Бан Ки Мун призова Асад да обяви едностранно прекратяване на огъня

Генералният секретар на ООН обсъжда въпроса със Съвета за сигурност
9 окт 2012 16:38, Елка Василева
29
Бан Ки Мун призова Асад да обяви едностранно прекратяване на огъня
Бан Ки Мун и Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова днес сирийския президент Башар Асад да обяви едностранно прекратяване на огъня, а опозицията - да го спазва, предадоха ДПА и Франс прес.

Той заяви след среща с френския президент Франсоа Оланд в Париж, че обсъжда въпроса с "ключовите страни" от Съвета за сигурност на ООН и държавите от региона.

Страданието в Сирия достигна неприемливо равнище, каза Бан Ки Мун на съвместна пресконференция с Оланд. Генералният секретар на ООН предупреди, че е "недопустимо населението да продължи да страда по този начин" и призова държавите, които доставят оръжия на двете страни в конфликта, да спрат да го правят.

Задълбочаване на милитаризацията на конфликта само ще направи положението на сирийския народ още по-трудно, се аргументира Бан Ки Мун. Той подчерта, че конфликтът може да бъде решен само по политически път.

Франсоа Оланд се спря на нарастващото напрежение между Сирия и Турция, която уби сирийски военни при ответни удари, нанесени в отговор на гибелта на турски цивилни, поразени от заблудени снаряди, изстреляни от другата страна на границата. Ако бе избегната ескалация на насилието, то е, защото Турция прояви сдържаност, увери Оланд, но се запита още колко дълго ще продължи търпението на Анкара.

Френският президент призова за налагане на нови санкции на режима в Дамаск, за да отстъпи. Сред идеите, проучвани от международната общност, е турско предложение за преходен период в Сирия, през който страната да бъде ръководена от вицепрезидента Фарук аш Шараа, отбеляза той, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
по Георг Бюхнер: преди 11 години
Когато забраниш на един народ да се защищава,(както на българите в България и на сирийците в Сирия), го обричаш на смърт!"Делото Дантон"
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това звучи така:Полицай хваща крадец мародер с оръжие.Крадеца му казва:-Свали си оръжието пък аз после ще видим хеххе
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Банки да престане да изпълнява американски заповеди и застане както трябва на вярната позиция за спиране на огъня. Защо законно избраното правителство на Сирия трява да предава властта на терористите спонсорирани от Запада. А па тоя френски социалист президент да вземе да си смени партията, защото не е социалист, а империалист
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Банкито Мун не може ли да призове терористите първи да прекратят огъня?
14
0
 
18
 
! Отговори
Америка е зад войнат преди 11 години
Очевидно ще е голяма грешка Асад да обяви еднострано прекратяване на огъня. Той вече допусна такава грешка и на терористите се даде възможност да се престукторират и да запълнят арсенала от оръжие и муниций, храни и свежи сили. Терористите трябва да се избиват непрестано, до край без почивки до последния терорист. никакво спиране и прекратяване на огъня. Победата трябва да е пълна и всеобхватна. Сирия като държава трябва да победи. Войната ще бъде дълга като във Виетнам. Успех сирийци!
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те това вече наистина е парекселанс циониски цинизъм Асад да спре да се защитава ,та терористите безпроблемно да се прегрупират и да убиват безнаказано 54746
12
7
 
2
 
! Отговори
MMM преди 11 години
Turciya daje e mnogo tolerantna spryamo Siriya I vse o6te se vazdarja,za6toto te igrayat po pravilata, I vodyat pravilna politika no siriya zapo4va da prekalyava,i tova moje da izvadi izvan kontrol turciya kolkoto i da ne iska voyna turciya 6te za6titava narodasi i tova e normal I
11
0
 
27
 
! Отговори
Ахмадинеджад преди 11 години
Плъховете трябва да се смачкат,Башар!
10
0
 
30
 
! Отговори
Марсианец - чукча преди 11 години
Че защо да прекратява огъня - нали англичаните обучават специалните си части в Сирия. И оръжието на наемниците е с маркировка от натовски складове.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
събрали се световните войнолюбци и се чудят как да извият ръцете на един законно избран ръководител! дяволски свят!
8
1
 
28
 
! Отговори
хахахах преди 11 години
е що асад да прекрати огъня,а не например фесовете да спрат ешелоните за "бунтовниците"та да видим дали огъня няма да спре ВЕДНАГА И САМ??
7
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А Бан Ки Мун не иска ли Асад да покани Американците да му резнат главата
6
0
 
24
 
! Отговори
инкогнито преди 11 години
турция с нейните вечни имперски мераци спрямо всички съседи накрая ще лапне нечий т..ци.защото хората са казали който гроб копае накрая сам пада в него, така и те ще си го получат чрез кюрдите, иран, армения и въобще има ли държава, която да не ги презира тая *** неграмотна дето се правят на мъже.разчитайки на нато, но то се оказа една страхлива ***, която само се кани на иран вече няколко години обаче не им стиска. щото Аятулаха им извади миризливия си атрибут и те присвиха опашка, а инак голям мерак имат и за там да отидат да крадат петрол, като в либия, египет, ирак и много други държави в крайна сметка сащ се издържат и техния брутен национален продукт се формира от окрадените ресурси от други държави.който не им даде да крадат доброволно в арабския свят го изкарват диктатор и управлението му е обявено за режим и влизат със сила да му го вземат, а в "белите" държави /гърция, италия, испания, португалия/ ги цакат със световната банка, МВФ и европейската централна банка като ги карат да задлъжнеят изкуствено.изпипана схема, ама уви света прогледна и скоро ще ги изрине, като *** в обор.
5
2
 
33
 
! Отговори
Chinese преди 11 години
Терористите подкрепяни от USA i иСраел трябва да бъдат избити за да се спре насилието , следващият път може да подпалят нашата черга . Бан Ки по добре да призове "опозицията" да престане с евтините си провокации и се изтегли докато още може да го направи . Информацията която се пуска по "независимите" медии е едностранна и демонизираща законно избрано правителство , което защитава народа си .
4
1
 
27
 
! Отговори
9689 преди 11 години
Пълен цинизъм,този като какъв се изживява.
3
0
 
40
 
! Отговори
... преди 11 години
Бан Ки помиарът да призове опозицията да си наляга парцалите а не законно избраното правителство на Сирия!!!
2
1
 
48
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Асад да прекрати огъня ,а натовските алкайди да продължават да колят и бесят на произвол така ли ?
1
1
 
35
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
ЕДИН ПЪТ БЕШЕ СТОРЕНО И НАПЪЛНИХТЕ ТАЗИ СТРАНА С БАШИБОЗУК. ВТОРИ ПЪТ НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!