Сирийските бунтовници започват мащабна операция

Асад може да използва химическо оръжие срещу опозицията
Обновена: 17 юли 2012 09:37 | 17 юли 2012 09:16, Елка Василева
67
Сирийските бунтовници започват мащабна операция
Сирийските бунтовници са предприели голяма операция. Снимка: архив, Reuters

Сирийските бунтовници обявиха снощи началото на голяма операция, наречена "Вулканът Дамаск и сирийските земетресения", докато продължаваха ожесточените сблъсъци между бунтовниците и сирийските сили за сигурност в няколко квартала на столицата, предаде Франс прес.

Съвместното командване на Хомс и военният съвет на Сирийската свободна армия заявиха, че мащабната операция е започнала в 20 ч. местно време в отговор на кланетата и варварските престъпления на режима на Башар Асад.

Те призоваха бунтовниците да обкръжат всички пунктове на армията, полицията и милициите Шабиха, да прекъснат всички международни пътища от Алепо на север до Дераа на юг и от Дейр аз Зур в Източна Сирия до Латакия на западното крайбрежие, да завземат контрола над всички пътища за доставки. Отправя се призив към сирийските военни да дезертират. Сирийската свободна армия заявява, че ще работи за освобождаването на всички задържани.

Операцията е първият стратегически етап от кампанията, която ще доведе Сирия до пълно гражданско неподчинение, се казва в изявлението. Подчертава се, че Сирийската свободна армия ще смята за законни цели всички чужди военни на сирийска територия, както и съюзниците на сирийския режим като ливанското шиитско движение Хизбула и иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, както и иракските милиции и палестинските групировки, подкрепящи Башар Асад.

Междувременно бивш сирийски дипломат, минал на страната на опозицията, заяви за Би Би Си, че сирийският президент Башар Асад може да използва химическо оръжие срещу силите на опозицията и има непотвърдени съобщения, че вече може би го е използвал.

Науаф Фарес е първият сирийски посланик, който се отказа от режима и най-известният политик, минал на страната на опозицията. Фарес бе сирийски посланик в Ирак. На 11 юли той обяви, че вече не представлява режима на Асад.

По думите на Фарес дните на Асад са преброени, но той е готов да изтреби целия сирийски народ, за да остане на власт. Уверен съм, че ако режимът на Асад бъде атакуван от народа, той ще използва химическо оръжие, каза бившият сирийски посланик, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За ЕС дойде келнерът със сметката.Скоро сметката ще пристигне и за щатите.Затова им трябва война , за да отложат събитието.Истината е че Русия и Китай командват света и то е очевидно без тяхно съгласие НАТО и ООН не могат да предприемат никакви стъпки.Ако Русия каже НЕ значи няма резолюция и заплахите за война са само БЛЪФ на евреите в Израел и САЩ
59
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Супер силата е САЩ. И да не ви харесва това е истината. Ппез всички изминали епохи е имало войни. Единствено НАТО войди войните с минимум жертви. Единствено НАТО е гарнция за совбоден ( до колкото може да бъде ) свят! Не желая китайски и източно европейски феодали, нито фанатизирани исямисти. Спрете с глупостите по адрес на САЩ!
58
5
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Докато бях в Бейрут имах възможността да ги видя войниците на прехвалената сирийска армия.Раздърпани сополиви ***, метнали по едно желязо АК-47 на рамо, мята им се на гърба като тояга, и само като чуят бумтежа на израелски изтребители при преминаване на звуковата бариера се крият по дупките като мишоци.
57
1
 
2
 
! Отговори
ДД преди 11 години
ПатиланНе те разбирам. Пишеш, че САЩ и Запада плячкосват насам, натам "умиротворително", а в същото време си описал, как Кадафи е щял да им докара адски проблеми?Е, при това положение, реакцията им е съвсем оправдана и дори не е "умиротворителна" в кавички, а чиста самоотбрана, не мислиш ли?
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Близо до столицата на Катар - Доха, се извършва издигане на декорации, имитиращи площади и правителствени сгради в Дамаск, а също на други сирийски градове - Алепо и Латакия, съобщи в четвъртък сирийската държавна агенция Сана.В съобщението на агенцията се казва, че това е пореден опит на властите на Катар да организират заснемане на репортажи, чиято цел е да натрапят на телезрителите собствените си виждания на събитията в Сирия.
55
2
 
1
 
! Отговори
do 61 преди 11 години
Говориш пълни глупости. Американците зависят от китайците.Нямат пазар без тях...не гледай дълговете , те без Китай загиват.
54
2
 
