Жега в РСМ - ще подкрепят ли всички партии конституционните промени?

Положението на нашите сънародници там ще става по-лошо, смята д-р Божинов
Обновена: 22 авг 2023 22:39 | 22 авг 2023 22:34, Йоана Цонева
8

"Отвори се пленарната сесия на северномакедонския парламент. 61 гласа бяха необходими, за да се стартира процедурата по изменение на Конституцията, но за самите промени са нужни 80 гласа, които управляващата коалиция към момента с двете най-силни партии все още не може да има", коментира историкът д-р Войн Божинов.

Според него влизането на българите в основния закон на РСМ с нищо няма да подобри тяхната участ. "Даже до някаква степен ще я влоши. Какво са 8 гласа в северномакедонския парламент за американското посолство, много бързо ще бъдат намерени гласовете. Сесията беше прекъсната, за да се спечели време, за да се намерят тези 8 гласа. До ноември месец трябва да се реши въпроса", каза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи дори нещо да не стане има и резервен вариант - предсрочни избори. "Най-много ги иска Християн Мицковски, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Неговата най-голяма мечта е тези парламентарни избори, ако се проведат, да бъдат спечелени от ВМРО, което може би ще стане. Всичко това е за вътрешна употреба. Има голям риск г-н Мицковски да се окаже най-неуспешният политик в РСМ", посочи д-р Божинов.

Историкът коментира и думите на Урсула фон дер Лайен, че РСМ не трябва да пропуска възможността за европейската си интеграция. "Такъв е интересът на САЩ и ЕС. Бързат, защото добре знаят, че ако се пропусне този шанс, на тяхно място може да дойде някой друг. Прави се всички възможно да започне същинската част от преговорите. Това с влизането на българите в Конституцията е идеално за управляващите елити, в Скопие ще кажат ние направихме компромис, а в София, че са защитили националния интерес. Няма обаче да бъде защитен", категоричен е д-р Божинов.

"Положението на нашите сънародници там ще става по-лошо. Може да питаме Пендиков какво е да си българин в РСМ", предложи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Време е... преди 8 месеца
България да преразгледа статута на ВСИЧКИ раздадени в РСМ български паспорти. Там твърдят че в страната им няма българи ... а тогава има погрешно раздадени паспорти. ДА БЪДАТ АНУЛИРАНИ . НЕЗАБАВНО .
4
1
 
2
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 8 месеца
Не ни трябват промити Македонски мозъци в Европейския съюз. По-добре е да не гласувате промените в конституцията си. Аз предлагам за продължим да даваме Български паспорти на гражданите от Република Северна Македония, така и така са си Българи, каквото и да плюят за България и после да обяснят на света, как така говорят Бъргарски и са Български паспорти ама не са Българи ами Македонци.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македонците нали бяха 2 млн. Гласуват на избори 2/3,което е 1,3 млн. души или ориентировъчно,ако някои не гласуват поради ненавършени години то остават за гласуване 1,2 млн. С български паспорти гласуващи са 120 хиляди за 120 техни депутати от което следва,че за 1 200 000:120=10 000 души гласуват за 1 депутат и 120 000:120=1 000 души за 1 депутат или от 10 000 души 1 000 от тях са с български паспорти които гласуващи за 1 техен депутат и как ще обяснят,че толкоз зле говорят с/у нас по въпросите.
2
0
 
7
 
! Отговори
Упс преди 8 месеца
АЛБАНИЯ влиза, СМК - още да си чеше по тила. Да ходят в Брикс. Заедно с Русия.
1
10
 
4
 
! Отговори
хаха преди 8 месеца
Много обичам когато хора говорят как е, когато никога не са стъпвали в Македония. Нали има раздадено над 120000 паспорти от които двама били бити (не съм съгласен да има насилие) но да говориш че е трудно да си Българин в Макединия...Нали няма Македонци, то излиза че Българите се бият сами :D:D:D. Що не кажете че в Македония има Българска политиеска партия. Нали Българите нямат права, как така има партия?