Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите

Извършен е анализа на древно ДНК от повече от 30 локации
Обновена: 8 дек 2023 16:02 | 8 дек 2023 15:50, Екип на Dnes.bg
327
Българите, румънците и хърватите с най-силните славянски гени на Балканите
Снимка: архив, БГНЕС

Българите, румънците и хърватите имат най-голям процент славянски гени на Балканите – около 50-60 процента, докато гърците са с най-малък процент наличие на славянски гени – от 4 до 20 процента, според научно изследване на ДНК от България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Албания и Гърция, предаде Танюг.

Според изследване на генетичната история на Балканите през различни епохи, осъществено съвместно от учени от Сърбия, Испания и САЩ, около 50-60 процента от гените на българи, румънци и хървати са със славянски произход. В посока Гърция процентът пада до 4 на сто във вътрешността на страната и 20 на сто по островите.

Чрез анализа на древно ДНК от повече от 30 локации изследването отразява генетичните промени в популацията и миграцията на Балканите в продължение на две хилядолетия, пише в изследването. Използвана е ДНК от 140 скелета от периода от I до X век, както и ДНК на съвременното население на съответните страни. Целта на изследването е да покаже приемствеността на гените от съвременните жители на балканските страни и „старото балканско“ население още от бронзовата епоха.

Изследването потвърждава, че през VI и VII в. е имало масова миграция на славяните, която е оставила „дълбоки генетични следи върху балканските народи“.

Сръбският учен Душан Кецкаревич, част от екипа, провел изследването, отбелязва, че различните езици, религия и култура подсказват, че демографските и културни процеси в продължение на две хилядолетия са породили множеството различия сред народите на Балканите, въпреки че генетично са много близки.

Анализът на съвременния геном показва, че най-голяма генетична близост днес съществува между сърбите, хърватите и румънците. (БТА, Симона - Алекс Михалева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бяхме славяни, но вече не сме от 2 години, откакто Путин нападна Украйна и ни смени генетичната ориентация. Вече сме западноевропейска раса, новогерманците са наши братя, а руснаците са най-големите ни душмани, откъснали ни от нашия евроатлантически партньор Турция.
253
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Евроатлантиците се оказаха славяни като в Русия. Запада ще внесе африканци, араби и индийци за промяна на еврогенетичната ориентация на българите.
252
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румънците са славяни. Ужас за румънците, които се мислят за даки, или дачии.
251
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 263 БатеАбе ти така си се родил без мозак или от ковид ваксината си станал така
250
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румънците не са славяни . Сърбите са славяни . Авторе сигурно се е надрусал порядъчно преди да прави този пасквил
249
5
 
3
 
! Отговори
Да ама не преди 4 месеца
Хаха пързалка са направили - мнооого елементарно - ето истината - немаме нииищо общо с проклетата рашка *** - за съседите не е сигурно ама и те също немат : Източните и западните славяни от една страна и южните славяни от друга се държат като отделни групи. Айре сами се сетете кой кой е - тва е доказано от преди ковида още
248
11
 
2
 
! Отговори
Бате преди 4 месеца
Тва е рашка лъжа - за сърбите не знам и за румънците *** за нас още преди ковида беше правен анализ и станаха ясни две неща - едното че нямаме общо със славяните, и че като цяло ДНК типа е хомогенен - т.е. поради некви причини смесени бракове не е имало или ако е имало двойките са били прогонвани - *** заемете го прочетете тва
247
9
 
6
 
! Отговори
Еййй преди 4 месеца
Не спря се днес да побликува проруски материали - преди няколко години имаше подобно изследване където директно хората казаха че славянски ген в българското ДНК няма. Сега поредната глупост, немаме общо с славяните сори днес но рашките да си гледат работата и тия дето им ядат парите също
246
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Прабългарите са живеели по над 300 години! Може да има още некой жив!?
245
9
 
9
 
! Отговори
Жеко преди 4 месеца
Такъв етнос не съществува...така, че заврете си славянството не знам, къде си!
244
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поляците са с най-силнен славянски ген от всички народи, казвам всички, а не познатите, като славянски, защото и румънците и унгарците имат силен славянски ген. Една немалка част от източногерманците и австрийците в Източна Австрия са генетично повече славяни, отколкото с германски гени. Тези които казват, че руснаците били монголоиди и тем подобни. Руснаците са голям народ и имат доста примеси. Славянските гени в руснаците са водещи, макар че са претопили и много угро-фински племена и др
243
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Единен гръцки народ в древността не е имало, както днес няма славянски народ, Имало е различни народи, името на един от тях е започнало да се използва като общо понятие - грекис, грекос. Евреите използвали "йаван" а турците "юнан" от имато на племето "йонийци" В "Илиада" Омир никъде не използва "елини" или "гърци" като събирателно понятие. Гръцката пропаганда върши страхотна работа и сега всички мислят, че в древността е имало гръцка държава, а малко знаят, че България е най-старата държава!
242
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гърците викали: Не бяха мъже, ами жонки! /жонки - в смисъл женки, жени/ Всъщност гърците не могат да казват "Ж", и затова викали: Не беха мъже, ами зонки! .... и от там идва - АМАЗОНКИ......
241
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако през 20 век монголците са писали на кирилица, това не означава, че българите, които пишат от векове на кирилица са монголци...... О, неука науко!
240
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българи ли са шведите? Имената на градовете им сами говорят! Ето го този път описан от българските възрожденски историци - Зографска история: "Българския народ дойде в древността откъм Черно море, от река Волга от Велика Скандинавия и наричаха се тогава КИМЕРИ" Тези преселения се отнасят към времето на Александър Велики. За да си нагласят работата, скандинавските бърборят, че "траките" са норди и твърдят, че не скандинавците имат нещо "тракийско"/българко/, а че траките са скандинавци. Смешно!
239
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ахил и Атила са българи. Атила е пра дядо на Аспарух и е от рода Дуло. Българите са много древен народ и винаги са били изключителни силни във военното дело.
238
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще добавя. че първата ДИН+АСТИя въвъ Египетъ е ТИН+ИТската! Въ градъ РОМА има хълмъ П/Б/АЛА+ТИНЪ, има и В/Б/АТЪ+и+КАНЪ! ТИНИ и АСТИ са ТРАКИЙСКИ "племена"! ТИНИ+АСТИ=? Може би ДИНЪ+АСТИи? ЖИВЕЕЛИ СА ПО ЕДНО ВРЕМЕ ВЪ ДРЕВНАТА ИЕВРОП+П/Б/А! +АРИЙ+СТО+КРАТЪ+
237
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"И тогава всички пристигнахме в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войски от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." - Иван Цецо....
236
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Оказва се, че западните режисьори познават по-добре българската история от българската академична наука.
235
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Даже западни режисьори вече знаят, че троянците са българи, та наемат за продукциите си български статисти. В филма Троя, троянската войска се играе от български статисти. Същото важи за войската от мирмидонците - които също са българи. Филмът се снима в Мексико, и много по-лесно би било да се наемат единствено мексикански статисти. Но за ролите на троянските войни и мирмидони продукцията е наела статисти чак от България. В филма песните и музиката са български. Това не е случайно!