Въпреки споровете: Еднополовите бракове вече са законни в Гърция

Гласуването беше приветствано като историческо от ЛГБТК организациите
16 фев 2024 08:09, Нели Христова
190
Въпреки споровете: Еднополовите бракове вече са законни в Гърция
Снимка: БГНЕС

Гърция стана първата страна с преобладаващо православно християнско население в света, която узакони еднополовите бракове, предаде BBC..

След гласуването на 15 февруари еднополовите двойки вече ще могат законно да осиновяват деца.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че новият закон "смело ще премахне едно сериозно неравенство".

Законодателството обаче раздели страната, като ожесточената съпротива се води от влиятелната Гръцка православна църква.

Законопроектът се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да бъде приет от 300-членния парламент.

Мицотакис се застъпи за законопроекта, но се нуждаеше от подкрепата на опозиционните партии, за да го прокара, тъй като десетки депутати от неговата дясноцентристка управляваща партия бяха против.

"Хората, които са били невидими, най-накрая ще станат видими около нас, а заедно с тях и много деца най-накрая ще намерят полагащото им се място", заяви министър-председателят пред парламента по време на дебата преди гласуването.

"Реформата прави живота на няколко наши съграждани по-добър, без да отнема нищо от живота на мнозинството", допълни той.

Гласуването беше приветствано като историческо от ЛГБТК организациите в Гърция.

Петнадесет от 27-те членки на Европейския съюз вече са узаконили еднополовите бракове. Те са разрешени в 35 държави по света.

Досега Гърция изоставаше от някои от европейските си съседи, до голяма степен поради съпротивата на църквата.

Тя е първата страна в Югоизточна Европа, в която се въвежда равенство между браковете.

Поддръжниците на Църквата проведоха митинги на площад Синтагма в Атина в четвъртък. Мнозина издигнаха знамена, държаха кръстове, четоха молитви и пееха откъси от Библията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за междувидовите бракове кога ? А за правата на хората които са привлечени към непълнолетни ? Докога ще има дискриминация ? Като сте отворили кутията на Пандора не може да си избирате какво да излиза от там . Нека си поемем последствията от действията. Остават много други без права.
93
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След Гърция,и в България,най-после и кокорчо,ще бъде щастлив.
92
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Загрижили се бо'клуците за правата на из'вратенчците,а никой,уж "нормален" не се застъпва за правата на децата,които из'вратеняците ще "осиновяват"!Да ви пиикам на изрещялото "общество"?!
91
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болеста ЛГБТ е следствие от ГМО-храните които се тъпчем непрекъснато, затова ни пращат мъжки индивиди-бежанци , за да ни възтановят генетичният код.
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приемат,защото иначе европата им спира парите!И ще продават островите!
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
и децата ще се казват 121, 122, 123...
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето какво се случва, когато са си избрали за шеф на управляващата партия педеr***с. И в нашето държавно управление има много такива. Де да видим тук как ще се развият събитията
87
6
 
15
 
! Отговори
Киро и Асен преди 2 месеца
Ние си запазихме вече час за сключване на брак
86
0
 
7
 
! Отговори
бай Спас преди 2 месеца
До 98 Така е. В интернет никога нямаше шарени знаменца при бай Тошо. Ама факт - Емил Димитров и Георги Парцалев са били хомосексуалисти - не знсм дали гейове или *****раси.
85
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво да ви кажа .Жените имат голяма вина за това . Вече няма такива Жени като София Лорен , Моника Белучи и тн . Женственост , грация , красота , излъчване . Сега разни силикони , джуки -ужас
84
2
 
26
 
! Отговори
До бай Спас преди 2 месеца
Бай Спас, при бай Тошо гейовете си бяха гейове, а не долни ***..раси. Вижте Васил Найденов - някога да е бил с шарени знаменца ? Човека е звезда, има огромна публика, която го обича. Някога да е пропагандирал за права на обратните ?! Даже човека си пее песни за любовта между мъж и жена !
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо лгбт новините винаги генерират най много коментари? Това ли ви е най интересната тема и толкова ли няма по важни неща за дискусия?
82
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не разбирам защо нудистките плажове не са официално разрешени , а гей браковете вече са законни .
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Древните Гърци са измислили секс оргиите, а римляните са позволили и жени да участват в ъв фестивалите на любовта. Така че това е напълно нормално. Мъжката любов е била напълно нормално нещо сред спартанците. Александър Македонски също е имал любовник.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сърбия има премиер лессбийка играеща ролята на мъж. Даже официално е баща на дъщеря. Незаконно ли е?
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не виждате ли , че всичко се тика в тази посока . Започнаха със сексуален тормоз на работното място , а си погледнал колежката , а са те осъдили . Следващото беше домашно насилие , накараш ли я да пусне прахосмукачката , тя се оплаква за насилие .Следващото е че жената има всички права при развод , да вземе децата , къщата и каквото си иска . Ами какво да правят мъжете - изпедерастяват се и това е .
78
1
 
7
 
! Отговори
Очаквано преди 2 месеца
Тия как са тръгнали до година-две ще разрешат игумените на манастири след като навършат 60 години да стават...игуменКи. Официално.
77
0
 
22
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
Живота много бързо се променя. Само до преди 30 години, това което сега се случва беше напълно невъзможно. Интересно какво ли ще е след 30 години. За жалост най-вероятно няма да съм жив, за да го видя. Но бъдете сигурни, че ще е много по-различно от това сега. Така че сегашното ново "нормално" тогава няма да бъде изобщо нормално :). Колелото се върти. Умния човек се нагажда и си следва принципите, глупавия човек отива на където го духне вятъра - модата.
76
1
 
16
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Явно те са много гласовити в буквален и преносен смисъл. Все онеправдани, жертви, дискриминирани, ужасТ. Ако не парадират с различията си, не твърдят, че са специални, никой няма да се дразни, да не говорим, че никой не им отнема никакви права. Има наистина болни, които не са нахални като тях, затова не се виждат, но кресливите лг.. се виждат. Дано не осиновяват деца, това ще е извр..ат.ено на макс.
75
0
 
12
 
! Отговори
бай Спас преди 2 месеца
Едно време при бай Тошо никога не е имало ЛГТБ пропаганда в интернет.