Десетки хиляди чужденци бягат от Либия

Много държави се опитват да евакуират гражданите си
Обновена: 22 фев 2011 16:11 | 22 фев 2011 16:11, Елка Василева
54
Десетки хиляди чужденци бягат от Либия
Завърнали се от Либия йорданци на летището в Аман, 21 февруари. Снимка: БТА

Десетки хиляди чужденци се опитват да избягат от Либия, след като сблъсъците между силите за сигурност и антиправителствените демонстрантите завършиха със смъртта на стотици хора, коментира ВВС.

Египет засили военните си части по границата с Либия, като в същото време осигури възможност за денонощно преминаване на своя територия на ранени и бежанци, търсещи убежище от безредиците в Либия.

Вече са организирани два погранични лагера за евентуалните бежанци, както и две полеви болници, пише Lenta.ru.

Либия разреши на два египетски военни самолета да кацнат в страната, за да евакуират египетски работници, заяви египетският външен министър Ахмед Абул Гейт, цитиран от Ройтерс. Министърът добавил, че и авиокомпания "Иджипт еър" ще извърши четири полета за евакуация на египтяни от Либия. Все още не е ясно на кое летище е било позволено да кацнат самолетите, нито кога ще се приземят, пише БТА.

Руското министерство на извънредните ситуации е получило от Либия разрешение за кацане на негови самолети в Триполи за евакуиране на руски граждани, съобщи ИТАР-ТАСС. По данни на министерството в Либия работят 563 руснаци.

Още по темата

Париж изпраща в Триполи три военни самолета за евакуиране на френските граждани, чието присъствие в Либия "не е необходимо", заяви френският външен министър Мишел Алио-Мари, цитирана от Франс прес. В Либия в момента работят между 500 и 550 французи.

Украйна обяви, че днес изпраща военно-транспортен самолет за евакуиране на близо трите хиляди свои граждани в Либия. Повечето от тях са медици. Днес се очаква да бъде евакуирана първата група от 170 украинци, предаде Франс прес.

Холандия изпраща към бреговете на Либия фрегатата "Тромп", за да евакуира своите граждани по море, след като либийските власти досега не са дали разрешение за кацане на военно-транспортен самолет, съобщи ИТАР-ТАСС. Очаква се корабът да акостира в Либия в петък.

Италия също изпраща самолет до Бенгази за евакуацията на около 100 италианци там. Италия има сериозни интереси в сферата на енергетиката в Либия и около 1500 нейни граждани живеят или работят в страната. Някои от тях напуснаха Либия през последните дни с редовни полети от Триполи.

Два граждански ферибота от Турция и един военен кораб се очаква да пристигнат днес в Бенгази, за да евакуират около 3000 турски граждани, след като Анкара не успя да получи разрешение за кацане на летището.

Хиляди турски граждани са държани като заложници на стадион в либийския град Бенгази в момент, когато турското правителство полага усилия да евакуира гражданите си, предаде ДПА, като се позова на турски медии.

Турция започна да евакуира гражданите си в неделя заради кървавите протести срещу либийското правителство. Само хиляда от близо 25 000 турски граждани в Либия са успели до днес да напуснат страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
LIBIEC преди 13 години
GDAFFI E VELIK DARJAVNIK.OFICER S 4EST I DOSTOINSTVO.GOLEM POLITIK I BA6TA NA SVOJ NAROD KOITO VSI4KO NI DAVA.SRE6TU KAFAFI SA PRODAJNITE PALESTINCI,NARKOMANI I ALKOHOLICI,AMERIKANSKI AGENTI KOITO ISKAT DA ZAGRABJT NA6IA PETROL.DA JIVEE GDAFI.SMART NA AMERIKANSKITE IMPERIALISTI
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ima i drugi proro4estva, koito oprovergavat tova koeto kazva6. Islqmskite dyrjavi sa mnogo ama mnogo slabi i voenno i intelektualno i kato ikonomika i kato socialni struktori.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе като махнат Кадафи, нали ще дойдат ислямистите на власт. Това което става в момента е един сценарий на уахабитите от които е и Антихриста, целта им чрез заблуда за уж демократични промени сваляне на режимите и установяване на правителства на крайния ислям. А голямата им цел е унищожаването на Израел, което пък ще доведе до избухването на св. война. Още Нострадамус е предрекъл че тя ще бъде между двете религии, а след взаимното им унищожаване ще господства жълтата раса т.е. китайците.
50
0
 
