Сирийските бунтовници: Започна битката за освобождение на Дамаск

Армията на Асад обаче заяви, че преследва терористи
Обновена: 18 юли 2012 15:04 | 18 юли 2012 09:02, Елка Василева
46
Сирийските бунтовници: Започна битката за освобождение на Дамаск
Сирийските бунтовници са започнали битка за Дамаск. Снимка: Reuters

Сирийските бунтовници заявиха, че са започнали битка за освобождение на Дамаск, където се водят тежки боеве с участието за пръв път на хеликоптери на редовната армия, предадоха Франс прес и ДПА.

"Битката за освобождението на Дамаск започна и боевете ще спрат едва след падането на столицата", заяви говорител на опозиционната Свободна сирийска армия. В изявление се посочва, че бунтовническата армия започва настъпление на широк фронт, наречено "Вулканът на Дамаск и земетресенията на Сирия".

Боевете съвпадат с 12-ата годишнина от идването на власт на президента Башар Асад след кончината на баща му Хафез Асад.

Още по темата

Военен говорител обаче заяви, че армията контролира ситуацията и "преследва терористи, които се укриват в жилища и джамии" в Дамаск. Министърът на информацията Омран Зуби пък заяви, че медийните съобщения не отразяват ситуацията на място.

"Някои въоръжени лица проникнаха в Дамаск, но силите за сигурност ги обградиха и се справиха с тях. Някои от тях се предадоха, а други избягаха пеша или с коли и стрелят във въздуха, за да плашат хората", заяви министърът.

От неделя се водят боеве в редица квартали на столицата, които се определят от опозицията като повратна точка в бунта. Днес за пръв път влязоха в действие хеликоптери, които обстрелват бунтовнически квартали в Дамаск.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека в днешните боеве из цяла Сирия са загинали най-малко 35 души. Сред убитите има 16 цивилни, от които 7 в Дамаск, както и 14 войници и петима бунтовници.

Сирийският президент Башар Асад е предислоцирал част от войските си от Голанския район към Дамаск и други зони в Сирия, където се водят боеве, заяви шефът на израелското военно разузнаване генерал Авив Кошави. Според генерала сирийският режим няма да оцелее, а съюзниците на Дамаск - "ливанското шиитско движение Хизбула и Иран се подготвят за падането на Асад".

Избягалият от Сирия на 6 юли сирийски генерал Мунаф Тлас обяви, че се намира в Париж и обвини сирийските власти, че носят основната отговорност за сегашната криза в страната. По негови думи "сирийските военнослужещи са принудени да воюват, престъпвайки принципите си".

"Силно желая да спре проливането на кръв и страната да излезе от кризата чрез фаза на конструктивен преход, който гарантира на Сирия нейното единство, стабилност и сигурност, както и легитимните стремежи на народа й", пише Тлас в декларация до медиите с днешна дата.

Миналата седмица френският външен министър Лоран Фабиюс съобщи, че Тлас активно изгражда контакти със сирийската опозиция.

