Въпреки споровете: Еднополовите бракове вече са законни в Гърция

Гласуването беше приветствано като историческо от ЛГБТК организациите
16 фев 2024 08:09, Нели Христова
190
Въпреки споровете: Еднополовите бракове вече са законни в Гърция
Снимка: БГНЕС

Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в света, която узакони еднополовите бракове, предаде BBC..

След гласуването на 15 февруари еднополовите двойки вече ще могат законно да осиновяват деца.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че новият закон "смело ще премахне едно сериозно неравенство".

Законодателството обаче раздели страната, като ожесточената съпротива се води от влиятелната Гръцка православна църква.

Законопроектът се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да бъде приет от 300-членния парламент.

Мицотакис се застъпи за законопроекта, но се нуждаеше от подкрепата на опозиционните партии, за да го прокара, тъй като десетки депутати от неговата дясноцентристка управляваща партия бяха против.

"Хората, които са били невидими, най-накрая ще станат видими около нас, а заедно с тях и много деца най-накрая ще намерят полагащото им се място", заяви министър-председателят пред парламента по време на дебата преди гласуването.

"Реформата прави живота на няколко наши съграждани по-добър, без да отнема нищо от живота на мнозинството", допълни той.

Гласуването беше приветствано като историческо от ЛГБТК организациите в Гърция.

Петнадесет от 27-те членки на Европейския съюз вече са узаконили еднополовите бракове. Те са разрешени в 35 държави по света.

Досега Гърция изоставаше от някои от европейските си съседи, до голяма степен поради съпротивата на църквата.

Тя е първата страна в Югоизточна Европа, в която се въвежда равенство между браковете.

Поддръжниците на Църквата проведоха митинги на площад Синтагма в Атина в четвъртък. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и пееха откъси от Библията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еднополовите бракове никога не могат да са равнопоставени на класическият брак, просто ще имат една хартийка. Функцията и способността на разнополовия брак не могат да я постигнат, тя е божие творение, могат да ползват само някои присвоени блага. На пример осиновяване на дете, което господ не им е отредил да имат, защото са еднополови индивиди.:))
153
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...предпочитам Рождество (празникът на семейството) да бъде преди Нова година (светският празник) и постите дотогава да са свършили. Плюс това у нас този стил беше въведен отдавна и тепърва отново да го връщаме след десетилетия е глупаво, объркващо и това ли е най-важната работа на църковниците.
152
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ох, аман с това божие наказание! Ето с такива приказки църквата нищо не печели. Само отблъсква. Повечето свещеници една проповед не могат да изнесат, без да я наводнят с цитати от канона. Като отида в храма, не искам да слушам какво казал еди-кой си преди десет века, искам свещеникът да говори просто и ясно като човек с човек. Да ми обясни на нормален език защо да бъда добър, например. И после се чудят защо младите не се интересуват от църквата. И не, не подкрепям връщането на стария стил...
151
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Плодовете на масонството в Гърция, търпенето на безбройните грехове на нашите, щото са гърци, приемането на разколниците от украйна, насаждането на фалшивия нов стил-календар !Вартоломей погазва вмного Канони, а го търпят, щото си е нашо момче-грък. За това ги чака Божие наказание, най-вероятно обещаната война !
150
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Въобще не е изненадващо, изнедадващо е само за хора далечни от духовността и информирани за мирски работи.Вселенския патриархат(гърци) вече 100 години предават Православието, оттам тръгна лъжливия какендар нов стил, насаден и у нас, гърците приеха повечето разколниците от уксрайна, греховете на Всел.патриаршия вече са несъвместими с Православието, а гърците ги търпят защото са гърци. Никога ли не чували за "византийското лукавство".Сега сами ще станат негова жертва !
149
4
 
3
 
! Отговори
Bg преди 2 месеца
Бог ще накаже Гърция за това, ще съжаляват !
148
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
/Тя/Гърция/, е първата страна в Югоизточна Европа, в която се въвежда равенство между браковете.Поддръжниците на Църквата проведоха митинги на площад Синтагма в Атина в четвъртък. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и пееха откъси от Библията./:)) Е това е, люлката на православието се предаде,:)) останалите какво, ще се предадат или ще държат на каноните на православието. Е вече и Православната религия не може да се опълчи на новата религия.:))
147
7
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 месеца
Не виждам нищо лошо. В крайна сметка всичко е любов. Само по нашите земи се вдига такъв шум.
146
0
 
0
 
! Отговори
ккк преди 2 месеца
Никой не те пита искаш или не... винаги се е решавало така през вековете... това се доказа последните векове
145
3
 
5
 
! Отговори
рязана бургия преди 2 месеца
то си беше ясно- гърчулята са си negepacu!
144
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според мен трабва да могат да осиновяват само деца, създадени биологично от единия партньор. Геййовете да си намират сурогатни майки, лесбийкитте да родят по едно дете...а не да осиновяват изоставени деца като кученца от приют, заради един каприз да си поиграят на истинско семейство.
143
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не бързайте да злорадствате,утре се обаждат от Брюксел и в България става същото.
142
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Да им е честито на гърците
141
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта на световните демони е такава, чрез войни, епидемии и еднополови бракове, да са намали човечеството, за да могат те богоизбраните да живеят спокойно и нашироко.
140
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те гърците от древноста са си джендъре.Сашко Великия е бил гей.Остров Лесбос е кръстника на лес бийките.
139
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нас кво ни интересува?
138
6
 
1
 
! Отговори
Чукоранов преди 2 месеца
До аз: При русофилите кашата е толкова голяма че няма смисъл. Те ту харесват бившия комунистически строй, ту са най-верните християни, ту подкрепят мюсюлманите като се борят срещу евреите и Запада, ту ненавиждат и обиждат бежанците от близкия изток като *** и терористи. Ту уж искат всички хора по света да имат равни права и богатства, ту не искат хомосексуалните да имат каквито и да е права. И още много такива противоречия. Просто нещата са и причините са няколко.
137
2
 
21
 
! Отговори
Тигър преди 2 месеца
Какво падение на човешкия род. Иска ми се да кажа, Господи прости не знаят какво правят, но те знаят, че е мерзост и въпреки това го правят. Човечеството тръгна на променя Божиите закони и това няма да свърши добре.Дано поне да опазим децата от тази чума
136
1
 
18
 
! Отговори
Янис преди 2 месеца
А уж гърците бяха пазители на православието и традиционните ценности. Да допуснат така лесно тая гадория е изненадващо.
135
2
 
10
 
! Отговори
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ преди 2 месеца
Заради това Гърция ще страда и ще бъде наказана от Бог ! Гърците повече признаха украинските разколници, не осъждат Ватоломей и неговите антиканонични беззакония, от гърците произлезе фалшивия нов стил - затова и не можаха да устоят ! Гърците ги чакат бедствия и наказания !!! Бог ще ги накаже !