Стрелба в Тунис, президентът избяга

Премиерът Мохамед Гануши пое властта в страната
Обновена: 31 яну 2011 17:27 | 15 яну 2011 00:56,
53
Стрелба в Тунис, президентът избяга
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Стрелба с автоматично оръжие се чува тази нощ в центъра на град Тунис, предаде Франс прес. В Тунис бе въведено извънредно положение и полицейски час. 

Тази вечер премиерът Мохамед Гануши обяви по телевизията, че президентът е напуснал страната и той поема властта. 

Гануши призова жителите на Тунис да запазят стабилността, обеща да управлява в съответствие с конституцията и законите. 

Но дори и след обръщението му, излъчено на живо по държавната телевизия, полицията е продължила да стреля по тези, които не спазват  полицейския час. 

ДПА съобщава за 13 убити при два отделни инцидента в различни квартали на столицата. 

Не е ясно дали президентът Бен Али, управлявал от 23 години, е напуснал страната по свое желание или е бил принуден да замине. 

Франция не иска избягалият президент на Тунис Зин ал Абидин бен Али да стъпва на френска територия.

Френският президент Никола Саркози е отказал да разреши на Бен Али да влезе на френска територия, съобщава Ройтерс.

Още по темата

Самолетът с избягалия от Тунис тунизийски президент Зин ал Абидин бен Али се е насочил към някоя от държавите от региона на Персийския залив, най-вероятно към Катар или Дубай,  съобщава телевизия Ал Джазира.

В Дубай от обяд се намират зетят на тунизийския президент, влиятелният тунизийски бизнесмен Сахер ал Матери, както и съпругата на президента Лейла бен Али.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: ТунисСаркози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
Селяка преди 13 години
И аз бих избягал.Живота е един и трябва да се цени.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Министрите на Тунис са от фашистката партия на Тунис, коята е проамериканска и превърна Тунис в нефтена колония на САЩ.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Силни и смели български мъже?! Единственото нещо, на което се крепи страната мо са жените, които продължават да са подценявани.
48
0
 
2
 
! Отговори
Toti преди 13 години
Izvinqvam se za otklonenieto ot temata, no ne mojah da podmina komentara na N:45 45, i kakvo kato si "nosish krasta" koi te potupa po ramoto i ti kaza bravo? Mislene tip- vijte kak me tormozqt, ama az shte sedq! Ami stoi si, shtom ti e drago. Decata kato emigrirat edin den shte prashtat pari, nqma strashno.
47
0
 
4
 
! Отговори
swaj преди 13 години
Бил съм много пъти в Тунис - най спокойната арабска държава. Никой не може да ме опровергае. А защо ли Саркози не иска да приеме Бен Али ? Защото зад преврата стои той. Тунизийците нищо не могат да направят без Франция. Нефтените и газови компании на Франция, които намериха находища в шелфа в един момент бяха отрязани. Какво повече да се пише.
46
8
 
13
 
! Отговори
Slavi преди 13 години
пиши БЪЛГАРИЯ с главна буква страхливо мекотело !!! Славна е България и ражда силни и смели мъже !!!
45
0
 
4
 
! Отговори
!! преди 13 години
Правилно. Лек ден и на тебе. със здраве!
44
0
 
13
 
! Отговори
гогата с гегата преди 13 години
Ние си нямаме армия, но пък си имаме мафия. Имаме си и безплатен правителствен театър .Нови постановки и представления всеки ден. Ако няма какво да ядем поне се забавляваме на прзен корем.
43
3
 
16
 
! Отговори
човек преди 13 години
вие живеете извън българия . успяхте ли ? издадохте ли научна работа ? аз живея в българия , нося си кръста дето се казва , направил съм своя избор . лесно е отстрани да даваш акъл , и това го правят и хора в българия , които не се интересуват от управлението и , но са недоволни от него , вярват на клюки и избягват да мислят . болшинството българи не знаят какво иска , но знаят какво не искат , без да знаят защо не го искат . лек ден , трябва да се трудя .
42
0
 
