US "Лъвоукротител" вдига залозите в Сирия

Дали снабдяването на бунтовниците не привлече Русия в конфликта?
12 окт 2015 15:38,
111
US "Лъвоукротител" вдига залозите в Сирия
Снимка: архив Reuters

Американски противотанкови ракетни системи, доставяни на сирийските бунтовници, изиграват неочаквано важна роля в оформянето на цялостната картина на бойното поле в Сирия, пише "Вашингтон пост".

От две години американска програма снабдява бойци от Сирийската свободна армия с противотанкови ракети BGM-71 TOW, което изведнъж придава облик на посредствена война, въпреки че Обама се опитва да избегне това.

Сега, когато Русия се включи във войната в подкрепа на сирийския президент Башар Асад, тези ракети придобиват още по-голямо значение отпреди. Бунтовниците дължат толкова голяма част от успехите си в Северозападна Сирия на това оръжие, че са го нарекли "Лъвоукротител" - игра на думи с името на Асад, което означава "лъв".

От миналата сряда, когато сирийските войски предприеха първата си офанзива с подкрепата на руската армия, в YouTube бяха качени десетки видеа, показващи как бунтовници поразяват танкове на сирийската армия с американските ракети. Във видеоклиповете изстреляните ракети изглеждат като огнени кълба, които летят срещу целта си със зигзагообразни движения и секунди по-късно тя избухва в пламъци.

Бунтовниците твърдят, че са унищожили 24 танка и бронирани коли още в първия ден от офанзивата. "Беше като клане на танкове!", разказва един от бунтовниците.

Капитал Мустафа Муарати, чиято групировка Таджами ал-Иза разруши седем танка миналата сряда, заяви, че очакват още противотанкови ракети. След включването на Русия те са получили нови боеприпаси и бунтовниците очакват скоро да се увеличат запасите им.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Танковете на Асад настъпват срещу умерената опозиция, а не срещу ИДИЛ. Опозицията използва стари американски оръжия от студената война за да отблъсква атаките на въоръжената с руско оръжие сирийска армия. Гледах по тубата как двама тинейджъри извадиха от строя 5 сирийски танка т72 за по-малко от 10 мин.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще върнат Сатана на доставчиците на "лъвоукротител" и тва е..финито
61
1
 
23
 
! Отговори
бг преди 8 години
Много хубава статия,да се запази за Военния Трибунал срещу САЩ.
60
24
 
4
 
! Отговори
Айде , ушанките... преди 8 години
....коментирайте .."танковото клане" в Сирия ,...!Колко техника загуби Асад?Заощо Опозицията иска ДА ЗАКУПИ , още ракети от САЩ и ЕС....????МАЙ САМО ОТ ВЪЗДУХА-------БИТКИ НЕ СЕ ПЕЧЕЛЯТ ....А...???????!!!ТРЕБВА И РУСКА КРЪВЧИЦА ДА СЕ ПРОЛЕЕ...НАЛИ??!!
59
1
 
43
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До Григорий РаспутинДнес излезе информацията откъде са джиповете.Изненади няма-закупени са от САЩ и Англия и предадени на "умерената" опозиция.Оттам-право при ИД.Обичайна практика-както се казва.
58
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унищожили 24 танка ама съотношението на убитите пак е минимум 1 към 2 в полза на сирийската армия, и тя пак си напредва. Пък брадатите нека укротяват лъвове... :D
57
3
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
А как им се отразяват на "Лъвоукротителите" въздушните удари?Едва ли добре!Танкова атака не се прави без въздушна поддръжка!Както и всяка друга атака,естествено.Е,има и наземен вариант-всичко се изгаря с "Буратино".Наскоро докарали няколко такива-тъкмо навреме!"Умерената" опозиция трябва да стане "Изгорена" опозиция,ха-ха!
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПешкоПешко, ти Пешко ли си или Пешка? Или си от тия .... от третия пол?
55
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чух че вович си купил вазелин
54
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали ви казвах, че ще стане като в Афганистан
53
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
US "Лъвоукротител" скоро ще им го вадят от "дето слънце не влиза"!Руснаците им трябват още някоя седмица да приготвят горелките - тогава от американското разузнаване пак ще са "добре информирани" и пак няма да могат да прикрият изненадата си!
52
1
 
24
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 80Командите на ПРУРС 2 поколение се предават по жица или радиоканал. Но Датчика дето следи ракетата е инфрачервен. Ако в района на целта има ГОЛЯМ / МОЩЕН инфрачервен източник Датчика спира да отчита къде е ракетата и тя си отлита на където си знае или лети под права линия но във всеки случай не в целта.
51
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий РаспутинА че орат, орат, ама само пустинята-------Явно не само пустинята , щом са ви дигнали цялото зелено тролско ойнство :)Я кажи като си толкова посветен : в крайна сметка кой снабдява терористите с джипчета Тойота?
50
1
 
27
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 76УМНИКО както и другите опорно точкови и ти приемаш че 100% от СУНИТИТЕ подкрепят УЛТРА ДИКТАТОРССКИЯ ИСЛЯМИСТКИ РЕЖИМ(Ако щеш САрабия, Катар, ОАЕ или техни организации като ИД) с ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАКОНА НА ШЕРИАТА.В светска държава много по-лесно се живееЕто ти пример само за миналата година САрабия е екзекутирала 700 човека разбирай мъже чрез обезглавяване Колко са жените не знаем те нямат права умножи това по годините от 1950 като САрабия получава независимостСТРЯСКА А?
49
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий РаспутинА в градовете на опозицията избиват мирни жители------Ти беше там ?А и те тия мирни жители не ги ли приюти баба Меркел?
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
parvo da minat s aviaciata posle s artileria sled tova tsnkovete nakraq voiskata i posledsni grupite za razchistvane taka se pravi ,tia raketki da si gi navrat v gaza....
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Боби"Заслепител" на TOW? TOW е с жица.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий Распуткин Споко : Още не е вечер, както казват руснаците!Имат време до края на годината да преорат всичко за пролетната сеитба!Ще си пишем по коледа за международното положение!!
45
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука всички зелени трполи са притаили дъх в очакване на поне някоя дребна загуба на руснаците. Ей така една чертва на руски войник за да има за какво да оищят в екстаз!То ако и руснаците раздадат на сподвижниците си аналогичните 'ПТУР' и 'Игла' то краварсите самолети и наземни части ще почнат винаги да питат Кремъл дали може да прелетат/преминат през еди-кой си район!
44
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Анонимен 73Да стандартния Т-72 е с двигател 700кс. Я вземи модификацията Т-72 Б3 с 1250кс двигател(почти двойно повече) и след това ще говорим.На последното състезание танков Биатлон един Т-72 успяха даже да го преобърнат в завой заради НЕСЪОБРАЗЕНА ТВЪРДЕ ВИСОКА СКОРОСТ.