Вербуват бойци в лагери за сирийски бежанци в Йордания

АП: Представителите на ООН, които управляват лагера, си затварят очите
Обновена: 18 ное 2013 12:08 | 12 ное 2013 17:30, Елка Василева
14
Вербуват бойци в лагери за сирийски бежанци в Йордания
Бежанският лагер Заатари, юли 2013 г. Снимка: Reuters

Вербуването на бойци в лагерите за сирийски бежанци в Йордания се е увеличило от лятото насам заради необходимостта от по-многочислен отпор на сирийската опозиция срещу офанзивата на правителствените сили в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

В репортаж от Заатари - първия палатков лагер за сирийски бежанци в Йордания, разположен само на 16 км от границата със Сирия, агенцията посочва, че въпреки официалната забрана да се набират бойци за бунтовническата армия сред бежанците, представителите на ООН, които управляват лагера, си затварят очите за тази дейност, която се извършва съвсем открито в лагера. В Заатари в момента са настанени повече от 100 000 бежанци от Сирия.

Ендрю Харпър, ръководител на представителството в Йордания на Върховния комисар на ООН за бежанците, заявява пред АП, че е чувал за вербуване на бойци в лагера, но никога не е попадал на доказателства за това. "Лагерът е за сирийски бежанци, не за бойци и ние трябва да гарантираме спазването на неговата неутралност", заявява Харпър.

Призиви за присъединяване към бунтовническата армия обаче се отправят по време на молитвите, както и по високоговорители, свидетелства АП и допълва, че много от участващите в сраженията в Сирия бойци се отбиват да си починат и да се видят със семействата си.

Йордания, която внимава да не изостри допълнително и без това обтегнатите си отношения със Сирия, официално отрича на нейна територия да се извършва наемане и обучение на бойци за бунтовническата армия. АП обаче цитира високопоставени официални лица, според които САЩ и други западни държави провеждат обучения на сирийски бойци на йорданска територия. През март представители на САЩ потвърдиха, че под ръководството на американските разузнавателни служби се извършва обучение на сирийски бунтовници в Йордания, припомня АП.

В самите бежански лагери военна подготовка не се извършва. Бежанци от лагера Заатари са съобщили на АП, че обучението се провежда в три йордански военни бази близо до границата със Сирия. По други сведения подготовка на бойци се извършва и в контролирани от бунтовниците райони в Южна Сирия.

Обучението на бойците включва военна тактика, включително уличен бой и боравене с противовъздушни и противотанкови оръжия. Жените доброволки биват обучавани да предоставят първа помощ на ранените бойци.

По сведения на АП в лагера Заатари не действат представители на радикални ислямистки фракции като Ал Кайда или Фронта "Ан Нусра". Бежанците там са предимно сунити, които са мнозинство в Сирия и съставляват основната сила на бунтовническата армия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
6
 
! Отговори
ЖороПърви преди 10 години
bariera_61 -Само Израел и САЩ са тези, които финансират и организират муджахидините човекоядци и талибаните, спомни си кой създаде Талибаните и защо....
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Momo А една истинска ограда на границата щеше да струва 26млн.Това го каза Тиквата ,когато щеше да я строи и после млъкна внезапно.Уж нямало пари.А той ТАЙНО -ТАЙНО се договарял с господарите си да докара т.н. бежанци .А те са си нелегални емигранти . Не им правят филтрация ,карантина, нарушават валунтият режим и като връх НЕ ИМ ВЗЕМАТ ОТПЕЧАТЪЦИ. Защо мълчат ПРЕССтитутките.Затова са били съвместните заседания с турското и израелското правителство. Алоо, къде си независима пресституцио?
6
0
 
5
 
! Отговори
tony преди 10 години
ne mi e jasno zashto takiva gi puskat v bg cialata *** idva v bg tia otvorkovci koito protestirat zashto ne idat na granicata da ja ohraniavat taia paplach koiato idva v bg ot 13 godini sam v hollandia niamate si na predstava kakvo napraviha ot darjavata tia bukluci
5
1
 
16
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 10 години
До 7Вече има изпратени две роти от по 30 човека. Сега се обучават нови.Подготвят ги американски и израелски инструктори в американската военна база в Мокрен, Сливенско.
4
2
 
5
 
! Отговори
свежа новина преди 10 години
Сирийските кюрди обявиха създаването на независимо преходно правителство. Съобщението е от Agence France-Presse.Кюрдите, живеещи на север-изток (на границата с Турция), са от порядъка на 10 % от населението на Сирия. Те обвиняват сирийските власти в антикюрдска политика.В настоящия момент, почти всички сирийски територия, където живеят кюрди имат самоуправление.
3
0
 
20
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
За какво ли обираме арабските *** че ги поим и храним?
2
0
 
8
 
! Отговори
Drago преди 10 години
Bravo za komentara za buntovni4eski lager za primer! :-))))
1
2
 
69
 
! Отговори
Momo преди 10 години
На снимката може да видите бежански лагер за пример, а не като при нас да ги анстаняваме по хотели, а те да се оплакват, че нямало топла вода и топла храна.Сега вместо 260млн. за охрана на границата сме ги дали да храним арабета.