Русия – животворната инжекция за сирийския режим

Намесата на Русия в конфликта се оказа точно това, от което се нуждаеше Асад
15 яну 2016 21:30,
403
Русия – животворната инжекция за сирийския режим
Снимка: архив Reuters

Силите на сирийския режим, които миналото лято бяха на ръба да рухнат след серия от болезнени поражения, си върнаха инициативата срещу бунтовници, изтощени от значителната огнева мощ на руската авиация, смятат експерти.

Въпреки че териториалните придобивки остават ограничени, армията и лоялистките милиции, подкрепени на терен от ливанската "Хизбула" и ирански "съветници", са в настъпление по всички фронтове.

Превземането на Салма във вторник е действителен успех за режима, тъй като градът е извън негов контрол от 2012 година. Салма се намира в планински район в провинция Латакия и бе генерален щаб на сирийския клон на Ал Каида, "Джебхат ан Нусра".

Същевременно силите на Башар Асад опитват да обкръжат Алепо, да получат териториални придобивки в южната част на Хама, на изток от Хомс и да извършат настъпление в Шейх Мискин, близо до йорданската граница.

"Несъмнено руската намеса бе голямо спасение за режима, който бе изпаднал в отбранителна позиция в средата на 2015 г.", отбелязва Торбьорн Солтвет, експерт по Близкия изток от консултантската компания "Вериск Мейпълкрофт".

"Тя до голяма степен помогна за облекчаването на натиска върху режима и за блокиране на настъплението на "Армията на завоеванието" - коалицията на "Ан Нусра" и други ислямисти, които постигнаха зрелищни териториални успехи миналата година в провинция Идлиб.

Според Василий Кашин, експерт от Центъра за анализ на стратегиите в Москва, силите на режима получават от Русия доставки на по-съвършени оръжия като танкове Т-90 и модерни артилерийски батареи.

Към това се добавят разузнаването и плановете за бойни действия, ако се съди по публикуваните от няколко подкрепящи режима уебсайта снимки на руски офицери, наблюдаващи с бинокъл боевете.

"Сега ситуацията е стабилизирана, няма вече опасност правителството да падне, сирийските войски напредват, макар и бавно, а преговорите започнаха. Наблюдава се и промяна в позицията на участниците, които вече не настояват за незабавно оттегляне на Асад. Това е резултат от руската военна операция", каза Кашин.

"Режимът е в настъпление", смята и Фирас Аби Али, експерт в компанията "Ай Ейч Ес Джейнс аналисиз". "Много по-зле оборудваните бунтовници ще трябва да отстъпят територия", но "тепърва ще узнаем дали сирийската армия има капацитета да запази завзетите позиции, тъй като изпитва недостиг от хора".

Според Солтвет "руските удари ще продължат да играят важна роля, но е малко вероятно армията да си върне скоро териториите, спечелени от бунтовниците през 2015 г.". Режимът контролира понастоящем 30 процента от обитаваната територия.

Въпреки че армията отвоюва стратегически позиции като Салма, част от планините в Латакия и военното летище Куайрес в южната част на провинция Халеб, териториалните придобивки все още са ограничени. Те са от порядъка на 400 кв.км. според географа специалист по Сирия Фабрис Баланш. Според него голяма част от тях "се дължат на подкрепата на шиитските милиции".

Целта на руснаците е да прочистят планините Тюркмен и Акрад в северозападната част на Сирия, защото бунтовниците застрашават пряко техните бази в Латакия", подчертава този експерт от Вашингтонския институт. "После трябва да се отвоюва Алепо, защото Башар Асад иска да остане президент на Сирия, а Сирия е обединение от Алепо и Дамаск. Ако управлява само в Дамаск, той ще е полупрезидент", твърди Баланш.

"В крайна сметка руснаците искат да помогнат на сирийците да отрежат снабдителните линии и бунтовниците и да си върнат контрола на границите. Това изисква съдействие от страна на правителствата на Йордания и Турция, а това е невъзможно без политическо съгласие".

