Палестинци подпалиха гробницата на Йосиф на Западния бряг

Това е третата по значение юдейска светиня
16 окт 2015 15:08, Елка Василева
10
Палестинци подпалиха гробницата на Йосиф на Западния бряг
Снимка: архив, Reuters

Палестински радикали подпалиха тази нощ с коктейли "Молотов" третата по значение юдейска светиня - гробницата на библейския патриарх Йосиф, която се намира близо до бежанския лагер Балат край град Наблус на Западния бряг на река Йордан. Това съобщи говорителят на израелската армия Петер Лернер, предаде ТАСС.

"Тази нощ палестинците подпалиха гробницата на Йосиф - възмутителна атака срещу базови ценности като свободата на вероизповедание и свободното практикуване на религиозни обреди", заяви Лернер. Той увери, че "израелската армия ще потърси отговорност от виновниците и ще възстанови светинята".

Според израелски медии пострадали от палежа няма, но гробницата е повредена. Палестинската полиция и израелската армия съобщават за значителни щети според Франс прес.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди посегателството срещу еврейска светиня край Наблус на Западния бряг. Махмуд Абас определи палежа като безотговорен акт и нареди да се разследва, както и да се поправят нанесените щети.

Територията около гробницата на патриарха мина под административен и военен контрол на палестинските власти в началото на 90-те години на миналия век. Израелските части напуснаха района през 2000 г. след началото на втората палестинска интифада. Оттогава поклонниците трябва да правят постъпки за специални разрешения да посетят светинята пред армейското командване, което подсигурява охраната им, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Калъфчо преди 8 години
Забравих да добавя към вече изброеното, че ние като едни развити "мулти-културисти" не моем да споразумеем с еН-тите и еМ-тите ли да го караме или да се надупарим на еР-тите, нищо че ни едните, ни другите решават по какъвто и да е начин проблема... Дано по-скоро стане за живот на Марс, че тука вече не се трае!
2
1
 
0
 
! Отговори
Калъфчо преди 8 години
В таз част на света кой какъв е - ала'керим? Едните се цепят с вторите и третите, които още се пукат и по между си, но и колят четвърти, пети, шести и так дале. еН-тите и еМ-тите се правят, че умиретворяват туку-изброените, за разлика от еР-тите, които просто си избират една от страните и скачат на нож на всичко останало и докато трае цялата таз тупурдия, куцо и сакато се изсипва при нас и моли за мултикултуризъм!?
1
0
 
3
 
! Отговори
888kama преди 8 години
da bi mirno sedelo ne bi darvo izelo.ha sega da vidim kakvo im se pishe na tezi maloumnici