Мъж намушка с нож над 30 пъти жена си - ютубърка

Мерве Везироглу има 118 хиляди последователи
22 авг 2023 17:30, Йоана Цонева
43
Мъж намушка с нож над 30 пъти жена си - ютубърка
Снимка: Pixabay

Нови и сякаш все по-потресаващи убийства на жени разтърсиха Турция през последните дни на фона на разминаващи се данни за броя на жертвите в статистиките на официалните власти и неправителствените организации.

В Истанбул ютюбърката Мерве Везироглу Йълдъръм е била намушкана с нож на над 30 места от съпруга си след спор вкъщи. В разгара на караницата мъжът взел нож за плодове, с който нанесъл 32 порезни рани на съпругата си. Жената, архитект по образование, е била настанена в болница, където лекарите са успели да я върнат към живота. Вярна на привързаността си към социалните мрежи, няколко дни по-късно тя качи снимка на ръката си с множество хирургически шевове.

"Вашите молитви и любов достигнаха до мен. Много ви благодаря. По чудо оцелях, ще ми трябва време, за да бъда като преди", написа жената и изказа благодарност на лекарите, които са я спасили. "Има много неща, които искам да ви разкажа, нека малко се възстановя", допълва тя в поста.

Мерве Везироглу има 118 хиляди последователи в Ютюб и 18 хиляди в Инстаграм.

Поредното име в черната статистика е това на 26-годишна туркиня от Анталия, която не успя да се скрие от съпруга си, с когото е била в развод, докато той я е преследвал с нож. Сюмеййе Явлак беше убита от 32-годишния Мехмет Явлак, баща на единственото ѝ дете. Мъжът дошъл в супермаркета, където жената работела, и започнал да я гони с нож. Тя потърсила спасение в склада, но съпругът ѝ разбил вратата и я наръгал многократно в областта на сърцето, след което избягал.

Подобни случаи не са нещо необичайно по страниците на турските вестници. Само през последните няколко дни разтърсващи разкази за убийства дойдоха и от други места в страната.

В град Нигде, Централен Анадол, 43-годишната майка на 5 деца Нукет Гезерекая беше застреляна вчера от съпруга си с пистолет по време на семеен спор. Няколко дни по-рано мъж на 26 години уби 23-годишна жена в Текирдаг, като я удуши с електрически кабел едва на третата им среща. Двамата се запознали преди месец и половина. По собствените му показания поводът за убийството е бил, че жената му признала, че не го обича и казала, че иска да се разделят.

Експерти смятат, че сексистките социални норми в страната са сред водещите фактори за ширещото се явление. В едно доминирано от мъже общество е широко разпространена идеята, че жените са по-нисши от мъжете и че мъжете имат право да се месят в живота на жените, писа наскоро изданието "Акдениз телграф".

Патриархалната семейна структура, която не се основава на равенството между партньорите, също увеличава риска. За убийствата на жени допринасят и социално-икономическите фактори - така например жените с ниско образование има по-голяма вероятност да станат жертва и убийствата са по-често срещани в региони с високи нива на безработица, посочва още "Акдениз телграф".

Същевременно обаче Турският статистически институт (TюркСтат) и неправителствената организация "Ще спрем убийствата на жени" представят различни данни за броя на убитите, съобщи в. "Джумхурийет".

Според официалната статистика през 2022 г. са били убити 137 жени, докато платформата за защита на правата на жените убитите туркини са 334. Тюркстат съобщи за 184 жертви през 2021 г. и за 167 през 2020 г. В същото време "Ще спрем убийствата на жени" твърди, че през 2021 г. са били убити 280 жени, а през 2020 г. - 300.

Адвокатката Шенал Саръхан, ръководителка на платформата, обясни разминаването пред опозиционното издание "Джумхурийет" с "практиките на ТюркСтат".

"За съжаление, както и в общите си практики, Турският статистически институт не действа достатъчно открито", каза тя.

С мнението ѝ е съгласна и адвокатката Шукран Ероглу, която също смята, че данните на ТюркСтат са нереални.

"Както знаете, и данните за инфлацията не отразяват реалността. Данните на ТюркСтат не отразяват истината. Освен това тези числа (данните на статистическия институт за убийствата, бел.ред.) са бройките, които са отразени в съда и предадени като съдебни дела", обясни тя пред вестника.

