ООН с планове за изпращане на мироопазващи сили в Сирия

Посредникът Лахдар Брахими се опитва да постигне спиране на огъня
Обновена: 23 окт 2012 11:26 | 23 окт 2012 11:07, Елка Василева
20
ООН с планове за изпращане на мироопазващи сили в Сирия
ООН подготвя планове за мироопазващи сили в Сирия. Снимка: архив, Reuters

Обединените нации подготвят различни планове за изпращане на мироопазващи сили в Сирия, които да са там по силата на договорено примирие или политическа сделка, но все още е рано да се каже каква би била тяхната численост. Това каза пред журналисти шефът на мироопазващите мисии на световната организация Ерве Ладсу, предаде Ройтерс.

Посредникът на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими се опитва да убеди сирийското правителство и бунтовниците да приемат спиране на огъня по време на тридневния мюсюлманския празник Курбан Байрам, който започва в петък.

Още по темата

Според дипломати, ако се стигне до по-продължително примирие, отделът на ООН, отговарящ за мироопазващите мисии, е обещал на Брахими, че може да събере до 3000 наблюдатели, които да държат далеч един от друг участниците в конфликта и да поддържат примирието.

Ладсу още каза, че има различни варианти, но добави, че засега според него е рано да се говори с числа, защото те ще зависят от ситуацията и задачите, които ще трябва да изпълняват миротворците.

По принцип за изпращане на каквито и да било наблюдатели на ООН в Сирия ще е необходимо одобрението на Съвета за сигурност. Нито сирийската армия, нито въстаниците са показали признаци за намаляване на активността си с наближаването на Курбан Байрам, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 11 години
САЩ забъркват смъртоносните каши и след това ООН отива да сърба попарата ! Накрая , след като "демокрацията " е вече внесена в съответната страна , остава само хаос и погребения на мирните хорица !
17
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 11 години
Да, сега е супер! Който иска работа - в чужбина! Който иска образование - в чужбина! Който иска лечение - в чужбина! Защо да произвеждаме, като ни внасят от чужбина всичко - зарзават, месо, мляко на прах, дрехи, техника... Както каза Фънки в Биг Брадър - да закрием държавата, да оставим само София като една голема пушалня за трева и ще си живеем супер!Да, имаше правила в оная държава и служби, които да следят да се спазват! Хората знаеха какво ще направят с държавата типове като Желю и Костов!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен О има здравеопазване има когато трябва да плащаш. когато се разболееш нещо липсва, а образованието моля ми се, доведе до там ученици от 11 клас да не могат да познаят велики Българи, и да си правят снимки за който тогава щяха да ги приберат на топло, и не е чудно, че немогат да четат, та такива са 41% от зрелостниците.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14 Гацо стига тази плоча не се ли изтърка , кой те излъга че няма здравеопазване , има , има и проблеми , но е по-добро от тогавашното , образование моля ти се та сега пред децата е целия свят , това малко ли е , нямало перспектива , еми като повтаряш непрекъснато на младите колко хубаво е било при бай Тошо как ще имат перспектива , хубаво е че беше млад , това е единствената хубост , всико останало ако днес те върнат би изпищал на умряло.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14-15 да по държава бяхме само ,че концлагер, не ни пускаха дори до границата да припариме , трябваше ни открит лист издаден от МВР , а какво остава да излизаме навън от социалистическия рай.
13
1
 
9
 
! Отговори
Гацо до 12 преди 11 години
И знаеш ли кога Т. Живков щеше да допусне шепа турци в Кърджали да се гаврят с името на ген. Делов и с цяла България!Ама по онова време Турция треска я тресеше от нашата армия, а сега?
12
1
 
8
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
12, отървахме се и къде сме сега? Най-бедната страна в Европа! Без образование, с фалирало здравеопазване и пенсионна система, без никаква перспектива за младите хора! Топим се като нация от много хубаво, сигурно!100 пъти по-държава бяхме при Т. Живков, моето момче!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ционистите от ООН и мироопазваща акция , дано да не е като бомбардировките на Сърбия и Либия ха ха
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10 ако не знаеш партията БААС налагаше социализъм в Сирия , както и в Ирак , самите сирийци си казват , ако има кой да ги чуе , мнго ясно казват че ние леко сме се отървали от Тодор Живков , познават го много добре.
9
0
 
16
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Смачкай ислямистките плъхове,Башар !!
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Там се води война на религиозна основа, не на политическа, какви комуги те гонят.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даже има обратно движения, част от командирите на Свободната сирииска армия - истинските сириици, милеещи за държавата, се връщат при Асад.
6
1
 
20
 
! Отговори
Цецко преди 11 години
Нещо масовото дезертиране на цели поделения от армията на Асад не се състоя! Нещо повече - все повече укрепва редовната армия, защото набира опит и самочувствие! Хората си искат Асад и ще се бият за него и живота, който им е предложил! Това означава, че вносните уахабити и шайката обидени или купени със саудитски долари бунтовници никога няма да успеят без външна намеса! За да не се бият обаче директно американци срещу руснаци там, остава последен шанс - да отнемат суверенитета със сини каски.
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ко стана с "приятелите на сирия" нещо хич не ги споменават в последно време:))
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ООН предлага доброволна окупация?..... баси наглите тея.
3
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мир се постига, когато една от страните постигн пълна и окончателна победа. Където е имало Сини каски, мир няма, само примирие. Подобно нещо няма да мине през Съвета за сигурност, ООН не става за нищо друго, освен да легитимира действията на Великите сили.
2
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Побъркана ти е главата сини каски винаги са пазели мира, където се се налагало , не че са кой знае колко ефективни но са поне всепризнати.
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Войнолюбците ще опазват мира!Светът се побърка!