5
 
! Отговори
!! преди 13 години
Това че си човек е добре,но ако имаше и акъл в главата щеше да е още по добре.Няма значение кой управлява. Дори и ти да управляваш по старата система и закостинели закони няма да имаш напредък, Спешно българската конституция и законодателство се нуждаят от пълна реформа,Колко пъти през последната година българското население е внесло искане към правителството?Колко пъти се публикуваха и обсъждаха нови алтернативи на управление? НИКОЛКО !Просташки управления и народ на автопилот. Това е .
41
1
 
11
 
! Отговори
Дражко преди 13 години
Еее,ние сме напред!Нашио президент си е тук!Що да бяга?Таквоз почтен чиляк!
40
1
 
11
 
! Отговори
!! преди 13 години
Вижте аз виждам една грешка при българите, Не трябва да се пречи на частни бизнесмени защото те правят нещо, докато партийните,правителствени и държавни служители не вършат нищо и за да отклонят вниманието на народа настройват народа срещу по заможните бизнесмени. Вместо да правят това трябва да създадът закон който да се спазва от всички, а не да позволяват на подкупниците да заобикалят закона и вместо тях народа да плаща. Аз виждам още един слой хора живеещи на гърба на народа *** !
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Избяга защото армията се обърна срещу него.Сарко не е казвал че не е приел Али а не даде коментар т.е. Али е в Париж.Да му мислим ние с гоце и боко
38
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"с какво е полезен герб на българия ? с какво е полезен б.б. на българия ?"Боцето например произвежда много повече тор от Станишев!
37
3
 
6
 
! Отговори
човек преди 13 години
ало , управлява герб , тяхна работа е да направят така , че бизнеса да работи , да има заетост , да има ръст икономиката . ясно е че мразите станишев , но по негово време заплати и пенсии се вдигаха ежегодно , работеха програми за подкрепа на бизнеса при наемане на безработни . сега държавата е най големия длъжник на бизнеса , освен на техните хора . с какво е полезен герб на българия ? с какво е полезен б.б. на българия ?
36
2
 
2
 
! Отговори
ал Масур преди 13 години
Това ли търсим,мерси! Може ли да желаете дивите мюсюлмански изстъпления с това,което се стремим да достигнем? Който не знае,да му припомня - в средата на 80-те години Израел подпука палестинците след серия техни атентати. Успя да ги изгони от Ливан и познайте кой им даде убежище? Тунис. Няколко години там им беше щаб-квартирата,обкръжени от народната любов на тия ,които сега палят.
35
0
 
20
 
! Отговори
!! преди 13 години
Преди 25 години напуснах българия заради комунистическата диктатур. Ако не бях член на партията нямах право да заемам ръководна роля нито да издам научена работа. На където и да се обърнех срещах стена от бетон. Имаше заведения почивни станции които се ползваха само от партийци,Цените на напитки и храни там бяха 4-5 пъти по евтини а заплати и добавки 4-5 пъти по високи. Те живееха друг живот между цял един ограбен народ. От тогава смениха правителства партии но не и системата. Народ без закони
34
0
 
5
 
! Отговори
8 преди 13 години
Проблемът ни е че в БГ няма за кой да гласуваме.Всичките са еднакво корумпирани,но зад екрана е по лесно отколкото на улицата
33
1
 
5
 
! Отговори
!! преди 13 години
Наближава момента в който и българите ще се вдигнат. Ако не се вдигнат цените ще им вдигат, а заплатите ще падат. , Ако предпочетат като червеи ниско да пъзят ще ги мачкат и ще мълчат.Анархията от време на комунизма до днес е в ръцете на управляващите групировки.Конституцията незабавно трябва да претърпи промяна.С какво се занимава Станишев? С какво е полезен на народа? С театри и скандали? Това не пълни хладилника и не храни децата ни. *** да се отделят от социалните помощи
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
долу за диктатурата!смърт за комунистите диктатори!