6
 
! Отговори
Патилан преди 11 години
Целта на САЩ е, Иран, как да бъде въвлечен във военен конфликт с цел да се предизвика очаквания отговор на Китай. Китай е главния прицел, Китай е този, когото преследват. Начинът, по който ще го предствят на хората е, като използват Иран като примамка, като го накарат да използва ядрено оръжие, за да предизвикат отговор. Китай тогава се очаква да се включи в подкрепа на Иран, много бързо. Планът е така да се подпали фитила на Близкия Изток и досегашният конфликт ще изглежда като детска игра. Тоест те удрят с един куршум два заека. Ще използват ситуацията, за да създадат Световно правителство, както мнозина го наричат на Интернет, но то няма да включва Китай. И в тази хаотична обстановка след ядрен конфликт ще бъдат пуснати биологичните оръжия, китайците ще се разболеят от грип, ще има световна грипна епидемия, и някои страни като Китай ще бъдат засегнати най-много. План за световно господство, където Китай да бъде заличен. Да не забавяме, че Китай е най-големият кредитор на Америка! Китай има най-големи вземания от САЩ с американски дългови книжа за близо 1,16 трилиона долара. Кой е най-големият "балък" на света? Ще ви кажа кой - китайците. След тях са разни индийци, бразилци, руснаци, саудитци, араби и пр. Парадоксално твърдение, но това са обективните факти. САЩ и ЕС печатат пари като невидели, за да си плащат старите дългове. А китайците изсмукват огромна част от тези пари и ги държат като резерви, само за да запазят пазарите си в САЩ и ЕС. Т.е. в името на "пазарите"... китайците "стерилизират" част от напечатаните пари, като ги изтеглят от обращение. Така западът печата пари, Изтокът му дава стока (а и ресурси) в замяна, и накрая Изтокът създава резерви от банкноти и ОБЛИГАЦИИ, каквито Западът просто може да напечата неограничено.Ако Китай пестеше пари под формата на злато, или като изкупува имоти, можеше това да се нарече "разумно". Но Китай (а и другите споменати) държат само пари и ОБЛИГАЦИИ, с което поемат сметката на фалиралите...Висша форма на "балъщина" досега....., но балъците почват да проглеждат, а Америка не иска да изпуска кокала......следва продължение........ Може би ще има хуманитарни бобмардировки над Иран за да лишат Китай от петрол(т.е да са зависими от САЩ).
53
1
 
13
 
! Отговори
Патилан преди 11 години
Белият дом предупреди Сирия за химическите оръжия. Лъжата и измамата основното оръжие на запада! Лъжи и пропагандна медиина война това се води срещу законното правителство на ... Сирия. Сега решиха да плашат със сирийските химически оръжия. Никой не ги е виждал или чувал за тях, но за зомбираните е достатъчно като заплаха. В Ирак, САЩ бяха съчинили, че Саддам Хюсеин има химическо оръжие и работи над ядреното. Лъжата беше достатъчна за започване на войната. Сега САЩ и техните марионетки извършиха чудовищно престъпление в сунитския град Хула, като лъжата беше насочена срещу Башар Асад, за да стане претекст за заобикаляне от САЩ и техните съюзници на ООН, тоест самите отново да си дадат правото за война срещу Сирия. "Велика държава Америка", нападат и плячкосват целия свят с уж умиротворителна мисия, а колко невинни хорица са загинали заради тази амбиция. Къде е химическото оръжие на Ирак което уж заплашваше света...
52
0
 
