"Брак по сметка" между бивши служители на Саддам и ИД

Наследството на Саддам ще продължи да преследва Ирак
Обновена: 7 яну 2016 22:22 | 7 яну 2016 22:07, Елка Василева
14
"Брак по сметка" между бивши служители на Саддам и ИД
Снимка: архив, Reuters

В продължение на десетилетия иракският пейзаж беше изпъстрен с героични портрети на Саддам Хюсеин: той беше представян като бедуин на бял кон, революционер с черна барета или вярващ мюсюлманин с глава, наведена за молитва. Най-типичното изображение, което висеше на сгради, училища, летища и магистрали обаче беше на усмихнатия Хюсеин с мека шапка и стрелящ във въздуха с автомат. В продължение на повече от 30-те години, през които управляваше Ирак, той неуморно изграждаше имиджа от тази снимка: изискан, модерен и преди всичко силен лидер, пише Мохамад Бази от Ройтерс.

Хюсеин беше екзекутиран преди девет години, на 30 декември 2006 г., но остава важен символ за разочарованото арабско сунитско малцинство в Ирак. Неговото наследство на един предполагаемо силен лидер, който пазеше единството на Ирак с брутална сила, въздейства на сунитите в Близкия изток, който е съсипан от религиозен конфликт и революции в застой.

Днес Хюсеин оставя в Ирак едно ново наследство: "брак по сметка" между бивши ръководители на партията "Баас" и сунитски екстремисти като тези от "Ислямска държава". Джихадистите получиха водещата роля, докато прегазваха Северен и Централен Ирак в средата и края на 2014 година.

Но те успяха да отнемат обширни територии от иракското правителство благодарение на съюза с мрежа бивши поддръжници на режима на Хюсеин, които имаха тесни връзки със сунитски племена в градове като Мосул и Тикрит. След като поеха контрола над Мосул и други сунитски градове, лидерите на "Ислямска държава" прогониха бившите баасисти или ги приеха в редиците на групировката.

Бившите баасисти, които включват бивши разузнавачи и бойци от елитната Републиканска гвардия, се обединиха през 2007 г. в група, наречена "Армия на бойците на ордена Накшбандия", малко след като ръководеното от шиити правителство в Багдад екзекутира Саддам Хюсеин.

Лидерът на групата е Иззат ад Дури, който беше дясната ръка на Саддам и най-издирваният представител на сваления баасистки режим, който остава на свобода след нашествието в Ирак през 2003 година. Орденът Накшбандия се опитваше да попречи на влиянието на Иран, да използва разочарованието на иракската сунитска общност и да опита да възстанови сунитското управление на страната.

Малко след като екстремистите от "Ислямска държава" превзеха Мосул през юни 2014 г. с помощта на ордена Накшбандия и племенните му съюзници, Иззат ад Дури изпрати аудиопослание, поздравяващо сунитските екстремисти и призоваващо иракчаните да се присъединят към борбата. "Присъединете се към редиците на бунтовниците, които освободиха половината страна", каза той. "Освобождението на Багдад е близо. Всички трябва да допринесат, за да се приключи освобождаването на обичаната ни страна, защото без това няма чест или достойнство".

През април бойци от иракски милиции преминаха на парад по улиците на Багдад с тяло, за което претендираха, че е на Ад Дури, изложено на показ в стъклен ковчег. ДНК тестовете обаче не потвърдиха, че това е трупът на Ад Дури, а вече на няколко пъти се е случвало иракски представители да докладват погрешно за смъртта или залавянето му. Ад Дури вероятно все още е на свобода и работи със сунитски екстремисти.

Проучване на Ройтерс показа неотдавна, че бивши иракски баасисти играят водеща роля в "Ислямска държава", особено като лидери на нейния военен апарат и този по сигурността в сянка. Тъй като баасистите имат тесни социални, финансови и културни връзки в много области, които сега са под контрола на "Ислямска държава", за иракското правителство ще е трудно да прогони екстремистите от тези райони. И дори ако Багдад успее да си върне територии, екстремистите и баасистките им съюзници подкопават опитите на централното правителство да възстанови реда.

През 2003 г. Хюсеин стана първият съвременен арабски лидер, свален от външни сили. След процес, опетнен от обвинения в намеса на САЩ и процедурни проблеми, иракски съд го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството и го осъди на смърт чрез обесване.

Това спечели на Хюсеин още едно отличие - това на първия арабски лидер, съден и екзекутиран за престъпленията си. Екзекуцията на Хюсеин послужи като сигнал за сбор към поддръжниците му и към сунитите в региона. На 30 декември 2006 г. Хюсеин стоеше спокойно до бесилката, докато един от тримата му екзекутори в черни маски за ски и кожените якета се подготвяше да постави на врата му дебела жълта примка. Хюсеин пристъпи към платформата, която скоро щеше да се отвори под него.

