Западът се разтревожи заради химическите оръжия на Башар Асад

Те може да станат причина за предприемане на военна намеса в Сирия
Обновена: 31 май 2012 15:08 | 31 май 2012 15:03, Елка Василева
44
Западът се разтревожи заради химическите оръжия на Башар Асад
Сирия притежава хиляди тонове от бойните отровни вещества. Снимка: архив, Reuters

Международни войски може да се намесят в Сирия, ако възникне опасност сирийските запаси от химически оръжия да попаднат в ръцете на терористи при падане на режима на президента Башар Асад, заявиха западни дипломатически източници, цитирани от британския в. "Дейли телеграф".

Сирия притежава хиляди тонове от бойните отровни вещества зарин, иприт и нервно-паралитичния VX-газ. Западът се тревожи за сигурността на тези боеприпаси, ако режимът на Асад падне от власт или загуби контрол върху обектите, където се съхраняват материалите.

Според цитираните от вестника източници въстанието в Сирия засега вероятно не представлява заплаха за съществуването на режима, но ако това се промени, международната общност ще трябва да предотврати възможността химическите оръжия да попаднат в опасни ръце.

Има информация, че Ал Кайда, която е обвинявана за извършени напоследък бомбени атентати в Сирия, вкарва свои агенти в страната от съседен Ирак. Шиитската екстремистка групировка Хизбула отдавна поддържа присъствие в Сирия и е близък съюзник на Асад.

Сирия подобно на Израел не е подписала конвенцията за химическите оръжия от 1997 г., нито е член на Организацията за забрана на химическите оръжия, която проверява запасите от тези оръжия. Според външни експерти сирийската програма за химически оръжия датира от 70-те години на 20 век и е сред най-напредналите в Близкия изток. Предполага се обаче, че Асад не притежава биологични оръжия, отбелязва вестникът.

Американският конгресмен от Републиканската партия Майк Роджърс каза по Си Ен Ен, че САЩ имат информация за най-малко десетина склада с "много сериозни запаси от химически оръжия" в Сирия.

Смята се, че един от тези обекти е военният комплекс "Ал Сафир" близо до град Алепо. Според сп. "Джейнс интелиджънс ривю" сателитни снимки на мястото "предлагат съществени доказателства, че Сирия поддържа и продължава да усъвършенства програма за химически оръжия", посочва "Дейли телеграф".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами НАТО да вземе на Асад срещу терористите.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В интерес на истината Сирия има химически оръжия, като средство за "защита" срещу ядрените оръжия на ***. Сирия не е подписвала нам-кво-си-беше споразумение против ползване на химически оръжия.Разбира се, ако НАТО имат опасения от попадането на тези оръжия в ръцете на терористи в случай на падането на режима на Асад, най доброто, което могат да направят е да спрат да им помагат...
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ейй ама те в Сирия били тези химически оръжия,еее язък за ровенето из Ирак направо нямам думи
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кефи ме логиката им - искат да свалят Асад, ако свалят Асад, има опасност терористи да му вземат химическите оръжия, за тва трябва да се намесят.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Холивуд пак ахахха баси лудите са тес американци , направо се пръскам :ДДДД
13
3
 
12
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Мачкай,Асад !!!!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз предлагам Русия да изтреля няколко ракети топол м срещу Америка
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тяхната мама,търсят си повод да бомбандират.Вън на агресора САЩ
10
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
че то там нали нямаше терористи, а само "мирна опозиция" ?
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това вече са го играли, то и Садам Хюсеин уж имал някакви подобни, ама след като окупираха Ирак се оказа "упс, ама то нямало", обаче си свършиха науменото тъй или иначе
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали некакви кандидат демократи се бунтуват в Сирия? Каква опасност Алкайда да се докопа до газа?Пак приказки изпод шипковия храст!
7
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избиването на над 100 човека цивилни преди дни няма как да е извършено от правителствените войски, защото първо не е имало никакви разрушения от бомбени удари, ами са ги клали преоблечени бунтовници за да провокират Запада да вземе по-сериозни мерки за свалянето на режима на Асад! Сигурен съм, че това го знаят и западните военни, но тази лъжа ги устройва напълно и за това сега ще се възползват за да ударят правителствените войски. А така само ще подпомогнат на крайния ислямизъм да завладее и Сирия! Защото при този т.н. режим крайните ислямисти бяха по затворите, а сега същите са на свобода и скоро ще вземат властта и Сирия ще се превърне в поредния Иран. Ще се усили обръча от ислямистки страни, проповядващи краен ислям около Израел, целта на които е унищожаването на Израел! Скоро след това ще бъде нападнат, а това ще доведе до война в Близкия Изток, която със сигурност ще прерасне в световна! А *** се кефяха, че падна Кадафи, скоро ще падне и Сирия, а заедно с Египет и Ливан ще образуват новия ислямистки алианс, начело с Иран и това става благодарение на малоумната политика на САЩ и Европа!
6
3
 
13
 
! Отговори
Томас преди 11 години
5То може и много от хората да са слепци - западняците само си търсят повод да нападат страни. С какво право си мислят, че могат да нападат страни ?
5
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама Садам може да е имал ядрено оръжие.Просто когато настава войната да го е укрил.Те бомбите да не са големи колкото слон че да му трябват огромни помещения.Някъде в някое скрито подземие в пустинята или някой град може все още да се намират десетки или стотици ядрени оръжия.А може да ги е продал или пък подарил на някой или пък да се изнесени в друга страна.Това,че не са намерили не значи че няма.Територията за скриване е огромна.
4
3
 
20
 
! Отговори
Томас преди 11 години
да, той и садам имаше уж химически оръжия, уж някой им събори кулите, които те сами си бутнаха - тези им лъжи ще им изядат главите в най скоро време. Пришествието на Христос наближава и ще видим къде ще се крият и как ще викат на планините да паднат върху тях и да ги скрият от гнева на Агнето.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
запада да напада русия като са силни .
2
3
 
17
 
! Отговори
.......... преди 11 години
znam siriq ima himi4eski oryjiq kolko ima6e i sadam i kolko iran ima qdreno oryjie 6to nesprat tiq typi amerikanci i evrei da si izmislqt ta da imat predlog da svalqt vsi4ki lideri v sveta deto sa protiv tehnata kapitalisti4eka demokraciq anti-usa anti-israel anti-nato vmesto da se zanimavat s tiq 32 ubiti deca poglednete v Palestina izrael sa ubili hilqdi deca ili nato v afganistan nad 2 miliona civilni ot pritelski ogyn i tuka nema6e da ima voina ako amerika i franciq ne voryjiha opoziciqta ..
1
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този филм вече го гледахме в Ирак! Вън американския агресор от независимите държави!