Всички бяха отписали сирийската армия. Сега погледнете пак

Тя може да стане най-безмилостната и закалена в бой в целия регион
21 окт 2015 20:47, Елка Василева
151
Всички бяха отписали сирийската армия. Сега погледнете пак
Снимка: архив, Reuters

Докато светът продължава да е разярен от наглостта на Русия в Близкия изток - да се намеси в Сирия, вместо да остави американците да решават кои диктатори да оцелеят или да умрат - всички ние забравяме за единствената институция в арабската страна, продължаваща да функционира и да защитава държавата, която Москва реши да закриля: сирийската армия.

Докато Русия пропагандира своите ракети, сирийската армия, която пред няколко месеца страдаше от недостиг на хора и оръжия, изведнъж преминава в настъпление. Може да си спомним как по-рано през годината същата тази армия беше отписвана и се говореше, че идват последните дни на управлението на Башар Асад, пише Робърт Фиск в "Индипендънт".

Ние вкарахме в употреба наша собствена армия от клишета, за да защитим тезата за смяна на режима. Сирийската армия губеше позиции - в Джизр аш Шугур и Палмира - и затова ние предсказвахме, че цялата държава на Асад е стигнала до "точка на преобръщане".

После дойде Владимир Путин със своите въздушни и ракетни флотове и внезапно цялата ситуация се промени. Докато недоволствахме, че руснаците бомбардират "умерените" бунтовници - умерени елементи, които преди това бяха спрели да съществуват според най-високопоставените американски генерали - ние не обръщахме внимание на военното настъпление, което самите сирийци сега осъществяват срещу бойците от Фронта Нусра около Алепо и в долината на река Оронт.

Сирийските командири сега посочват координатите за почти всеки руски въздушен удар. Първоначално те даваха между 200 и 400 координати на нощ. Сега бройката понякога достига 800. Не че руснаците проучват всяка картографска справка, разбира се.

Сирийците разбраха, че руснаците не искат да обстрелват мишени в застроени райони; те възнамеряват да оставят горящите болници и мъртвите сватбени тържества на американците в Афганистан. Тази политика, разбира се, винаги може да се промени. Няма военновъздушни сили, които да бомбардират държави, без да убиват цивилни. Нито без да преминават границите на друга страна.

Сега обаче руснаците казват на турците своите въздушни координати, а логически следва, че тази информация трябва да отива до американците. Още по-забележително е, че те създават система за "горещи" съобщения между своята база на сирийското средиземноморско крайбрежие и израелското министерство на отбраната в Тел Авив.

По-невероятно и от това е, че израелците, които имат навика да вземат на прицел сирийски и ирански бойци близо до Голанските възвишения, изведнъж изчезнаха от небето. С други думи, руснаците са се заели с голяма операция, не с чудо за един месец в Сирия. А вероятно това ще продължи доста време.

Първоначално сирийците имаха силно желание да се придвижат обратно към Палмира, превзета от "Ислямска държава" през май, но руснаците повече се интересуват от района на Алепо, отчасти защото смятат, че крайбрежните им бази около Латакия са уязвими. Фронтът Нусра изстреля няколко ракети към Латакия и Тартус и Москва не иска военновъздушните й сили да бъдат вземани на прицел на земята. Сирийската армия сега обаче разполага на бойните фронтове четирите си големи подразделения - Първа и Четвърта дивизия, Републиканската гвардия и специалните сили - и се приближава към турската граница.

Руски въздушни удари около "столицата" на "Ислямска държава" Ракка може да нанесат вреди на групировката, а може и да не нанесат, макар сирийците да обичат да се хвалят, че получават доста разузнавателни данни от града. Това е интересно, ако е вярно, защото бойците на "Ислямска държава" са специалисти в изтезаването до смърт на "агенти на режима" и трябва да си смелчага, за да предаваш информация на Дамаск.

Все пак разказите на хората, които пътуват, може да са верни. От Ракка до Дамаск има редовен граждански автобусен маршрут - автобусите имат странния навик да пресичат фронтовите линии в повечето граждански войни - и ако пътниците предпочитат да не говорят пред журналисти, те ще говорят за видяното от тях, когато се приберат у дома.