Още по темата
Скоро обаче е възможно платформата "Ще спрем убийствата на жени" да спре да проследява този социален феномен. Следващия месец пред съд в Истанбул ще продължи делото за закриването ѝ, заведено заради "дейности, противоречащи на закона и морала". Новото заседание е насрочено на 13 септември, съобщи електронното издание "Дувар".

Поддръжници на платформата, една от основните и най-активни асоциации за защита на правата на жените в Турция, основана през 2010 г., смятат, че делото е част от политически процес.

Съдебният процес срещу групата бе провокиран от жалби на лица, които обвиняват членовете на асоциацията в "разрушаване на семейството под претекст, че защитават правата на жените" и дори в "обида към президента" за това, че са публикували доклади за убийствата на жени или са отправяли призиви към политиците да предприемат действия срещу безнаказаността на извършителите на насилие, основано на пола.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че то Инстанбулската конвенция била за тях при тези случаи с големи разминавания в данните на заинтересованите организации с платформи за представяне на броя на пострадали и извършители,като те религиозно са приели различни обичаи и семейни отношения като разрешени им от наместниците на бога за разбиранията им за семейното огнище и връзката им обоснована от основните им нравоучения повелени в книги,а от какво са взели,че тази конвенция може да има приложение навсякъде където има ГНК за случаите
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те пък, турците, да не видят нещо от нас.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За 22-ра имало 130 жертви, това и тези от статистиката не си го вярват, щом в Испания на 48 млн души има поне 50 на година - в Турция няма как да са по-малко от 300
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се е развела преди да стане ютубъурка. Като не осъзнава, че с някои свои действия дразни мъжа до себе си до такава степен, че да не може да се контролира, да си носи последстъвията. Глупостта и арогантността на някои жени понякога е потресаваща.И мъжа и, вместо да се вкопчва в нея, е трябвало при първите признаци на ютубърстване да я разкара, а не да я търпи. От такива повече партньор не става.
15
1
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 8 месеца
В България на година вече трепят по 10-тина, какво остава за 80 млн. Турция... Където в пълно с Кюрди и Араби.
14
2
 
3
 
! Отговори
До кравар преди 8 месеца
Стой си в чужбина и не ни се меси на нас как да живеем!
13
1
 
3
 
! Отговори
Кравар преди 8 месеца
както е гледам - в Турция очевидно е пълно с борци срещу истанбулската конвенция , и джендъризма . БГ анти-джендъристите сигурно са особенно доволни от тоя тип новини . Е , малко са разочаровани че тая жена се е измъкнала , но повечето не успяват .
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не е ли време всички ***, влогъри, инфлуенсъри и прочее безделници да си намерят истинска работа :))))
11
1
 
6
 
! Отговори
ПОСОЛСТВОТО МЕ ТРИЕ преди 8 месеца
какво е ютубър и колко е заплатата :)))))
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В нашите болници, щеше вече да е в хладното помещение на ниво -1
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как е оцеляла, невероятно. Късметлийка, браво!
8
1
 
4
 
! Отговори
Дааа преди 8 месеца
Разбираме за поредното престъпление срещу жена, само защото тя има присъствие в социалните мрежи , което със сигурност не се отнася до 99% от останалите жертви, за които никой не разбира Изводите си ги правете сами.
7
2
 
2
 
! Отговори
До 8 и 9 преди 8 месеца
Нали се сещате, че янките ще ви изоставят? Така направиха с васалите си във Виетнам и Афганистан. После какво ще правите?
6
6
 
8
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 8 месеца
Семейни ценности - според исляма. Същите според българския гоуем мъж!
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Първо не се посочва къде е станало в заглавието и подзаглавието за да има много посещения, второ използва се думата "намушкал" пък има прорезни рани, трето снимка сао на ръката позкава, че не е "мушкана" и не е "върната към живот", а и яом си е правила селфита и ги е качвала в Тубата значи не е чак толкова ограничавана и не се разбира къде е "съпруга и". И следват преразкази на стари случаи за стягане на редиците. Можеше да ги започнете още от преди Христа...
4
1
 
6
 
! Отговори
бре преди 8 месеца
къде има повече комплексари в България или Турция? Тегав въпрос.
3
1
 
3
 
! Отговори
до до 10 преди 8 месеца
Момче, имаш ли Майка, Сестра, Дъщеря???
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сащ вършат подривна дейност навсякъде чрез НПО-тата си.
1
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западните ценности бавно у полека навлизат и в Тюркието.