Хамас може да бъде озаптен

Само трябва да бъде оставен да управлява
15 дек 2012 12:12,
41
Хамас може да бъде озаптен
Халед Мешаал. Снимка: Reuters

Когато станеш на 25, вече е крайно време да пораснеш, да се изправиш срещу реалността. Това, на което гледаш като придържане към идеалите от младостта ти, може да изглежда като незряло и безразсъдно поведение в очите на другите.

Затова е добре при навлизането в тази възраст да можеш да поемаш отговорност за действията си, тоест да започнеш да се държиш като възрастен.
 
Според британския вестник „Телеграф” в поведението на палестинската групировка Хамас все още има само наченки на зрелост. Тържествата по повод 25-ата годишнина от създаването на организацията преминаха както обичайно – с демонстриране на огнева мощ и послания, че Израел трябва да бъде заличен, а Палестина освободена сантиметър по сантиметър.

Но въпреки старата риторика, промяната при Хамас изглежда неизбежна, особено в светлината на скорошния конфликт с Израел. Както редица други радикални групировки, поели политическата власт, ръководството на Хамас неизбежно ще трябва да направи болезнен избор между идеологията си и приспособяването към управленската реалност. 

Дълго време Хамас страдаше от вътрешни боричкания за власт между командирите в Газа, които отказват всякакви преговори за компромис с Израел и лидерите в изгнание, които са по-скоро склонни на дипломация. 

Изборът обаче е затруднен от обстоятелствата. Ивицата Газа е под икономическа и военна блокада, откакто Хамас пое властта в автономията през 2006 г. Това прави прехода от бунтовническо движение към управляващата политическа сила особено мъчен.

В последните години имаше немалко сигнали, че Хамас се готви за промяна. Ръководителят на движението Халед Мешал в няколко интервюта е давал да се разбере, че организацията му е склонна да се примири със съществуването на държава Израел, стига палестинците да си върнат окупираните през 1967  г. територии.

Разбира се, когато става въпрос за популистки, приповдигнати речи (каквото Мешал произнесе при визитата си в Газа преди няколко дни), признаването на Израел не стои на дневен ред. Защото противоречи категорично на доктрината на Хамас, изпълнена с антисемитизъм и клетви за тотално унищожение на еврейската държава.

Все повече анализатори са на мнение, че светът не може да продължава да заклеймява Хамас и неговите терористични практики, без да даде шанс на тази организация да излезе изпод камъка, под който е създадена.

Израел изглежда започва да разбира това. Факт са директни преговори между Тел Авив и представители на радикалната групировка с ясни условия – вдигане на икономическото ембарго срещу спиране на ракетните атаки към израелска територия.

Израелският политически елит осъзнава, че въздушните нападения по цели в Газа, при които често има множество цивилни жертви, само усилват влиянието на крайните формирования на Хамас.

Дори има информации, че самият Бенямин Нетаняху е готов да приложи стратегия, по силата на която на Хамас ще бъде отредена роля на „полицай” в Газа, който да озаптява екстремистите. В замяна палестинското движение ще бъде признато от Тел Авив. Тази схема вече работи сравнително успешно на Западния бряг, контролиран от Фатах.

Ако Хамас получи правото реално да упражнява властта си в Газа, по-дипломатично настроените течения в движението ще получат тласък, за да преследват политически цели като спиране на враждата с Фатах и създаването на близки контакти с умерени регионални сили като Египет, Катар и Турция. От тази отправна точка широката маса за мирни преговори с посредничество на редица влиятелни чуждестранни представители изглежда не чак толкова нереална перспектива.

А изолирането на екстремистите ще стане по естествен път. Хамас ще може да порасне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Евреи и араби са си близки роднини,те всички са от семитската група,направо са си първи братовчеди!Но Мохамед,последовател на Исус и имащ неговата съдба,практически разделя роднините по религиозен принцип,както Мартин Лутер е направил в Европа 800 години по-късно...Православни,католици,протестанти - все християни,но смъртни врагове.....А юдаизма е обхващал огромни пространства - могъщите хазари са го изповядвали,в противовес волжските българи са приели исляма но са сгрешили защото съседите им
23
2
 
