Западът уговаря Русия да даде политическо убежище на Асад

Според руски вестник засега Москва не е съгласна
Обновена: 4 юли 2012 10:39 | 4 юли 2012 10:39, Елка Василева
31
Западът уговаря Русия да даде политическо убежище на Асад
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

В продължаващата повече от година сирийска криза назрява неочакван обрат: Западът убеждава Русия да предостави политическо убежище на президента Башар Асад. Това пише руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

Засега Москва не е съгласна. Но експерти не изключват възможността за именно такава развръзка. Още повече че самият президент Асад даде да се разбере, че не изключва варианта доброволно да напусне властта.

"Комерсант" цитира руски дипломатически източник, който бил категоричен, че Русия няма планове да прибере Асад. Той отхвърлил твърденията в западни медии, че Москва е решила да му даде убежище и че сирийският президент бил прехвърлил в Русия парите си. Чуждестранен дипломатически източник на свой ред нито опровергал, нито потвърдил информацията.

Въпросът за по-нататъшната съдба на лидера на Сирия не само излиза на преден план в решаването на сирийския конфликт, но и заплашва да се превърне в сериозен дразнител между Русия и Запада, очаква "Комерсант". Същевременно вестникът подчертава, че подходите на Русия и Запада към проблема за Асад не се разминават чак толкова кардинално и цитира следното изявление на източник от Кремъл: "Ние не защитаваме Асад. Президентът на Сирия изпусна момента. Шансовете му да се задържи не са големи, не повече от 10 процента. Не сме и против сирийската опозиция. Но сме против чуждестранна военна намеса."

Това според "Комерсант" означава, че Москва няма намерение да се държи за Башар Асад на всяка цена, но настоява оттеглянето му от властта да бъде договорено между сирийците, както стана в Йемен с президента Абдула Салех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в сирия има руски воени бази-------------------- В Сирия има една единствена "руска база" и тя е за техническо обслужване на руските военни кораби в Средиземно море, а те са минимален брой. Руска военна база в Сирия НЯМА.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам отзивите тук се убеждавам че повечето хора са против Американците и са прави хората .Тези *** *** където и да се намесят след тях остава разруха , пример са Ирак , Либия , Египет , сега искат да съсипят Сирия и Иран , но този път няма да им мине номерът. Защото хората не вярват вече на медиите които обслужват Американските грабителски интереси .Затова се моля Асад да ги бие тези *** който за шепа долари са тръгнали против собственият си народ .
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Столипиново предлага политическо убежище на Обамата1
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още един висш сирийски генерал Тлас,напусна кликата на главореза,и избяга в Турция!Това човече на снимката остава все по-самотно.
24
3
 
17
 
! Отговори
rambo преди 11 години
никой не може да свали от власт законния президент на сирия асад.в сирия има руски воени бази и америка и нато там нямат работа.по скоро опозицията в сирия,бунтовниците да си ходят в сащт.да живее асад и русия и китай.не на империялизма и капитализма.не на терористите който искат да свалят от власт законен президент избран от народа.по твърда позиция на русия и китай за сирия и повече оръже за асад.сега е момента басад да смаже бунтовниците слуги на америка.да на басад и ная правителството......
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 16 КОКО *** си като кокошка
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като синчето на Милошевич Марко , там си ги събира Русия все отбор юнаци
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
A ти на колко си чичи?
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С малко изключения ,всички други писачи са глупци.Липсват им години на размисъл.
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, че Асад не се харесва на англичаните си е техен проблем.
18
2
 
23
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Мачкай терористите ,Башар !!
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я кажете кой е източникът от Кремъл - лъжци долни!
16
3
 
25
 
! Отговори
Яко преди 11 години
"Русия уговаря Асад да даде политическо убежище на Хилъри"...
15
4
 
15
 
! Отговори
KOKO преди 11 години
САЩ освен медийна война друга не могат да спечелят.Мислили са ЦИЯ да блокира националната телевизия на Башар и да пускат новини че Башар и обкръжението му са напуснали сирия за да могат да наплашат армията му и да оставят властта на ислямистите,но номера им не мина.Говори се лидера на опозицията е избягал от сирия с много пари помощи от сащ,катър,ес,оае и дори казват че е в България
14
2
 
19
 
! Отговори
До: Размисъл преди 11 години
Как ще е *** бе? Я го виж какви сини очи има!!!
13
3
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
ето какво става с правителства които са твърде либерални и не забраняват фейсбука. в китай фейсбука е забранен и нямат грижи с протестиращи
12
2
 
21
 
! Отговори
AHA преди 11 години
Лавров каза че на срещата оня ден не е споменавало въобще Башар да си ходи и на следващата среща на ООН,Русия няма да участва.Лъжлива напаст брей
11
5
 
23
 
! Отговори
Западна демагогия преди 11 години
Хей анонимнико, за каква демокрация ми пелтечиш. За тая, дето е в нас? Под булото на либерализмасе отваря вратичка за всички мошеници, грабители, отвэн и отвътре да разбият икономиката и населението да робува. За тази демокрация ли ми говориш. Аман от такива демократи като тебе. Случая със Сирия, не е битката против Асад, а Сирия да падне под Американски ботуш и... после директно Иран, след него Русия. Ей това иска Запада. А той икономически закъсва. Гърция, Испания, Италия, че и Щатите са зле.
10
3
 
20
 
! Отговори
:P преди 11 години
Този път няма да им мине номера на Американците. Трябва да се спре убиването на невини хора. Дано всичко се реши в скоро време.
9
5
 
17
 
! Отговори
сопол преди 11 години
всичко е за пари, тук вие лъжат за някви човешки права.