На юг силите на режима настъпват и в Шейх Мискин, близо до границата с Йордания, където се опитват да си върнат граничния пункт Насиб. Режимът го загуби през април 2015 г., а преди това загуби и Дераа през октомври 2013 г.

Според йорданския експерт Лабиб Камхауи "е в интерес на Йордания сирийската армия да си върне контрола над граничните пунктове. Защото това ще облекчи товара върху кралството, принудено да пази едновременно своите граници и тези на Сирия".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


403
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
4
 
! Отговори
до 224 преди 8 години
Защо се напъваш да пишеш като се получават само глупости?. Не се напъвай, не ти достига умствен капацитет.
126
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помагайте бе, помагайте на народоубийци, спасявайте ги, спасихте украинския Янукович, спасете и Асад да не последва Кадафи да бъде пребит от народните маси в столицата си, че рано или късно и вашия ред ще дойде, само печелите време за малко
125
1
 
16
 
! Отговори
до 219 преди 8 години
Уууууу. Сирийската опозиция била народа. Това е интернационална сбирщина от ислямски терористи финансирани и въоръжавани от САЩ и Турция. Най добре е да отидете веднаха на лекар защото здравословното ви състояние е изключително тежко и може да пропуснете "веселият" празник на 2 февруари.
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен220 остави го да помисли какво да отговори, дай му малко време
123
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименРусия и помощ, ха ха ха магаре и космос, иначе помощ за такива които се опитват да се спасят от собствения си народ може Янукович например, сега и на Асад ще помогнат...Това ще пише в учебниците по история за русия, спасителната на диктатори, донякъде, кадафи, Садам Хюсеин или Милошевич не успя да ги спаси но усилено се бори за Асад
122
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГТРАКИЕЦДо 218 бих ти повярвал руснако ( обидна дума ) ако от 2,4те милиона българи 1,2 милиона биха избягали в русия, и да не забравяме че всички българи знаят руски а никой не знаеше английски или немски или испански, ЗАБРАНЕНИ бяха да се учат, за това че руснако стига лъга никой не ти вярва
121
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГТРАКИЕЦ203 човеко, русия бомбандира сирийската опозиция която е сирийския народ, кои са благодарни на русия бре ? Асад и иранските му генерали ли ? Някой от които са на ония свят вече ? А тези 280 селища какво са ? Овчарници ли ?
120
1
 