Всичко това е само началото на авантюрата на Путин. Той се оказва голям пътешественик в Близкия изток и вече изгражда здраво приятелство с друг стълб в региона - президентът фелдмаршал, който на изборите получи над 96 процента от гласовете и сега управлява Египет.

Но египетската армия, която води своя малка война в Синай, вече няма стратегически опит в голяма война. Сегашните военни власти в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Йордания също не разбират кой знае колко как се води истинска война, въпреки че се заиграват в небето над Йемен, Либия, Сирия и на други места, където им се удава възможност. Либийската армия е разбита на парчета. Иракската едва ли може да се похвали кой знае колко за действията срещу своите ислямистки врагове.

Има обаче един фактор, който не бива да се пренебрегва. Ако спечели - и ако запази своето единство и личен състав, който по всеобщо мнение е малък - тогава сирийската армия ще излезе от сегашната война като най-безмилостната, обучена и закалена в бой арабска армия в целия регион. Горко им на онези нейни съседи, които забравят това.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
футболния отбор на Бойко е по добър от тези смешници
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес да не е ПЪРВИ АПРИЛ
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Баба Василка Те и Ал Кайда и ИДИЛ са сербез след като ги подкрепят САЩ ,ЕС. Е , и България с леко стрелково оръжие ,боеприпаси и цигари .
62
24
 
4
 
! Отговори
Вили преди 8 години
Националният доход на Русия е съизмерим с този на Италия или Франция.Руската пропаганда е по дива и смешна от съветската.Да се противопоставя на Европа и Щатите е наивно.
61
11
 
5
 
! Отговори
Sasho преди 8 години
"Ако спечели - и ако запази своето единство и личен състав, който по всеобщо мнение е малък - тогава сирийската армия ще излезе от сегашната война като най-безмилостната, обучена и закалена в бой арабска армия в целия регион." По *** коментар не бях чел досега . Ирак водиха 9 годишна война с Иран и би трябвало да са най дисциплинираната и обучена армия но за 3 седмици бяха разпердушинени . днес.бг смешни сте )))))
60
1
 
8
 
! Отговори
Баба Василка преди 8 години
Ами руснаците, като ги подпряха, сербез станаха.
59
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 11ма ти си мноо зле бе ушанко! Тръгнал да дава пример какво пишело в американските форуми :) И кой пише в тях? Пак същите ***, които пишат и тук.
58
3
 
30
 
! Отговори
seira преди 8 години
РАЗБРАХТЕ ЛИ?!АКО ДО 03.11.2015 г. КОНГРЕСА НА САЩ НЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА "ВДИГАНЕ ТАВАНА" НА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ, ТО АМЕРИКАНЦИТЕ ГИ ЧАКА ДЪРЖАВЕН ФАЛИТ!КЪМ ВЧЕРАШНА ДАТА САЩ ИМАТ ПО-МАЛКО ОТ 30 МЛРД. ДОЛАРА, КОЯТО СУМА СТРЕМИТЕЛНО НАМАЛЯВА...СПРАВКА: ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР НА САЩ
57
5
 
23
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До 76Русия ОФИЦИАЛНО предупреди всички замесени в конфликта (САЩ, НАТО, САрабиа, Катар, ОАЕ, Йордания, Турция) че ако се появят ПЗРК в Сирия ще има разследване (разбирай наземна операция на спецназ за придобиване на образци употребени или в готовност) След това производителя / Купувача и финансиралите сделката ще се изправят пред Съвета за Сигурност на ООН с обвинение в поддръжка на ТЕРОРИЗМА. Дори "ястребите" в САЩ не биха се измъкнали от подобно обвинение. 4 години ПЗРК нямаше.
56
12
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Real newsУмнико законодателството при нас и при рашките по отношение на Полицията е меко казано допотопно. На запад служителя на полицията, фелдшера в линейката и дори чичкото дето спира колите пред училище да преминат децата улицата СА НЕДОСЕГАЕМИ. Пипнеш ли ги с пръст, обидиш ли ги, да не казвам напсуваш ли ги и директно влизаш в затвора по не бързата а МЪЛНИЕНОСНА процедураЗнаеш ли как водят затворници в Русия? Ръцете заключени отзад и ти ги извиват нагоре - Страшно боли но няма да бягаш
55
26
 
