Западът уговаря Русия да даде политическо убежище на Асад

Според руски вестник засега Москва не е съгласна
Обновена: 4 юли 2012 10:39 | 4 юли 2012 10:39, Елка Василева
31
Западът уговаря Русия да даде политическо убежище на Асад
Башар Асад. Снимка: архив, Reuters

В продължаващата повече от година сирийска криза назрява неочакван обрат: Западът убеждава Русия да предостави политическо убежище на президента Башар Асад. Това пише руският вестник "Комерсант", цитиран от БТА.

Засега Москва не е съгласна. Но експерти не изключват възможността за именно такава развръзка. Още повече че самият президент Асад даде да се разбере, че не изключва варианта доброволно да напусне властта.

"Комерсант" цитира руски дипломатически източник, който бил категоричен, че Русия няма планове да прибере Асад. Той отхвърлил твърденията в западни медии, че Москва е решила да му даде убежище и че сирийският президент бил прехвърлил в Русия парите си. Чуждестранен дипломатически източник на свой ред нито опровергал, нито потвърдил информацията.

Въпросът за по-нататъшната съдба на лидера на Сирия не само излиза на преден план в решаването на сирийския конфликт, но и заплашва да се превърне в сериозен дразнител между Русия и Запада, очаква "Комерсант". Същевременно вестникът подчертава, че подходите на Русия и Запада към проблема за Асад не се разминават чак толкова кардинално и цитира следното изявление на източник от Кремъл: "Ние не защитаваме Асад. Президентът на Сирия изпусна момента. Шансовете му да се задържи не са големи, не повече от 10 процента. Не сме и против сирийската опозиция. Но сме против чуждестранна военна намеса."

Това според "Комерсант" означава, че Москва няма намерение да се държи за Башар Асад на всяка цена, но настоява оттеглянето му от властта да бъде договорено между сирийците, както стана в Йемен с президента Абдула Салех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
9
 
! Отговори
Разобличителя преди 11 години
Приветствам всякаква политическа договорка,която би довела до спиране на насилието в Сирия.
7
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука в тоя форум фанатиците винаги защитават диктаторските режими, а мразят демократичните страни,където има избори.
6
5
 
22
 
! Отговори
_Ястреб_ преди 11 години
2 - Ха да ти се ... на демократичния ти свят! Само повтаряте като папагали това, което ви се набива в тиквите от масовите медии!
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да,дааа,звучиш като на 17 Конгрес на партията. Комунистическата пропаганда ти е изпила акъла.
4
4
 
40
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Този /демократичен свят/ праща убийци и терористи да свали едно законно правителство,избити са хиляди деца и жени за да се угоди на сащ който искат да свалят Асад.Този сценарии ни е познат.
3
6
 
26
 
! Отговори
:) преди 11 години
Просто явно си нямаш никаква представа какво е в Сирия и какво ще дойде след Ал Асад! И за протокола- русофоб съм :) но реалностите в Б. изток са други...
2
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ходи си легни с него като ти харесва. Докога на такива ще им се дава политическо убежище? Според мен най-доброто политическо убежище ще е в Хага за него. Там при Младич да си защитават интереса, а не да избиват хората и после да му дадат убежище. Какво значи политическо убежище тия знаят ли? Политическо убежище се дава тогава,когато е преследван от някой недемократичен режим, а не когато той е диктатор,а демократичния свят иска да проведе демократични избори.
1
13
 
28
 
! Отговори
:) преди 11 години
Какъв синеок арабин :) Хайде, янки, свалете го и сложете на мястото му някой с *** ;)