8
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
МЛАДИТЕ ИЗБЯГАХА,ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА Я ЗАТРИХА И ДОЙДОХА ДЕМОНКРАТИЧНИТЕ РОБОВЛАДЕЛЦИ,ТОВА ГО РАЗБРАХА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРИ.ТОВА ЗА КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ВЕЧЕ НЕ ХВАЩА ДИКИШ.
119
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заради едната военна база на руснаците там (която им е и единствената по света) в тази държава камък върху камък няма да остане, най ме дразни че сирийците не са глупави, рискуват си живота чрез удавяне по пътя към ЕС вместо да заминат по суша при новата си освободителка путинията
118
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГТРАКИЕЦтъпариш сирийския народ му писна от два поколения Асад и преди 5 години си направи мирна стачка, Асад се уплаши и започна да ги бомбандира и обгазява, мислиш ли че някога сирийците ще заобичат наново този изверг Асад който ги бомбандираше с варели пълни с пирони? И не ми говори за ДАЕШ или ИД , тогава такива нямаше, това са бивши иракски военни, тренирани от руснаците, журналисти от ЕС питат сирийско е най голямата опасност за живота им в сирия всички казват Асад и бомбандировките
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Американците пратят войски в Ирак както гласуваха, руснаците ще включат месомелачката и ще прекарат ИД няколко пъти преди янките да кацнат за да си присвоят победата!
116
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цената на инжекцията205ти това вземи та го споделяйте във фейсбук и т.н. защото има болни русофили които все още искат да предадат България да стане 16та република на руската *** където склерозиралите пенсионери на атака и бсп у нас си мислете че в руската *** всички имат коли от злато като останалите нефтодобивни държави Кувейт, Дубай и т.н. Някой пенсии дори и не знаят че Русия загуби студената война
115
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГ207 живееше се толкова добре че като се срина комунизма и желязната завеса падна 2 милиона млади българи заминаха за изгнилия запад, в действителност повече българи работят в западните държави от колкото в България а четвъртия по големина град в България е в момента е в Чикаго щата Илинойс, прогонихте децата ни руски цоциалистически търтеи, вашата русия в момента е точно като в България само че имат евтино отопление единствената разлика, гаси позора
114
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НФБЧе кой ти е казал ле Китай инвестира в САЩ а Русия с кво инвестира където и да е ? Много си зле , или си природно тъ п , или си *** на заплата, и децата знаят че САЩ дадоха работа на милиарди колоездачи като построиха фабрики там, а за крадената техника...китайците един телефон не се научиха да копират като хората
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тик такти си украинец ами *** там
112
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Цената на инжекциятаДа...бе...да---такива новини са пълни в украинските сайтове--това са украинските измислици-сайтовете са им пълни с такива измислици-----само че никой не им вярва-освен баламурниците......
111
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГАми отивай в КНДР, там е точно така както го описваш в идиличните си спомени. Защо ме агитираш че било много хубаво в НРБ? Това може да хване дикиш само сред малограмотни хора които нито са живяли тогава нито са прочели нещо за онова време. Не всичко опира до цената на парното, хляба и топлата вода. То според теб най-щастливи трябва да са затворниците, защото им осигуряват безплатно отопление и храна по 3 пъти на ден, а също и топла вода ежедневно и то без да плащат нито една стотинка.
110
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ОТ ТОЗИ МАТЕРИАЛ НАЙ МИ ХАРЕСВА ТОВА,ЧЕ РУСНАЦИТЕ ИСКАТ ДА ПРОЧИСТЯТ,АМИ КАТО СА ТРЪГНАЛИ ДА ЧИСТЯТ НАРЕД,МНОГО *** ИМА ОКОЛО НАС.ПРИ СОЦИАЛИЗЪМА,НЕ КАЗВАМ ДА СЕ ВЪРНЕ,БЕНЗИНА БЕШЕ 25 СТ ПРИ ДОЛАР 1,50,ПАРНО 18 ЛВ ЗА 4 СТАИ ПЛЮС ТОПЛА ВОДА,ХЛЯБ 15 СТ.ВОДА 14 СТ КУБИК,ЦЕЛИЯ РАЗХОД НА СЕМЕЙСТВОТО МИ БЕШЕ 45 ЛВЖИВЕЕХ ДОБРЕ,СИГУРНО,ОТ КАКТОДОЙДОХАЕС И САЩ ВСИЧКО СЕ ОКРАДИ,ТАКА ЩЕШЕ ДА СТАНЕ И СЪС СИРИЙСКИЯ НАРОД.КЪДЕ СА 40 МЛД ОСНОВНИ ФОНДОВЕ ПРИ НАС,ЗАЩО ЗАМЛЪКНАХТЕ,НИЕ СМЕ ГИ СТРОИЛИ БЕХАЙДУТИ
109
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГТРАКИЕЦ по ти отива ник БГГЛУПАК
108
3
 
3
 
! Отговори
Цената на инжекцията преди 8 години
- 46% граждан РФ зарабатывает в месяц менее 10 тысяч рублей (141 $ по курсу на 29 декабря 2015 ). Из них 13% получают меньше 5 тысяч на душу, 15% от 5 до 8 тысяч, и 26% от 8 до 10 тысяч рублей. (ВЦИОМ).- 27% гражданам не хватает денег на одежду, 14% - не хватает даже на еду (Фонд Общественное мнение).- 58% граждан экономят на еде и других повседневных расходах (Левада-Центр).- РФ вошла в десятку самых опасных для жизни стран (Institute for Economics and Peace).