6
 
! Отговори
до пешо преди 8 години
Голям патос, големи реклами на путин. А цялата работа се получава така защото ислямистите нямат противосамолетни ракети.В съвременната война, ако нямаш авиация , а противникът има си загубен.Великата армия на диктатора асад е в отстъпление от 4 години и беше притисната до стената.Сега си поемат дъх благодарение на руските бомбардировки.А враговете на русия спокойно гледат как путин се набърква все по-дълбоко в блатото.Когато му дойде времето ще обърнат хода на войната с 50 - 60 "Стингъра".
54
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що пък Америка да решава,а Русия не.
53
4
 
22
 
! Отговори
ангела меркел преди 8 години
Путин да продължава да бомбардира, че ми трябват роби.
52
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПЦитат;_ По невероятно и от това е,че израелцитекоито имат навика да взематна прице3л сирийските и ирански бойци близо до Голанските възвишения изведнъж изчезнаха от небето..те това вече е музика за ушите ми змийското гнездо на злото цион-исрал е наврян в миша дупка ,палестинците се бунтуват,съседа на исрал египет се управлява от Ал Сиси който хич недолюбва сащ и исрал и е в много близки отношения с Москва и за капак на всичко само да израелските крадливи *** са руснаците с ракетките
51
5
 
50
 
! Отговори
11 преди 8 години
До sdd"Защо публикувате такива откровени ЛЪЖИ, насаждащи омраза към нации, различни от европейските и сащ !!!"Ефектът е точно обратният - хората все повече се събуждат... В щатските форуми подкрепата за Путин е почти консенсусна. Само тук, в Полша и в Украйна разни НПО палета ***.
50
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОГАТО НЕЩО СЕ ДОКАЗВА С ДЕЛА НЕ Е НУЖНО ДА МУ ДАВАШ НЯКАКЪВ АНАЛИЗ -ЧЕ ТАКА ЧЕ ИНАЧЕ. ФАКТИТЕ СА НАЛИЦЕ-РУСНАЦИТЕ ДЕЙСТВАТ В КООРДИНАЦИЯ КАКТО СА ГО КАЗАЛИ ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНАТ ДЕЙСТВИЯТА СИ. КАЗАНО-СТОРЕНО. ТОВА БЛА БЛА БЛА В СТАТИЯТА НЕ ОТРАЗЯВА ГЛАВНРТО А ТОВА СА РЕАЛИ ДЕЙСТВИЯ В СИРИЯ КАТО ТОВА ЧЕ ВЧЕРА Е УНИЩОЖЕН БУНКЕР СЪС СЪБРАЛИТЕ СЕ В НЕГО РЪКОВОДИТЕЛИ НА НЯКОЛКО ТЕРОРИСТ.ГРУПИРОВКИ ЗА ДА ОБСЪЖДАТ ОБЕДИНЯВАНЕТО ИМ -ПОКАЗАНО Е В БЛИЗЪК ПЛАН И ГРУПИАЛИТЕ СЕ ТАМ КОЛИ С КАРТЕЧНИЦИ И ЛИКВИДИ
49
33
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Сидер ага, парите свършиха и сега няма защо да пишем във възхвала за Путин. Ще има ли нов транш в турски лири и рубли, че за нас остана само пикаенето по операта и парче пица?Очаквам инструкции!Путин е велик и сидер ага е негов пророк!
48
3
 
17
 
! Отговори
до До Real news преди 8 години
Има много лесен начин да провериш дали съм нормален - напиши Google .ru, а после търси по ключовата фраза "закон садистов".След това, което ще прочетеш в различните сайтове (хиляди на брой) си задай въпроса - наистина ли си осведомен какво става в света или само така ти се струва :)
47
59
 
8
 
! Отговори
Real news преди 8 години
Отново, за стохиляден път, всички български медии "пропускат" истинските новини. Например това, че в Русия на 1-во четене беше приет тъй наречения закон за садистите, който позволява на полицията изрично да стреля по абсолютно всички (включително бременни жени, ако не им личи бременността - така е записано) по време на размирици, а в затворите се позволява на охраната да пребива затворници без последствия за себе си. Това, разбира се, значи само едно - властта в Русия е обезумяла от страх.
46
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не му се сърдете на калкулатора, той само превежда статии от чуждестранния печат.Понякога статиите чак горчат от евтина антируска пропаганда, но това не е по вина на калкулатора- и той за парчето хляб и салам кучешки, се бори.