Мицотакис размаха пръст и заплаши европътя на Скопие

"Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш"
25 май 2024 21:19, Александър Попов
78
Мицотакис размаха пръст и заплаши европътя на Скопие
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис отправи поредно предупреждение към новото ръководство на Северна Македония, че неспазването на Преспанското споразумение с Гърция от 2019 г. ще блокира пътя ѝ към членство в ЕС.

„Когато дърпаш въжето, трябва да си готов да го скъсаш“, каза Мицотакис, цитиран от "Катимерини".

„Ако ръководството на РСМ се отклони от договорения курс, пътят към Европа ще бъде затворен“, добави премиерът и подчерта, че „този път минава през Гърция и през спазването на международното право“.

По време на своята клетва на 12 май новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова използва само името "Македония" вместо официалното наименование - Република Северна Македония, в нарушение на Преспанското споразумение.

Договорът бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро от тогавашните външни министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров. Присъстваха и премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
ясно преди 1 месец
да размаха пръст и да го навре в македонския***
68
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
С.Македония няма да влезе в ЕС скоро, ако изобщо.
67
0
 
4
 
! Отговори
Политиканот преди 1 месец
как Сев. македония да бъде приета във ЕС когато половината депутати от С.М. са представители на албанските мафиотски кланове.Който пусне макетата в ЕС ще направи голема беля.Тия каквото и да правят,където и да отидат,само скандали и разправии.А пък едни такива хрисими,умни добронамерени....направо да се разплачеш от умиление.Вън от чадъра,и да си се оправят сами.
66
0
 
8
 
! Отговори
Фяфъ преди 1 месец
На никой, дори на Русия, не му пука дали Македония ще се обърне към Русия, Бразилия или Буркина Фасо. Македония носи само негативи на този, който се опита да я интегрира при себе си. Македония е независима държава, ако има проблем с албанците да си го решава сама.
65
7
 
1
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
Тогава трябва да направите само едно нещо. Въпреки че се казва Северна Македония, въпреки че има обща история с България, нека върви напред в ЕС. В противен случай никой на Балканите няма да спечели, ако тази страна се обърне към Русия и ако албанците тръгнат към екстремизъм с подкрепата на талибаните.
64
2
 
4
 
! Отговори
Фяфъ преди 1 месец
Несъгласието между Македония и България няма да се разреши чрез втренчваме в миналото. Всички страни много добре го познават. Истината е, че Македония би донесла само негативи на България тъй като поне от 20 години е фалирала пълноценно. Това е и основната причина поради, която Сърбия нямаше нищо против Македония да се отдели от нея.България няма никакъв сериозен интерес да интегрира фалирали територии като Македония например.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Къде са комунисти в 1878 когато в Берлин Македония се дава на Турция. Твоите приятели от НАТО са.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо всички се занимаваме със старите части на България. Време е да им кажем , че от нас няма да има подкрепа , както и от Гърция. И да се сложи край на това лицемерие и фалшиви подписи. С договори нищо не се прави. Договора може да не се спази , може да се смени и тн. Истината е че те сами теябяа да осъзнаят какви са и как се държат. Ако немогат... никой неможе да им помогне. Следователно им забранете да влизат на територията на ЕС. Иначе каква файда ? Всеки против нашия съюз няма работа там.
61
1
 
7
 
! Отговори
Енчо Планински преди 1 месец
Македония, ако стане част от Албания може да проговори на албански. Ако стане част от Гърция може да проговори на гръцки. Най-вероятно ще стане част от Сърбия и ще продължи да говори на български там. България няма потребност да интегрира фалирали територии като Македония.
60
2
 
3
 
! Отговори
ДА преди 1 месец
До Анонимен 56.Не се побърквайте, че един ден Северна Македония ще бъде част от България. Дори и да се докаже, че славянското население има български произход, дори и със сменено име, тоест АСНОМ Македония, то не може да бъде отменено. Това би създало конфликти на Балканите, които биха имали далечни последици.Ne se
59
3
 
3
 
! Отговори
Фъця преди 1 месец
Фалиралата Гърция дава акъл на фалиралата Македония.
58
4
 
5
 
! Отговори
Цъ преди 1 месец
Македония не иска да влиза в ЕС, тъй че изобщо не се интересува от заплахите на Гърция.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 60 ама много си бавно раз ви ваш!
56
17
 
4
 
! Отговори
Фъця преди 1 месец
Гърция е синоним на банкрут.
55
15
 
4
 
! Отговори
Цъфи преди 1 месец
Нито Гърция, нито Македония са фактор в международните отношения, че някой да им обръща внимание.
54
17
 
7
 
! Отговори
Ъ преди 1 месец
Най-глупавата държава в ЕС, Гърция,тръгнала да дава акъл на най-глупавата държава извън ЕС, Македония.
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само къртене, за разлика от Рундьо този е НАТО-вец и нещата в икономиката и сигурността им се случват дори и в конфронтация с Турция? - за тях има ф35 за ердоганя няма, а и 6 АФ е там, не е в Египет или Бурса
52
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нашите комунисти предадоха МАКЕДОНИЯ НА СЪРБИЯ! ПИЯНИЦАТА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ! ВЪПРЕКИ ВСИЧКО ТОВА РУСНАЦИТЕ ГО ОТРОВИХА!
51
25
 
8
 
! Отговори
Македонец преди 1 месец
- Мицотакис, ти когато си дърпаш пишллето, гледай да не го скъсаш!
50
3
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Браво на Мицотакис.Гордана е новобранец,но лека полека старите пушки ще въведат ред и дисциплина.Новоизлюпената северномакедонска президентка да слуша внимателно и старателно да изпълнява казаното от Мицотакис.Иначе ще я тресне ново гръцко вето,а в Гърция си нямат Про100 Киро,който да го вдигне.