17
 
! Отговори
Патилан преди 11 години
Забележете, че досега НИТО ВЕДНЪЖ не се появи информация, че Сирийската армия е убила бунтовници - съобщава се само за мирни жители. Явно се води пропагандна война. Китай и Русия са абсолютно прави, че не може исканията за спиране на огъня да са насочени само към едната страна, но тук става дума за интереси. САЩ и западът да оставят Сирия сама да си решава вътрешните проблеми - това е суверенна страна. Всякаква демагогия като "демокрация", права на човека и т.-н. е единствено демагогски лозунг на агресора, в случая Никола Саркози. Този режим почти година сирийския народ си го поддържа безпрекословно. А "въстаниците" са в ядрото си чужди военни и наемници, платени от правителството на САЩ. Доказано. Защото евреите и САЩ искали да свалят Асад. Че, защо ТЕ ще решават кой да управлява Сирия!? Народа им трябва да си реши! А народа си подкрепя Асад. Откъде накъде ЦРУ ще бута Асад. Сирия да е тръгнала да бута правителствата на Израел, САЩ, Франция, Англия..... Това е груба агресия срещу суверена държава. Днес Ирак, Либия, Афганистан по-добре ли са ???Войната срещу Саддам стана набързо след като той обяви, че разплащането за Нефта ще премине от Долари на Евро и най-вече, защото и той почна да си печати долари, така наречените Садамки. Това най-много вбеси Печатарите от САЩ (Ротшилтд, Рокфелер и Другарчетата му). Муамар Кадафи беше убит по заповед на Ротшилдови ( МВФ, СБ, ФЕД ) защото отказа да зароби Либия със заеми към тези световни лихвопийци.Вместо да плаща лихви на Ротшилдови, Кадафи национализира нефта и газта, и чрез приходите от тях спести валутен резерв на Либия от над 183 милиарда долара ! Либия бе ПОСЛЕДНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА, БЕЗ НИКАКЪВ ВЪНШЕН ДЪЛГ. Войната срещу Кадафи също стана, защото той реши да си изтегли евро-доларите от европейски банки и да продава петрола в злато! Кадафи, например искаше да изтегли милиардите евро от сметки си в европейските банки, е видяхте какво му се случи. Над 120 000 невинни либийци платиха с живота си за временното спасяване на френските банки и еврото. Кадафи е имал намерението да изтегли всички либийски нефтени милиарди от Европа. Тези сметки конкретно се намират във френски банки и е трябвало да бъдат преведени в Азия. Страхът е бил основателен за банкстерите, че френските банки могат да фалират. Саркози се е страхувал, че тази стъпка би имала дълбоки последствия за френските банки, които и без това се намират в трудна ситуация и не биха издържали изтеглянето на либийските нефтени милиарди и е помолил за помощ от САЩ. Естественно алчните банкери на САЩ, само това са чакали! А, ако френските банки се сгромолясат, Франция би била неспособна да продължи да членства в Европейския Спасителен Фонд, който също би рухнал. Би последвала верижна реакция, застрашаваща бъдещото съществуване на еврото и цялата еврозона. Не че сега, няма да се срути, но трябваше ли да загинат стотици хиляди хора, невинни деца, жени и старци в Либия....... ???
51
0
 
16
 
! Отговори
ан преди 11 години
ТЕЗИ ТАКА НАРЕЧЕНИ БУНТОВНИЦИ ОТ КЪДЕ ИМАТ ОРЪЖИЕ? В ТАЗИ СИРИЯ ПО МАГАЗИНИТЕ ЛИ СЕ ПРОДАВАТ АВТОМАТИ НА СВОБОДНА ЦЕНА? ТЕЗИ ОТ КЛИКАТА НА ЦИОНИСТИТЕ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ХОРАТА ПО СВЕТА ПАСАТ ТРЕВА И ЯДЪТ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ. ТОВА ИМ Е ГРЕШКАТА. ХОРАТА ПО СВЕТА МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ КОЙ СТОИ ЗАД ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БУНТОВНИЦИ.
50
0
 
16
 
! Отговори
Патилан преди 11 години
Свободната сирийска армия, да се чете АЛ КАЙДА с пари от Катар и оръжие от САЩ, Франция, Италия, Израел, Англия. Никакви оръжия не взимат с бой, пращат им ги от Турция и Ливан, там НЯМА ГРАНИЦИ, няма граничари, няма нищо. Можеш да минеш т.н. ,,граница дори и с камиони. За това са се въоръжили до зъби талибаните. Демокрацията се прокарва по света само с войни и интриги а после от демокрацията до войната разликата е само една независима пропаганда от циониските медии. Милиарди се изсипват и в медиите за да се води антисирийска кампания от подкупни журналисти ...Очакваме пряко включване на Килъри на тема човешки права, демокрация и др. подобни партенки.Масоните и принципа "разделяй и владей". Искам да ви споделя нещо - В основата на всички революции в света стоят масони! Когато го разберете ще започнете да си отговаряте на много въпроси, които преди сте си задавали. НАТО=Независима Американска Терористична Организация. Американци плащат и дават оръжие на Ал Кайда, които уж са инициатори на най-големият терористичен акт в историята на страната, евреи дават пари на араби и терористи с които от създаването на държавата си, са в кървав конфликт с безброй жертви иницийрайки война, цената на която е милиони човешки съдби и животи, с цел подкопаване границите на Сирия и Иран - всеки знае защо... нямам думи за лицемерието и упадъка на човешката цивилизация.
49
2
 
31
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Колкото повече го плюете Башар , толкова повече хора от целия свят го подкрепят. Ционисткия план за унищожаването на света лъсна и хората си отвориха очите. Къв *** търсят в Сирия разни внесене главорези?Майка си ли търсят там?И къв *** търсят в Афганистан и в Ирак преди това и в Либия? Голями демократи голяма работа. Налагат демокрация и свобода с цената на грозни войни и човешки животи и с помоща на тяхното отроче Ал Кайда. Всичко се връща един ден...
48
0
 
