Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"

Много србски министри положиха венци
Обновена: 29 май 2024 22:31 | 29 май 2024 22:30, Стела Стоянова
126
Сръбският патриарх отслужи литургия срещу "българския окупатор"
Снимка БГНЕС, архив

Сръбският патриарх Порфирий се включи лично в антибългарската кампания на Белград, като отслужи литургия за така наречените “Сурдулишки мъченици“, предаде БГНЕС.

Множество сръбски министри положиха венци.

Главата на Сръбската православна църква /СПЦ/ участва в отбелязването на „100 години от освещаването на паметната костница на Сурдулишките мъченици“. Порфирий беше посрещнат от многобройни духовници.

След литургията пред храм „Свети Георги“, литийният състав потегли към Дъбока долина.

“Там се намира паметната костница, където се пазят тленните останки на жертвите, избити от българския окупатор през 1915 г.”, пишат сръбските медии.

29 май е канонизиран от СПЦ като ден за прослава на “Сурдулишките мъченици”.

Сръбският патриарх е близък приятел и верен съюзник на сръбския президент в реализацията на политиката за дестабилизиране на Западните Балкани, включително чрез фалшифициране на историята.

Венците бяха положени от министъра на отбраната Братислав Гашич, придружен от бригаден генерал Горан Момчилович и бригаден генерал Зоран Драгичевич.

Министъра на труда Неманя Старович, министъра на грижите за семейството и демографията Милица Джурджевич Стаменковски, и министъра без портфейл Новица Тончев също присъстваха.

БГНЕС припомня, че през последните месеци не е минала седмица без властите в Белград под някаква форма да не стимулират езика на омразата срещу българите с измислени твърдения за „българските престъпления и окупация“ в периода на Първата световна война.

Режимът на Вучич е предвидил серия от мероприятия, включващи тържествени научни сесии, създаване на Паметната костница, Паметна къща, отпечатване на юбилейна пощенска марка, концерт на духовна музика, прожекция на филм за “Сурдулишките мъченици”, снимане на документален филм.

Най-отблъскващата част обаче е свързана с ученическия конкурс за деца от 7-8 клас и гимназиите, които трябва да пишат за „българските престъпления и окупация“, с което омразата към българите започва да се възпитава в нашата западна съседка още от ученическата скамейка. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от Балкани
Силяновска се оправдава, не я питали за Сребреница
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами дипломацията трябва да действа максимално остро по отношение на Сърбия и националистическия лидер Вучич и трябва да даде да се разбере че България няма да допусне нищо подобно в ЕС! Защо сме остри по оношение на РСМ а допускаме подони ексцесии от Сърбия?
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако имаме управляващи на място, още от утре трябва да започнат да събират солиден наказателен налог на всички заведения и чалготеки, в чиито помещения се изпълнява "сръбско" (така неинтелигентните индивиди назовават чалгарската сръбска музика).
94
7
 
1
 
! Отговори
Bul gur преди 3 седмици
,,Измислени твърдения,,...Не. Ами ,това е голата истина.Исторически факт. Ейййй...Не обича българина истината и това е...
93
0
 
6
 
! Отговори
Нео преди 3 седмици
Нищо от историята не е научено. Смесването на религия и политика е отвратително деяние!
92
3
 
6
 
! Отговори
asd преди 3 седмици
СЪРБЕ НА ВЪРБЕ
91
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ееееее, бива ли сега такава провкативна статия за "братски сръбски народ"?! Сега какво ще кажат привържениците на Москва и *** за единението на "Вси Славяни"?!
90
4
 
8
 
! Отговори
НС преди 3 седмици
Не случайно хората са казали: Сърбе на върбе...
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Бау - Това ваксината ли ти го шепне в ушенцето или си е лично твоя мисъл? Бии си бустера и не ни занимавай с мокрите си сънища. Пожелавам ти и на теб да живееш в Сърбия поне 10 години, за да разбереш що за хора са сърбите. И между другото защо пишеш "вашата църква"? Явно не си българин, щом е "вашата", а не "нашата" или може би не си християнин? Тогава какво правиш в българските сайтове? Плащат ти да сееш раздор ли? Преди за ваксата ти плащаха, сега за Сърбия. У лево и БУСТЕР!!!
88
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пожелавам на всички българи възхваляващи и харесващи Сърбия, да отидат да живеят там и ако може изобщо да не се връщат. Прав ви път. Сърбите и вие ще си паснете перфектно, защото и на едните и на другите ви е толкова акъла. Да хвалиш Сърбия и да пл_юеш по България за мен може да направи само един ренегат. Обзалагам се, че не знаете какво означава пак поради причината спомената по-горе, така че вижте в тълковния речник. И понеже за мен сте такива - ренегати - затова у лево в Сърбия!
87
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази смешна държава още ли съществува хахах Веднъж пътувам през Сърбия и слушам по радиото някакви анализи. И по едно време единият сърбин казва нещо от сорта "ние сме имали един цар, а България две държави"... :) ... Идеята беше, че в цялата им история имат един момент, където са малко по-силни от нас по времето на този цар, а ние сме имали Първа и Втора Българска държава, а според Уикипедия (английската версия) всъщност Първа и Втора Българска Империя. Много са комплексирани от нас сърбетата.
86
3
 