Генерал Мунаф Тлас е най-високопоставеният сирийски офицер, който дезертира. Той е от общността на мюсюлманите сунити, които са мнозинство в Сирия. Тлас е бивш близък приятел на Асад и е командвал бригада на Републиканските гвардейци - една от най-добре въоръжените части в сирийската армия, която е доминирана от членове на сектата на алевитите на Асад. Бащата на Мунаф Тлас, Мустафа Тлас, е бил министър на отбраната от началото на 70-те години до 2004 г. и е бил довереник на бащата на Башар Асад - предишния сирийски президент Хафез Асад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22, ставаш за смях с невежеството си(1) в международните води около сирия руските военни кораби НЕ СА 3 (ТРИ)(2) в международните води около сирия НЯМА 2 (ДВА) самолетоносача на САЩако в следващия си пост ми кажеш поне един проверен факт ще те почерпя
14
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След седмица ще изложат разкъсания асад в някой месарски магазин за поклонение.Да се готви следващия самозабравил се диктатор.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 18, представи си как евакуират жени, деца, баби, стринки, лели с армада военни кораби начело с флагмана - противолодъчния кораб "Адмирал Чабаненко" дето пътуват вече две седмици към сирияби трябвало да съм зомбирано зомби за да вярвам на такива глупостиНе е ли по-лесно да евакуират семействата на руснаците в Турция или Кипър, вместо да пращат десетина военни кораба за шепа хора?Относно "голямата база" с 50 моряци в Сирия е хубаво да се прочете нещо преди да се говори.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво... Оказа се, че във всяка държава за няколко въшливи долара можеш да намериш ***, която с няколко камиона калашници и ерпегета да превърнеш в "освободителна" армия. Да не дава Господ, но и тук можеш да реализираш този сценарии, като закараш оръжията и парите в Столипиново...
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, а какво стана със страховита армада на *** която от две седмици пътува към сирия?
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nasraxa se tez *** eii
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прави впечатление, че статията е повече в информационен стил. За разлика от предишните бози, които си бяха плътна пропаганда и манипулации. Разликата е значителна, поне според мен. Разбира се, до описание на истинското състояние е далече. За това как една държава е нападната от съседни. За очевидния десант, извършен случайно преди резолюцията в ООН и т.н.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами за първи път има и мнението на правителството на Сирия. Ясно е казано, че "освобождението на Дамаск" ще почака. Води се антитерористична операция срещу наемниците на САЩ и Ко и то доста успешно. Въпреки всички провокации живота в Сирия си тече относително нормално. Хората вярват и помагат на армията, която ги защитава от кланетата на "освободителите". Народът е със своя президент, за ужас на цялата евроатлантическа пасмина и техните приятели от АлКайда, Катар,ОАЕ и Саудитска Арабия.
7
1
 
6
 
! Отговори
Пффф преди 11 години
Аман от тия хамериканци, като толкоз обичат свободата и демокрацията, що не идат да освободят Тибет... хмм Китай и липса на петрол... ясно тук няма да играем :Д:Д:Д
6
2
 
10
 
! Отговори
Сирия преди 11 години
ще я има да искат и да не искат! От там е тръгнала западната цивилизация, от една страна имаме бял човек, а от другата Барак Обама пффф.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
коментарите под статиите за Сирия са показателни колко хората "вярват" на медии, но медиите пак си бълват смешната пропаганда, дори не се стараят да звучи правдоподобно.
4
2
 
14
 
! Отговори
демократична война преди 11 години
Също мълчите и за изтеклата информация, че "бунтовниците" са на заплата от Саудитска арабия, което не е тайна за много хора де... ХАмериканците яко ги тресе шубето и параноята щом и по рибарски лодки стрелят акто луди... НАТОвските *** толкова са побеснели, че се опитват да шантажират Русия (хаха), за да заобиколят резолюцията на ОН и да налазят като монголска орда в Сирия... США естествено от няколко дена строй радарен и анти-ракетен пръстен,със съмнително "хамериканско" качество, около Иран
3
0
 
7
 
! Отговори
olimpi преди 11 години
na OLIMPIADATA-NOVA DISCIPLINA i GOLEEEMI IZNENADI. LONDON SE E VAORAJIL DO ZABI. ZASHTO LI ???
2
2
 
19
 
! Отговори
демократична война преди 11 години
Ей тея днесбг, дума не обелват за намерените турски и катарски паспорти и лични карти у няколко убити "борци за свобода". Тоя филм го гледахме у Грузията - американски наемници от африкански произход... Навсякъде в читавите медии се появиха и първите статии за "бунтовници" признаващи, че са учасвтали в кланетата... ама не, упорити се, само Франс прес и Ройтерс признавате :D. Сега гледам, че и химическо оръжие се намеси хахах, стига де, много филм, много нещо...
1
3
 
15
 
! Отговори
jana преди 11 години
postanovka kato v Libia!!!!AMERIKA-DOLY!!!!