Тогава стаята избухна в шиитски религиозни песнопения и подигравки. Шиитските пазачи и активисти използваха момента, за да се изправят срещу диктатора, причинил толкова страдания на иракските шиити. Веднага щом примката се уви около врата на Хюсеин, те скандираха в унисон "Аллах да благослови пророка Мохамед и неговото семейство".

Няколко души извикаха "Муктада, Муктада, Муктада", като имаха предвид шиитския духовник Муктада ас Садр, който водеше бунт срещу войските на САЩ в Ирак. "Муктада", усмихна се Хюсеин и попита саркастично. "Това ли е мъжеството ви?" "Върви в ада", изкрещя един мъж.

Иракски прокурор се обърна към освиркващите. "Умолявам ви. Човекът е изправен пред екзекуция. Моля спрете." Залата утихна за кратко и Хюсеин беше обесен.

Екзекуцията на Хюсеин затвърди статута му като сунитски и арабски национален мъченик. Макар че не всички сунити в региона изпитваха задължително топли чувства към сваления иракски лидер, мнозина бяха възмутени от начина, по който той беше екзекутиран. Това беше един от моментите, в които отношенията между сунити и шиити бяха в най-ниска точка и подкрепяното от САЩ иракско правителство направи серия от лоши преценки, които дадоха на сунитите в арабския свят нова причина да хранят омраза към шиитите.

След екзекуцията на Хюсеин бившите баасисти започнаха да действат повече чрез ордена Накшбандия и укрепиха съюза си със сунитските екстремисти от "Ал Кайда в Ирак", която по-късно се трансформира в "Ислямска държава". Няколко високопоставени баасисти, включително Ад Дури, се укриха и започнаха да планират водения от сунити бунт малко след като силите на САЩ свалиха режима на Хюсеин.

През есента на 2003 г. американски представители казаха, че Ад Дури участва в набирането на чуждестранни джихадисти и финансирането на атаки срещу войници на САЩ. Тази оценка се базираше на разказите на заловени членове на "Ансар ал Ислам" - свързана с Ал Кайда групировка, която представители на САЩ обвиниха за серия от самоубийствени атентати и други нападения срещу американски сили и мирни иракски граждани. Американските представители заявиха, че Ад Дури и други бивши баасистки лидери са избягали в съседна Сирия, където се смята, че са работили със служители на сирийското разузнаване, за да възстановят елементи на партия "Баас" в Ирак.

Както баасистите, така и ислямските екстремисти успяха да си осигурят подкрепата на обикновени сунити, които охладняха към правителството заради политиката на религиозна дискриминация, провеждана от правителството на бившия иракски премиер Нури ал Малики. Откакто новият премиер Хайдер ал Абади встъпи в длъжност през септември 2014 г., сунитски политически лидери отправиха няколко искания към него. Те включват амнистия на десетки хиляди сунити, затворени - в много случаи без съдебно решение - от режима на Малики в името на борбата с тероризма; повече влияние в новото правителство; спиране на бомбардировките на сунитски градове; и по-значима роля в иракските сили за сигурност, които Малики прочисти от много високопоставени сунитски офицери.

Днес шиитски милиции поемат водеща роля в борбата срещу "Ислямска държава" и други джихадисти, и по този начин отчуждават допълнително сунитската общност. Много сунити се ужасяват от спомените, които буди възстановяването на шиитските милиции, които често извършваха отвличания, убийства и изтезания на сунити по време на религиозната война в Ирак от 2005 до 2008 година.

Наследството на Хюсеин ще продължи да преследва Ирак, докато не се намира решение за оплакванията на сунитите и новите шиитски управници на страната отказват да споделят властта с арабското сунитско малцинство. Необходимо е Абади да гарантира на иракските сунити, че ще успее да отмени наследството на своя причиняващ разкол предшественик. В същото време сунитите трябва да спрат да копнеят за славните дни на Хюсеин и неговия брутален баасистки режим - режим, който поведе Ирак по път към унищожението.
 

/БТА/


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
3
 
! Отговори
? преди 2 години
Комун.ягите създадоха тероризма. Факт е, че всичките ръководители на ИД са тренирани в съветските академии. Кой взриви църквата "Света Неделя" през 25-а? Американците ли бяха или комун.ягите?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11

"Самият тероризъм"....

Моноо си далече от историята и товате прави чист популист!

Ще те оставя в неведени да се мъчиш!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде пак Саддам виновен! А не тия дето го сложиха на власт! И забъркаха кашата!
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали все още има някой, на който да не му е чсно, че:
Арабите терористи , ИД... и РУСИЯ са от едната страна на барикадата---СРЕЩУ ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ И ДЕМОКРАЦИЯТА!
1
5
 
23
 
! Отговори
момент преди 2 години
Т.нар. "ал-Багдади" е разпознат като Шимон Елиот, агент на Мосад и личен приятел на Маккейн