4
 
! Отговори
генерал Жуков преди 11 години
Дай по твоята логика да се върне половин Европа на Римляните защото те са йивели по напред тук ?!
22
2
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Да бе, горяните сигурно и те са хвърляли ракети по цивилни градове и села или са си пращали децата да се самовзривяват и да убият колкото се може повече цивилни...Виж за комунастите и църквата "С. Неделя" сигурно си чувал- това е тероризъм- да взривиш цивилен обект, без да подбираш жертвите- 213 убити, 500 ранени....Ясно е защо форумната комунастическа *** винаги се хвърля да защитава арабските *** на снимката...
21
7
 
8
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
Израел е държава от 1313 г.пр.н.е. тоест отпреди повече от 3300 години,и е единстреваната държава,съществуваща и днес със същото име,същата религия и същия език.Кажи сега,имало ли е някога държава "Палестина"?Къда се били нейните граници?Имала ли е столица?Имала ли е собствен език, писменост, валута? Един джокер: арабелите,които от 1967 насам са решили,че са "палестинци",имат общо с древните филистимци толкова,колкото и захлупените скопски Българи имат общо с Александър Македонски.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
много години в Ливан имаще закон за президент да се издигат кандидатури само на християни. Така че президент на страната винаги да е християнинПитам ви аз, какво стана че днес президент на Ливан е мюсулманин ? От тук си направете сметка на къде отиват нещата. Нищо добро не ни чака.
19
5
 
10
 
! Отговори
ха ха ха ! преди 11 години
Хамас може да бъде озаптенСамо трябва да бъде оставен да управлява----------------------------------------------------Дайте на вълка агнето,гласувайте му довкрие за да ви го пази.Абе вие луди хора ли сте !? Вълчо кожата мени си но не и своя нрав !!
18
6
 
9
 
! Отговори
df преди 11 години
Ще прочетете че бунтовниците всъщност са терористи в мащаб извън всякакви представи.
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 22 с други думи и палестинците са като македонците , изкуствен народ създаден от обстоятелствата във втората поливина на 20 век.
16
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Палестинци" няма. Има една торба арабски ***- йорданци, сирийци, които собствените им държави не им дават паспорти, а ги използват като хуманитарно оръжие срещу Израел.И има една торба *** форумни комунасти и националпуделисти, които толкова мразят Евреите, че каквото и да стане по света и у нас, все някой ционист са е виновен.
15
2
 
4
 
! Отговори
. преди 11 години
ВСЯКА МОЯ ИДЕЯ ИЛИ ПРЕПРАТКА КЪМ ИМИДЖА МИ, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ФИНАНСОВО ОБОГАТЯВАНЕ И ЛИЧНА ИЗГОДА СЕ НАКАЗВАТ СЪС СМЪРТ.
14
7
 
3
 
! Отговори
. преди 11 години
и не знам защо слагате минуси на решението ми да не се продавам:)
13
2
 
5
 
! Отговори
. преди 11 години
,,доайен,, не ,,доаен,, се пише на български.
12
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хамас трябва да бъдат демократизирани пращай танковете г-н Обама.
11
5
 
6
 
! Отговори
\ преди 11 години
Прочетох заглавието Хамас може да бъде озаптенСамо трябва да бъде оставен да управлява , пробвах да го преведа c translate.google ама не успях! Моля ви кажете ми кой е този доаен на журналистиката, който ви пише заглавията ?!
10
14
 
19
 
! Отговори
Естет преди 11 години
Поредната статия, от която става ясно, че ислямът е религия за ***!
9
4
 
2
 
! Отговори
. преди 11 години
всяка моя идея, използвана с цел финансово обогатяване, се наказва със смърт. виртуална, разбира се:)
8
16
 
7
 
! Отговори
. преди 11 години
ми оставете ги да управляват тогава. от какво ви е страх?:) че ше загубите и последните си мангизи, вложени в чи.утската ,,икономика,,?:) аз НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ ,,ХАМАС,, ДА УПРАВЛЯВА, ДОРИ ДЪРЖАВА ПАЛЕСТИНА. нямам нищо против и Израел да изчезне от картата на света. много ще съм доволна даже:)
7
11
 
12
 
! Отговори
Джамбазов преди 11 години
Такива хамас-овци в Камбоджа ги стригахме като овце и след това ги пращахме при маймуните за разплод.
6
1
 
6
 
! Отговори
SS-25 преди 11 години
ПОРА РАБОТАЕМ ,УЖЕ
5
2
 
17
 
! Отговори
!!! преди 11 години
Какво прави Джордж Клуни в Палестина? :)