2
 
! Отговори
rosi преди 13 години
ami balgarskite kakvo stava
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e ne sim kazal che predatel ili *** turchin i myusyulmanin nyama a za alchnosta dali e hristiyanska i evreyska ili myusyulmanska prosto pogledni istoriyata i koy kade smuchi chujda kriv v momenta nali ( za spravka afrika,aziya,avstraliya,severna i yujna amerika )
48
1
 
1
 
! Отговори
защо не ревете преди 13 години
Ако бях промит мозък щяхме да сме на едно мнение с теб , ама за мое щастие НЕ . Ами възстанниците са също мюсулмани , братя на турците , много сте единни няма що , и не търси причините в другите защото това са си лично ваши ислямски проблеми, проблеми на ислямската ви алчност и продажност
47
1
 
1
 
! Отговори
do:46 преди 13 години
abe promit mozik turtsite ne sa pleneni ot kaddafi a ot vizstannitsite koito sa amerikanski i evreyski kucheta ,ami za sega 2 feribota i 1 voennen korab sa na pit kim libiya vizstannitsite ne pozvolyavat da katsnat tr samoletite v letishteto v bengazi i ti prodiljavay da obojavash evreyite te shte ti izsmuchat krivta i shte prodiljavash da gladuvash
46
3
 
3
 
! Отговори
защо не ревете преди 13 години
,, Хиляди турски граждани са държани като заложници на стадион в Бенгази '' -- къде сте вие турците дето опикахте и осрахте всичко когато Израел ви даде урок с гемията пълна с терористи , защо сега не се плюнчите , защо сега нямате претенции към Кадафи или срещу тази платена *** дето иска да го свали . Защото на Кадафи му е през оная работа кой какво щял да каже , даже и братята му мюсулмани--турци
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
e kaddafi razbira se che nyama da se predade, dolni amerikantsi i evrei oshte kolko li narod shte izbiete za da jiveete oholno
44
0
 
1
 
! Отговори
ги мраза преди 13 години
Щото сме цъфнали и вързали,та броим парите на Либия!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bg-bg.facebook/home.php?sk=group_143012932427651
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80_%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%84%D0%B8Има орден Стара планина от 1978 год.!И е почетен гражданин на Варна и Сливен!
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наколко стотици даже да са хиляди не са народа на Либия. Да живее Кадафи
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Новото което ги чака го знаем. Безразборен грабеж от всички "велики сили" , естествено законно и "за тяхно добро". " Приватизиране" на всичко печелившо за левче и после дране на населението с цените. Но за заличаване на населението трябва повече - да им пратят "експерта" осмокласник симеон , който освен всичко движимо и недвижимо ще им ипотекира и пустинята. А после ще седи върху чувалите с парите вкъщи и ще се чуди защо са недоволни.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а нашите комунисти не са ли му дали някой титла или медал на Кадафи?
38
2
 
7
 
! Отговори
DN. преди 13 години
BALGARITE V LIBIA MOJEHA DA SI DOIDAT OWTE PREDI 2 SEDMIZI, AMA PUSTA LAKOMIA ZA PARI. SEGA VSEKI DA SI PLATI POLETA.
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сценарият с Ирак се повтаря. Дреме им на амариканците за така наречения народ. Единственото, което ги интересува е да се докопат до петрола.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
който има пари в УНИКРЕДИТ БУЛ БАНК (банката на Кадафи) да тича да ги тегли, че не се знае знае ли се ...
35
3
 
8
 
! Отговори
Тошко Африкански преди 13 години
Такааа. И като погледнеме картата и върнеме лентата назад какво виждаме? Удобно се смениха правителствата на Тунис и Египет, за да може съпротивата при разтурянето на Либия да се концентрира само в рамките на страната. Нито Египет, нито Тунис ще се притекат на помощ на либийците в борбата с агресора. Хм. А кой е агресора всъщност?
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"До 22 и 13 , я сега като си умен смятай малко да видиш как са нещата ! Раздели нашия БВП на броя на населението да видим дали ще получиш повече от 12 хил. долара, че аз ги изкарах по-малко "Ха сега се върни прочети 13 и 22 и прочети какво си написал:)))))))))))))