Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
14
 
! Отговори
СМЕШНИсърби преди 8 месеца
македонците щом искат независимост, трябва да я отстояват всеки ден, няма даром свобода !!!
116
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не давай смешни примери с 2000 сърби при обсадата на Одрин.Българи и сърби ВИНАГИ са били врагове.Сърбите са мразени от всички християни на Балканите,заради участието си на страната на турците в битката за Варна през 15 век.Владислав Варненчик е бил най-голямата надежда за прогонване на отоманците от нашите земи,но заради продажните сърби,християнството е победено.
115
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно така е Македония е сръбска, а България е руски сателит. Всичко е точно. Така е било и така и ще бъде завинаги. Който не може да го проумее да ходи да се прегледа при психиатър.
114
1
 
5
 
! Отговори
Сърбите преди 8 месеца
са млади теленца
113
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Реалист Ако не беше Берлин 1878 г. нямаше да има война 1913
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Коцадин глутницата докато скимти под паметника на съветските окупатори,може поне да спре да върти опашките пред сърбите!
111
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименТАКА Е...НО ЗАБРАВИ ДА ДОБАВИШ,ЧЕ 27-28 ГОДИНИ ПО-КЪСНО БИВШИТЕ ВРАГОВЕ ОТ 1885 Г. БЪЛГАРИЯ И СЪРБИЯ СЕ БОРЯТ РАМО ДО РАМО КРАЙ ОДРИН ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА СРЕЩУ ОСМАНСКА ТУРЦИЯ.А СЪЩО СИ ПОДЕЛЯТ ПО БРАТСКИ ДНЕШНА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ...
110
3
 
7
 
! Отговори
изби им пяната на преди 8 месеца
така наречените великосърби. По това си приличат с руските мужици : СЪНУВАТ И БЪЛНУВАТ ВЕЛИКА ИМПЕРИЯ. АМА ОТ НАЦИИ С РЪЗЛИЧНИ КУЛТУРИ, НЕ МОЖЕ ДА СЪШИЕШ ПАРЦАЛЕНА ЧЕРГА, БЕЗ ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ОТДЕЛНИ НАЦИИ ! ЦЕНТРАЛИЗМЪТ РАЖДА ДЕСПОТИЗЪМ И КОРУПЦИЯ. ВСИЧКО ЗАГНИВА И СЕ РААЗПАДА !
109
5
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Междусъюзническата война е ярък пример за поговорката "лаком r.3, кръв ***". В случая българският.
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сърболяците претендират и за 1373 година,подстрекавани от руската имперска политика!
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Србе? - На врбе! Именно защо като е техна 1885 не нападнаха Турция а нападнаха Българи. РСМ в 1885 влиза в Турция. Сигурно и Българоя трябва да стане Сърбия.
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Руският език се появил,когато монголите се опитвали да учат български! Македонският се появил,когато албанците се опитвали да учат български!
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен ФИРОМСКИЯТ ФРАНКЕНЩАЙН Сърбете претендират тук за 1913 г. и преди.
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Онзи резидент с кльопналите уши и вдигнатия юмрук какво измуча по въпроса?
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ФИРОМСКИЯТ ФРАНКЕНЩАЙН БЕ ЗАЧЕНАТ В МОСКВА! ТИТО МУ Е МАЙКА,СТАЛИН Е БАЩА!
102
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование." (Георги Раковски, из брошурата "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1861 г., Букурещ.
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
СЪРБИЯ Е ПЪЛНА С КОСТАДИН КОСТАДИНОВЦИ,КОИТО СА ГОТОВИ В ИМЕТО НА МОСКВА ДА ЗАКОПАЯТ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО!
100
2
 
22
 
! Отговори
Сърбия-нагла преди 8 месеца
Започва обратното броене за Сърбия! Нагъл народ, крепящ се на руската политика на Балканите. Разпалил Първата световна война. Винаги играещ срещу нас. Винаги жаден за наша земя. Когато са получили Македония след Лондонския мир, са я кръстили Стара Сърбия, а след това Южна Бановина. След Берлинския конгрес са получили по настояване на Русия бившия Нишки санджак и поречието на река Българска Морава. Като по чудо, заради бъдещия генерал Христо Луков, тогава майор, не са взели и Кюстендил! Факт е , че от векове Сърбия е враждебна на нас държава.
99
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Забравете за любов от сърби,македонци руснаци и донякъде гърци.Ние сме американски слуги.
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До кАзах Все едно е, как ще спреме САЩ като те ще ударат и бг като в 1944.