъти
Обновена: 24 юли 2023 16:40 | 24 юли 2023 16:26, Анисия Иванова
104
Кавала, Офриньо, Неа Перамос... Българите изкупуват имоти в Гърция
Снимка: БГНЕС

Освен за почивка, близките до границата морски курорти в Гърция се оказаха предпочитани от стотици българи за покупка на имоти. В района между Кавала, Офриньо и Неа Перамос масово се продават апартаменти, къщи, дори земеделски земи. Търсенето вдигна цените почти два пъти. Хит това лято се оказа малкото селце Неа Ираклица, което се разраства с цели квартали. Аналогията с курортите по българското Черноморие не е само в инвестиционния бум. Концесионерите на плажовете вдигнаха мизата за консумация при ползване на шезлонги и чадъри, а някои вече имат и входна такса.

Истината обаче е, че сезонът е много силен, а над 70 процента от избралите да почиват в близките до границата гръцки курорти са българи.

Въпреки доста по-високите цени за свободен наем на студиа, апартаменти и къщи в Гърция, още през юни беше почти невъзможно да се намери място. А в първите дни на юли плажовете в Неа Перамос, Ираклица, Пальо, Кавала и Керамоти се напълниха с туристи, най-много българи.

Стела Илиева живее и работи в Гърция от 25 години. Бизнесът и с почистване на апатраменти и къщи се разраства и в посока на менажиране на туристически бази. Повечето автомобили, паркирани навсякъде по малките улички и то без синя зона, са с българска регистрация. Защо този район е най-предпочитан от нашенци, обяснява Илиева:

"Предпочитан е защото е красиво село с хубави плажове. Близо е до България, на 300 км е от София", разказа тя пред БНР.

Според нея повече от 70% от гостите в района са българи. Селото е посещавано и от много румънци и турци.  

От две-три години обаче хитът е друг - все повече нашенци инвестират в покупка на имоти или строителство. Има цял нов квартал, в който можете да различите известни лица от шоу бизнеса и поп фолка. Това направи цените безумно високи. По думите на Стела Илиева сега се застроява всяко свободно място, а търсенето е голямо. Тя подчерта още, че гърците продават вилите си там, а българите купуват.

Стела Илиева е убедена, че българите си направихме лоша услуга, като сравнявахме цените за екстрите на морските плажове в България и Гърция. Сега и тук на много места те вече са платени. Край на практиката ползване на шезлонги и чадър срещу едно фрапе, подчерта българката и обясни:

"Шезлонгът започва да се заплаща или някои заведения имат определена сума, 10 евро, консумация за целия ден, а не да стоиш на една вода и кафе цял ден или такса за шезлонг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
dd преди 8 месеца
Сивири, Халкидики 10 евро комплект шезлонзи и чадър, консумация отделно. Явно навсякъде е различно.
87
0
 
6
 
! Отговори
промити са преди 8 месеца
"като кажеш на американец или англичанин, че всяка година по два пъти ходиш на море в Гърция и очите им стават на палачинки" - това е така, защото техните управници това са им втълпявали чрез яка пропаганда десетилетия наред. Всичко е геополитика.
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тук негативните коментари са основно от хора, които не са си мръднали газ-О от село и са отишли максимум до Китен, като кажеш на американец или англичанин, че всяка година по два пъти ходиш на море в Гърция и очите им стават на палачинки. Нооо, по-добре си стойте в Китен, че и без това достатъчно селяни напълниха спокойните гръцки плажчета.
85
2
 
9
 
! Отговори
пепи преди 8 месеца
Дай му на българина да шикалкави и да не си защитава територията. Преди ходеха в чужбина - видяха че не става така . Сега е модерно да си харчи спестяванията в чужбина .
84
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 86Засели се там чалгарю, щом предпочиташ каменистите плажчета, Гърция по-принцип не се слави с добри плажни ивици, всичко камъни :))) За порутените селски имоти нема да кажа нищо, продават ги на селяните от БГ, щото никой друг не иска да ги купи :)))
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 74. Отворко ти откъде разбра че слушам чалга. Феновете като тебе които харесват това място освен чалгари, нищо друго не могат да бъдат. ***, берач на маслини и домати на 45 градуса. Бъркам ли в нещо.
82
4
 
14
 
! Отговори
... преди 8 месеца
До АнонименНормалните хора до такава степен са се отвратили от родното Мутроморие (и с право!), че биха предпочели да се примирят дори с камъни и по-лош пясък или дори камъчета! Когато на всяка крачка се срещаш с липса на каквото и да качество, безумна алчност и измами и *** развалящи настроението ти, нищо останало нЕма значение! Аз живея в Бургас, така че съм добре запозната с тарикатлъците тук и в района наоколо. "Почивка" в България е равносилна на мазохизъм, независимо от цената!
81
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нема значение че в тази част на Гърция разбирали ОТЧАСТИ български, просто не разбирам комплексарите, дето им копуват порутените имоти и после се бият в гърдите :))) Иначе да, там са камани плажовете им, бил съм няколко пъти при братовчедка ми, която е в Атина, немат го натуралния ситен пясък на нашето Черноморие :)))
80
2
 
13
 
! Отговори
... преди 8 месеца
До Карагунис ЕВРО 04Никакви гърци не са. В Северна Гърция гръцки се говори от последните 100 години. Голяма част от населението и досега говори горе-долу български или най-малкото го разбират. По тази причина там нивото на всичко е по-ниско от останалата част от страната и са по-алчни, дори преди да се присъединят родните мутряги и "приветлив" роден персонал, които ще разсипят с времето туризма и там, ако все още не са успели.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То пък като гледам едни имоти, лятото като е сезона 45 градуса. От 15 септември до 1 юни, кьорава п---а и кьорав х-й няма като туристи, само като този с каскета.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 78. Виж как знаеш наште и гръцките чалгари, точно за там си. А тоя с каскета може да ти стане началник да береш маслинакис докато слушаш чалга.
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тези които крадат парите на работниците си, като им дават мижави заплати си купуват имотите с техните пари.
76
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Важното е че ще бъдеш сред високоинтелигентни хора, няма ги вече в Бг, този прилича на хората които на времето по селата работеха в ТКЗС-то, на балеровачките.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като имаш на предвид че това е сигурно крайбрежната, гордостта на населеното място.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно и там има пропаднали села останали в миналия век.
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не мога да разбера само къде е нужника.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 71 Верно е. Ще ти липсва чалгата. Не е за тебе.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Особено това превозно средство го няма по нашето черноморие и този интелигент.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 56 Ми хубаво. Купи си имот в Португалия. Някой ти пречи ли? Или само предпочиташ?
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тука като гледам на снимката, баш си е като селска идилия на язовира.