30
 
! Отговори
Патилан преди 11 години
Предлагам да се закрие ООН и марионетката Бан Ки Муун да остане без работа! Бан Ки Муун вместо да ми се прави на светица, да вземе да поръча на разбойниците от САЩ, да спрат да провокират правителството на Сирия и да спонсорират терористите! Бан Ки Муун поддържа терористите въоръжени до зъби и изтребващи мирното население. Американска ***, която изпълнява терористичните планове на САЩ за нападение над държави и масови престъпления срещу човечеството. Бан Ки-Мун е олицетворение на Сатаната! Кой държавник ще търпи да му убиват населението? Асад е патриот, който явно няма място в този Вълчи свят! Сирия, та Сирия. Бан Ки Мун няма ли нещо да каже за сирийската опозиция. Като например, не стреляйте! Кои сте вие, какви сте, откъде сте дошли, кой ви дава оръжие, кой ви плаща, ха да видим тогава, как ще им лъснат овълчените физиономии. Тези нещастници продължават да ни третират като че ли сме общество от *** зомбирани крави. Да видим докога ще продължи този цирк?! Такава видна фигура в ООН, и да е толкова глупав, едва ли. По-скоро е платена кукла на конци!!! И съвсем естествено американския управител на измислената вече организация ООН ще обвини Сирия. ООН е срам за човечеството, Бан Ки-Мун просто да не се показва, защото е една американска марионетка. Бай Маймун, няма нужда и да се коментира. Жалък човек в жалка роля. А, театъра, който се разиграва в Сирия е подобен на това, което се случи в Афганистан, Ирак, Либия та и Сърбия.....Медийна пропаганда, един куп лъжи и измами и се надяват, някой да им вярва. ВЕЧЕ И С НЕВЪОРЪЖЕНО ОКО СЕ ВИЖДА, ЧЕ КАТАР, КОИТО СА ПРИКРИТИЕ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И АНГЛИЯ СТОЯТ ЗАД СЛУЧВАЩОТО СЕ В СИРИЯ, КАКТО И ЗАД ЧУДОВИЩНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В ХУЛА - ПАРИ, ПРОФЕСИОНАЛНИ ГЛАВОРЕЗИ, ХЛАДНОКРЪВНО УБИЙСТВО НА ДЕЦА, ДЕСЕТКИ ТРУПОВЕ, КАТО ЛЪЖАТА БЕШЕ НАСОЧЕНА СРЕЩУ АСАД, ЗА ДА СТАНЕ ПРЕТЕКСТ ЗА ЗАОБИКАЛЯНЕ ОТ САЩ И ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ НА ООН И ДА СИ ДАДАТ САМИ ПРАВОТО ЗА ВОЙНА СРЕЩУ СИРИЯ.
47
19
 
5
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
В Сирия действа английски, турски и израелски спецназ, защото Ассад се опитва да мъти водата на нас, белите държави.Ако не беше толкова подкупен и не се беше продал на Кремъл, сега сирийският народ щеше да благоденства.
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3-та световна ще започне от Сирия както предрече леля Ванга и ще свърши на Мегидо (оттам и армагедом) местност близо до Ерусалим с победа на източните князе и затриването на новия Израел ,това е пророчеството ,то се случва пред очите ни
45
0
 
20
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
Много хубав коментар си дал.Тези бунтовници и активисти са някакви специално потготвени и надъхани ***.Един такъв"борец за свобода"според някои медии(а нищо чудно да е някой от"приятелите на Сирия)е пуснал по Ютюб видео с тялото на Кадафи след убийството му и някакво гаврене и призив към Асад да гледа.
44
1
 
16
 
! Отговори
do 47 преди 11 години
Еврей, данните не са ти хич точни и както обикновен лъжеш с пропагандни цели. И във войните ви на Израел срещу съседите винаги са ви държали САЩ и Англия. Ако не са били те, отивали сте се да се давите в Средиземно море. Всъщност където ще свършите. Вашата държава Израел няма бъдеще.
43
0
 
11
 
! Отговори
една преди 11 години
до 39 Съжалявам за това, което е видял твоят познат в Сирия! Но, кого да питаме, къде са неговите спътници от автобуса? Кой праща "бунтовниците" в Сирия? Толкова е грозно всичко това, което се случва с хората през 21 век! Народи загиват заради въоръжена или икономическа инвазия и не знаеш, кой е врагът!
42
0
 
20
 
! Отговори
Ъц... преди 11 години
Началото на "голямата" операция -"Вулканът Дамаск и сирийските земетресения" - взе, че завърши в самото си начало. Опитът на тъй наречените "мирни демонстранти" е : да привлече вниманието на "приятелите на Сирия"(???) при предстоящото глауване в Съвета за сигурност на ООН за пряка военна намеса в Сирия от страна на НАТО, че напоследък позагубиха доста от позициите си след като се установи кой стои зад масовите кланета на мирното население не споделящо тяхната идеология.
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига плещил глупости бе туарег..до месец Асад ще смаже пършивите наемници..