"Свободна Палестина" върху банкнотите

Новото послание е част от мирна кампания за съпротива на палестинците
9 мар 2011 13:03, Елка Василева
8
"Свободна Палестина" върху банкнотите
Банкнота от 50 шекела с надпис Free Palestine. Снимка: БТА

Прегледайте съдържанието на портфейла си някой ден и може да се изненадате. Освен образа на кралица Елизабет върху британската лира, Джордж Вашингтон върху американския долар и еврейски лидери върху израелския шекел, може да видите още нещо.

Върху тези познати образи може да има надпис "Свободна Палестина".

Новото послание е плод на мирна кампания за съпротива на палестинци, протестиращи срещу израелската окупация.

Организаторите й казват, че с помощта на Facebook се надяват да я превърнат в световно движение. Това е един от многото опити на палестински групи да използват социалната мрежа, за да разпространят посланието си.

Последната кампания започна в събота с банкнота от 50 шекела (14 долара), върху която се появи написаният на ръка девиз с големи черни букви. Веднага след това организаторите казаха, че се надяват "Свободна Палестина" да се появи върху банкноти по цял свят.

Израелските шекели са в обращение на Западния бряг и Ивицата Газа, но инициативата , определена като "повсеместна", бързо плъзна по целия свят, пише БТА.

"Независимо от коя страна сте и каква валута използвате, всеки път, когато получите банкнота, напишете върху нея с химикалка или флумастер "Свободна Палестина", се казва на страницата на кампанията във Фейсбук. "Това послание трябва да се разпространи нашир и надлъж".

Ден след стартирането на кампанията на други страница във Фейсбук се появиха снимки на индонезийски рупии, евро и американски долари със същия надпис.
Кралица Елизабет Втора дава вид, че скандира девиза върху банкнотата от 20 британски лири, а 20-доларовата канадска банкнота също настоява: "Спрете блокадата на Газа".

Тримата организатори казаха, че са твърдо убедени в ненасилствената национална съпротива.

"Това е прост, творчески, ненасилствен и нов начин на съпротива" срещу израелската окупация, казаха те.

"Това е оригинален начин да изпратиш жизненоважно послание до толкова много хора", се казва в изявление на страницата във Facebook. "Просто "Свободна Палестина" ще влезе в главите на хората. Някои ще се вгледат в надписа повече, други не. Това важно послание ще достигне до хората върху нещо, което се използва във всяка част на света всеки ден".

Досегашните усилия имаха различна степен на успех и признание.

"Младежта в Газа изригва" бе името на първоначалната група, създадена през януари в знак на протест срещу всички страни в палестинско-израелския конфликт.

Петима студенти от Ивицата Газа, който не съобщиха имената си, публикуваха гневен манифест на сайта, насочен срещу Израел, Хамас, който управлява Газа, администрацията на Фатах на Западния бряг и международната общност.

"По дяволите Хамас. По дяволите Израел. По дяволите Фатах. По дяволите ООН. По дяволите УНРУА (Агенцията на ООН за палестинските бежанци). По дяволите САЩ", гласи манифестът, който си спечели доста поддръжници във Facebook.

"Дотегна ни да живеем този противен живот - хвърляни в затвори от израелци, бити от Хамас и напълно пренебрегнати от целия свят", писа първата група палестинци, използваща Facebook като място за народни протести.

Страницата, която сега се превърна в апел за прекратяване на вътрешнопалестинския разкол, бе харесана от 20 645 души. Тя продължава да получава съобщения на подкрепа от целия свят.

Въпреки това Хамас продължава да спира всички улични демонстрации през последните седмици. На 28 февруари силите за сигурност на Хамас в Газа нападнаха митинг за политически реформи и за прекратяване на палестинските разпри.

Дори палестински служители се опитаха да се възползват по-добре от Фейсбук, както става ясно от съобщение, изпратено преди очакваните парламентарни избори.
"Според вас, в светлината на продължаващата дискусия за сформиране на правителство, кой е човекът, който заслужава доверие, има лидерски качества и отличителни умения и на когото може да се разчита да заеме министерски пост?", пита в личната си страница във Фейсбук изпълняващият длъжността премиер Салам Фаяд. "Посочете поста и човека".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ШНУР ЗА ***-СВОБОДА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Егати и нахалните *** , една отвратителна прослойка от хора който даже и арабите не ги искат и признават взеха да пишат по банкнотите . Те са толкова неграмотни и прости че не знам кой ще се занимава с тези глупости . На тях им дайте да взривяват , да рушат , да убиват без даже и да се замислят ще го направят , но не ги търсете да създават блага , жените им се състезават коя ще роди повече терористи . А бе *** и *** *** . Много скоро ще ги видите какви са хубавци
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До "българин" *** 3: А на *** ти червен най-хубаво ще отива " ДАВА СЕ ЗА ВСЕКИДНЕВНО СВОБОДНО ПОЛЗВАНЕ САМО НА РЕЗАНИ ЕВРЕИ И АМЕРИКАНСКИ МУТАНТИ'.
5
0
 
4
 
! Отговори
тж преди 13 години
Парите ще останат на обращение само в окупираните територии.Банките имат полза от това.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много глупав номер да се лишиш от 14 $.По-добре изпийте няколко бирички с приятели,а може и една агнешка плешка да споделите за тази сума.
3
14
 
6
 
! Отговори
българин преди 13 години
До "Анонимен" *** 1: А на *** ти червен най-хубаво ще отива "Свободна Палестина"...
2
12
 
5
 
! Отговори
контра преди 13 години
Не приемайте такива банкноти и шоуто много бързо ще свърши!"Палестинците" са всъщност евреи-мюслюмани,но това никога не се споменава,защо ли?
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Свободна Палестина" върху банкнотите... А НА ЕВРОТО БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ НАПИШЕ,"СВОБОДЕН СВЯТ ОТ ЕВРЕИ И АМЕРИКАНЦИ"