5
 
! Отговори
Не, не сме! преди 3 седмици
До Анонимен "Фашугите" днес са на западната ни граница, наричат се Сърбия и на Изток, там се именуват Русия!
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НИЩО НОВОКАТ СМЕ ПАК С ФАШУГИТЕ ТЪЙ ЩЕЕ ТЯ
84
2
 
9
 
! Отговори
Нямаш аргументи преди 3 седмици
До Бау..А само някакви полу-истини, умело лавиращи между истината и лъжата! Няма да има никога единение между православните народи на Балканите докато всеки дърпа чергата към себе си се прави на велик, докато всъщност е жалък.И това в най-голяма степен се отнася за Сърбите, следват Гърците с тяхната открадната самоличност и т.н. и т.н. дребни ежби на малки народи с големи амбиции.А дали е имало самостоятелна Сръбска Църква вземи та прочети нещо от изворите преди да се излагаш на мегдана!
83
1
 
10
 
! Отговори
Въпросът е ЗАЩО? преди 3 седмици
До до 99.....А отговорът е защото Сърбия подлага на масов геноцид всички земи, които успее да прилапа! И така бавно и полека за тези над 146 години от 1878 до днес националния характер на тези хора се е изтрил с масови репресии, бой, изселвания, убийства и терор, така както става и в Македония( справка книгата на французина Анри Пози - "Войната се завръща"), така както стана и в Сребреница, обявена за ГЕНОЦИД от ОООН.Това е настоящето драги, а не миналото!
82
2
 
18
 
! Отговори
Грешка! преди 3 седмици
До Србин от Македония...В Македония сърби няма, тоест ти можеш да бъдеш само ПОСЪРБЕН БЪЛГАРИН от Македония, отровен от пропаганда, без потекло, неук, неуважаващ историята тъмен Балкански субект !
81
2
 
10
 
! Отговори
Имаш много здраве! преди 3 седмици
До САЙМЪН ЦИПИС...........От Арменския поп! Гърците НИКОГА не са имали държава, само драдове полиси, и София и Филипопол, както и Константинопол са градове изградени от Римската империя, която по-късно се разделя на Източна със столица Константинопол, кръстен на Константин Велики и Западна с Рим! Гърците са били една нищожна част от римското население, успяла с хитрост, ПОДЛОСТ и преиначаване на историята да си припише несъществуващи заслуги!
80
7
 
4
 
! Отговори
до 99 преди 3 седмици
И на вас ще ви кажа, въпреки, че сте господин от миналото! Преди десетина години демократична Сърбия разреши на всички ученици, които искат да изучават български език, да се запишат! Знаете ли, колко деца пожелаха да учат български в тези така наречени български земи - цели 4 /четири/! За сравнение, дори в Македония над 200 души са се записали българи при последното преброяване!
79
15
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Ето, че замлъкнахте пред безристрастните ми аргументи! Интимната част не е за вас! Тогава да ви попитам нещо по дипломатически - исторически! Защо, сърби и гърци си имат своя църква винаги по време на османското владичество, а вашата е била правилно закрита и получава някакво разрешение чак през 1870 година!? Едната, по маловажната обусловеност, че завоевателят не вижда във вас много християнски народ, но няма да ви казвам повече! Вие кажете, но май не е за казване...
78
0
 
5
 
! Отговори
Как къде са! преди 3 седмици
До ВЪЗРАЖДАНЕ КЪДЕ СА?......На банкет в Сърбия!
77
1
 
19
 
! Отговори
Напразно! преди 3 седмици
Сръбски Патриарсе, напразно Сръбски политици! С този враждебен акт Вие искате да прикриете срамният факт, че днешна Сурдулица и Поморавието са населени с БЪЛГАРИ, а територията е присъединена към Сърбия с Берлинския договор! До тогава тя и областта са част от Западната Автономна Българска област определена с Цариградската конференция! Много показателен е фактът, че Сурдулица е част от Българската Екзархия с ПЛЕБИСЦИТ на населението! А Вие имате само гузна съвест и насъсквате хората да ни мразят!