Кавала, Офриньо, Неа Перамос... Българите изкупуват имоти в Гърция

Търсенето вдигнало цените почти два пъти
Обновена: 24 юли 2023 16:40 | 24 юли 2023 16:26, Анисия Иванова
104
Кавала, Офриньо, Неа Перамос... Българите изкупуват имоти в Гърция
Снимка: БГНЕС

Освен за почивка, близките до границата морски курорти в Гърция се оказаха предпочитани от стотици българи за покупка на имоти. В района между Кавала, Офриньо и Неа Перамос масово се продават апартаменти, къщи, дори земеделски земи. Търсенето вдигна цените почти два пъти. Хит това лято се оказа малкото селце Неа Ираклица, което се разраства с цели квартали. Аналогията с курортите по българското Черноморие не е само в инвестиционния бум. Концесионерите на плажовете вдигнаха мизата за консумация при ползване на шезлонги и чадъри, а някои вече имат и входна такса.

Истината обаче е, че сезонът е много силен, а над 70 процента от избралите да почиват в близките до границата гръцки курорти са българи.

Въпреки доста по-високите цени за свободен наем на студиа, апартаменти и къщи в Гърция, още през юни беше почти невъзможно да се намери място. А в първите дни на юли плажовете в Неа Перамос, Ираклица, Пальо, Кавала и Керамоти се напълниха с туристи, най-много българи.

Стела Илиева живее и работи в Гърция от 25 години. Бизнесът и с почистване на апатраменти и къщи се разраства и в посока на менажиране на туристически бази. Повечето автомобили, паркирани навсякъде по малките улички и то без синя зона, са с българска регистрация. Защо този район е най-предпочитан от нашенци, обяснява Илиева:

"Предпочитан е защото е красиво село с хубави плажове. Близо е до България, на 300 км е от София", разказа тя пред БНР.

Според нея повече от 70% от гостите в района са българи. Селото е посещавано и от много румънци и турци.  

От две-три години обаче хитът е друг - все повече нашенци инвестират в покупка на имоти или строителство. Има цял нов квартал, в който можете да различите известни лица от шоу бизнеса и поп фолка. Това направи цените безумно високи. По думите на Стела Илиева сега се застроява всяко свободно място, а търсенето е голямо. Тя подчерта още, че гърците продават вилите си там, а българите купуват.

Стела Илиева е убедена, че българите си направихме лоша услуга, като сравнявахме цените за екстрите на морските плажове в България и Гърция. Сега и тук на много места те вече са платени. Край на практиката ползване на шезлонги и чадър срещу едно фрапе, подчерта българката и обясни:

"Шезлонгът започва да се заплаща или някои заведения имат определена сума, 10 евро, консумация за целия ден, а не да стоиш на една вода и кафе цял ден или такса за шезлонг".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Влизането на България в Шенген е предстоящо,до 1-2 години. Тогава пътуването на българите до Гърция ще стават без никакви...гранични формалности. Като приемем и еврото,ставаме...една държава. Така че,който иска,да отива смело там и да купува имот.
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашите морски пишман бизнесмени умрели от скръб горките. Бетонените коптори по морето седят празни, но *** вярва, че ще ги продаде на 7-8 пъти по-висока цена. Ама явно ще налапа ба-ху-ра. Пак.
46
5
 
11
 
! Отговори
С преди 9 месеца
Изключение на Кавала, изкупуват в най-*** части на Гърция. Да си купиш имот в тия малки и бедни селца, които се прехранват единствено от бедни българи и бедни сърби, си е чиста загуба. Вътре няма на кой да го продадеш.
45
3
 
21
 
! Отговори
Koko преди 9 месеца
Гърците никога няма да се презастроят. Надявайте се. Те от това печелят, че имат природа. Мен ако питат нашенските мутроинвеститори да почват да си бутат хотелите и да садят дръвчета или най- малкото да ги разредят. Тогава може и да се върне някой. Ако ли не той живота ще ги разреди и ще гледаме призрачен стоманобетон, в който освен пейнтбол да се играе нищо няма да става. Направо гр. Припят.
44
9
 
