Лидерът на Хамас в изгнание пристигна на първото си посещение в Газа

Халед Мешаал целуна земята и се разплака
7 дек 2012 17:08, Елка Василева
4
Лидерът на Хамас в изгнание пристигна на първото си посещение в  Газа
Халед Мешаал. Снимка: Reuters

Лидерът на Хамас Халед Мешаал, който живее в изгнание, се разплака днес, пристигайки на първото си посещение в Ивицата Газа. Тази важна визита показва засилващото се международно признание на радикалната групировка и е демонстрация на незачитане на Израел, предаде Асошиейтед прес.

Халед Мешаал, който е напуснал Западния бряг още като дете и който ръководи ислямисткото движение от Катар, пресече египетската граница, целуна земята и бе посрещнат от функционери на Хамас и от представители на съперника на движението - партията Фатах. На палестинска земя го приветстваха и палестински сираци, деца на бойци от Газа, убити през последните години от Израел. Децата бяха облечени в униформи, приличащи на военни.

Самият факт, че се осъществява такова посещение, говори за променящия се политически климат в Близкия изток, за промяната в баланса на силите между различните фракции и страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Хамас укрепи позициите си с възхода след Арабската пролет на движението, от което произлиза – фундаменталистките "Мюсюлмански братя", особено в Египет.

За Израел, САЩ и ЕС Хамас е терористична организация - заради нападенията, извършвани от нея срещу Израел, включително самоубийствени бомбени атаки.

"Цял живот съм мечтал за този исторически момент - да дойда в Газа", заяви днес Мешаал пред очакващите го журналисти, застанал до висшите членове на Хамас Муса Абу Марзук и премиера Исмаил Хания. "Моля Аллах да ми позволи един ден да умра като мъченик".

Един от висшите ръководители на Хамас Махмуд Захар каза, че визитата на Мешаал е в чест на победите, удържани от Хамас в поредния конфликт с Израел.

Мешаал ще прекара в Газа от два до четири дни, съобщи ИТАР-ТАСС. Визитата му е по повод 25 години от основаването на ислямисткото движение и "победата му" в последната, ноемврийска война с Израел. Утре Мешаал ще участва в голям митинг в Газа, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
6
 
! Отговори
монах681 преди 11 години
И после ще си иде на спокойно място и ще праща други да ***..а той искал мъченик да ставал - ала-бала..да носи каска.Плаче без сълзи-кродил стайл
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
така става по лесен за обстрел
1
13
 
3
 
! Отговори
емир преди 11 години
Кафирлер истемеседе зафер бизим оладжак Иншааллах...