7
 
! Отговори
гърция е пустиня преди 9 месеца
Заради шеслон 10 лева купува апартамен за 20 хиляди $ е глпаво.Освен това там не става за плащ а е много каменливо и няма вода. Бг селата запустяват а Гърция печели от пустинята.
43
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, Гърция е само това - море и планини, тоест чукари. Ако искаш тучна зеленина и разнообразие в релефа (те си нямат Добруджа и внасят пшеница и царевица от къде ли не) Турция е много по-добър избор. В Турция имат и солено езеро като онова в Солт Лейк Сити. Казва се Туз (Tuz Golu).
42
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, ама ако друсне едно голямо земетресение и тези имоти ще отидат във водата.
41
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре, че отиде невиделия ***. То ако беше стока западняците биха ги изкупили отдавна. Лятото 40-45 градуса, от 15 септември до 1 юни кюрав турист няма.
40
7
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Катерини,Литохору,Лептокария които са в района на Олимпийската ривиера. Кеф ти море,кеф ти планина на 60 км от Солун. Който има някой излишен апартамент в БГ,да се отърве от него и да купи къща,или апартаментче там.
39
1
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 9 месеца
Цените са еднакви за всекиго. Никой никого не прецаква.
38
3
 
11
 
! Отговори
DO 36 преди 9 месеца
Тоест, ти си подкрепяш текезесарския манталитет, че ако българин държи нещо и друг българин отиде, цената на услугата би следвало да е по-ниска? Мнение на бакшиш от 90-те- да бомбим чужденците... Що за логика?!
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стойте си там!
36
4
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 9 месеца
Как няма да държа високи цени, като идваш и ми ги даваш бе, будала? Това е бизнес... Като си някакъв загубен нашенски бачкер да ти сваля цената... Що за логика?! Цената е една и съща за всекиго.
35
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко лъжи изписани в няколко редова статия!Буквално преди 2 дни се върнах от Офринио.Фрапе струва 4 евро и с него ползваш цял ден шезлонг , чадър, а го поднасят с половин литър бутилирана минерална вода!На Офринио цените за нощувките са по-скъпи от Халкидики именно защото много българи държат имотите там, и както на нашето черноморие вдигат цените, за да лапат!Ама прецакват не гърците, а нашенците отишли да почиват там.*** народ сме си!
34
1
 
30
 
! Отговори
Hyu Tze преди 9 месеца
Скоро бях точно около този район. Хубави плажове поносими цени и добро обслужване. Само да не стане като по Черноморието защото ще е жалко. *** като стъпи някъде обърква всичко.
33
6
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
МДА, СЕГА БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ ЩЕ НАПРАВЯТ В ГЪРЦИЯ ЕДНА МАЛКА ПАЛЕСТИНА ИЛИ ПОНЕ СЕКТОР ГАЗА, С РУБЛИ ОТ ГАЗПРОМ И ПОСЛЕ ГЪРЦИТЕ ЩЕ ВЛИЗАТ ТАМ ПО ДВА-ТРИ ПЪТИ МЕСЕЧНО ДА БИЯТ БЪЛГАРСКИ ПРОТЕСТЪРИ, БОРЦИ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ.
32
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много се залъгвате нещо в коментарите. Програмистите по 30к евро не купуваме коптори. Взимаме луксозни смислени вили за минимум 400-500к евро и даваме под наем. Както колегата долу е написал- наемът избива в пъти ипотеката.
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гръцките данъци може и да са по високи , но тук ти събират годишна такса за подръжка , така че нещата май са нула на нула
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едни познати си взеха двуетажна къща на Халкидики за 100 000 евро , тамън колкото маломерен двустаен в София .Сделката е миналата година в пика на цените , ама хората продали имот в Бг и директно в Гърция .
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А пък синът на Цомчо не тря а работи.На 17 си купил къща за 200 000.