Защо се взривиха ислямските общества?

Владимир Чуков: Още не ни е отминала първата бежанска вълна!
4 фев 2016 09:44, Елка Василева
30
Защо се взривиха ислямските общества?
Снимка: архив, Reuters

Арабската пролет прати в историята класическата авторитарна арабска държава. Проблемът е следният - след нея вакуумът не можа да бъде навреме и адекватно запълнен от добре изработена национална управленска формула, каза за БТА арабистът проф. Владимир Чуков.

Защо в Либия имаме такъв хаос днес? По простата причина, че за 40 години Муамар Кадафи бе ликвидирал всички държавни институции. Нямаше парламент, нямаше правителство. Държавата беше Кадафи. Тоест пред либийците тепърва предстои да изграждат държавни структури и институции. Каква ще бъде формата, те трябва сами да решат, обясни Чуков.

Експертът обяснява, че в Сирия нещата стоят още по-сложно, защото още в самото създаване на Сирийската арабска република е заложена една нелогична управленска структура. В една държава по принцип мнозинството управлява малцинството. При демокрацията управлението се съобразява и зачита правата на малцинствата. На практика в Сирия е точно обратното - малцинството на алауитите управлява на верска основа.

Чуков припомня, че през 1917 година османската окупация в Близкия изток е изтласкана. Още година преди това Великобритания и Франция се споразумяват тайно за разделянето на арабските владения на Османската империя след края на Първата световна война и определят границите им с договора "Сайкс-Пико". Чрез поредица от анексии двете колониални държави си разпределят зоните на влияние помежду си, което се осъществява посредством поощряването на малцинствата, защото е по-лесно да се управлява с подобен модел - "разделяй и владей", припомня арабистът.

И Сирия е ясен пример за прилагането на тази политика. Алауитите, много силно стимулирани от французите, създават въоръжените сили, полицията, антитерористичните отряди на страната. Около три четвърти от френските колониални сили, това са алауитите, те изтласкват турците, които са сунити. Присъствието на сунити в сирийските въоръжени сили е нежелано, защото общността им става силна и трудно управляема. Нещо повече, по време на френския мандат 1920-1946 година на територията на днешна Сирия са създадени три държави. Едната от тях е на алауитите, обяснява експертът.

Ето това може да обясни случващото се днес, казва Чуков. Елитът в Сирия е изграден почти изцяло от малцинството на алауитите и най-вече армията, където четири пети от командния състав са от тази общност. Обстоятелство, което не се приема за нормално от сунитското мнозинство, което представлява 75 на сто от населението на държавата.

В съседен Ирак се случва точно обратното - англичаните стимулират сунитите, които са малцинство. От 1937 година до 2003 година има само един министър-председател шиит, въпреки че те са мнозинството. Това също е нарочна, преднамерена конфесионална политика - разделяй и владей, казва Чуков.

Така че тези особености, които взривяват ислямските общества днес, са заложени още от колониално време. Те създадоха спецификата на Арабската пролет в Сирия. За съжаление тези локални взривове стават и с намесата на регионални сунитски фактори, отбелязва Чуков.

Арабистът казва, че е много е трудно да се даде категорична прогноза дали ще има втора бежанска вълна. Мисля си, че първата вълна все още не ни е отминала, казва Чуков. Според европейската статистика потокът към Германия не е престанал и ежедневно границата й се пресича от 3-4 хиляди души. Има намаление, но и тази бройка съвсем не е малка.

Според Чуков потокът от емигранти ще се разлее. Факторите, които го предизвикват са много, но основният е гражданската война в Сирия, а този конфликт няма как да приключи в близките месеци.

Ние, европейците, казва Чуков, имаме едно виждане, методология и когато търсим отговор на даден въпрос се питаме: - кой има полза? При нас материалното е това, което надделява. Без значение дали става дума за газопроводи или пари.

А Близкият изток е духовно, спиритуалистично ориентиран и това е изначално заложено от предислямското битие на района, обяснява арабистът. Отчетливо е влиянието на древните вярвания, например, зороастризмът, който е предислямско религиозно учение, свързано с обожествяването на звездите. Например язидите, които днес са обект на геноцид от така наречената ИД изповядват древната религия на кюрдите, те са привърженици включително и на звездите.

Подобни елементи има и в религията на алауитите, която напомня за предисляма, казва Чуков. Същото е и при друзите - религия, която е от семейството на исляма, но нещо като далечен роднина. В своето отрицание на Корана и Мохамед те са изключително светски. Населяват южната част на Сирия, Ливан и Йордания и са най-лоялните войници, предпочитани от държавата Израел, казва Владимир Чуков.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Вярно е исторически разделянето на хората от Близкия Изток и Северна Африка от старите колониални държави. Още по-вярно е, че сегашното състояние е предизвикано от САЩ. То изпълнява две стратегически задачи - налагане на нов ред в региона и забавяне не развитието на Обединена Европа, която е най-реалният конкурент на САЩ на световната арена!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разни учени глави ни пълнят главите с глупости.Сунити алеуити и тям подобни.Истината е,че Садам и Кадафи се отказаха от долара за нефт което донесе загуби на САЩ.Затова им хвръкнаха главите,а Срия и Египет заради тяхното местоположение.През тяхната територия трябва да минават тръбите за газта от арабските емирства за Европа.Това ще бъдат огромни пари за транзитни такси.Въпросът е кой да ги вземе?Асад ги иска за Сирия а саудитския крал за себе си .Е не всичките по-голямата част ще е за янките.
15
0
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Много е прав ! По същия начин и България беше разделена на 3 части след освобождението. За жалост едната част така и не успя да се обедини с нас... а други части бяха отнети от нас. Това е Англия и Германия. - Разделяй и владей за да работи твоята икономика. САЩ го прилат дори спрямо цяла Европа !
14
2
 
4
 
! Отговори
Джулиана преди 2 години
Който контролира Евраэия - с нейните огромни эапаси от нефт, гаэ, природни ресурси и вода, контролира целият свят!!!
13
6
 
6
 
! Отговори
Джон преди 2 години
Тоя говори глупости - първо зороастризма не е свързан с обожествяване на звездите и второ язидите са дяволопоклоници лично съм го проверил това. Язидите почитат разбунтувал се ангел и има забрана да разпространяват едно от имената му - сатан или шейтан за да не предизвикват преследвания срещу тях. Относно държавите в близкия изток - проблева не са авторитарните държави там а факта, че се разбиват от щатите което отприщи вълната от орди диваци заливащи Европа.
12
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този комуналист тактично избягва истинската същност на проблема.Сирия на фамилията Асад е традиционно под влиянието на Москва.Сами виждате какво става с тези държави в които е наливана червената отрова.
11
2
 
24
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 2 години
"""Защо се взривиха ислямските общества?""""...Защото САЩ унищожи светските режими,като през това време се заиграваше с радикалните ислямисти.Това се случи САМО заради алчността и арогантността на американците-искат свера на влияние и природни ресурси.А бежанската вълна и радикалният ислям са следствие на американското безочие--затова.......
10
1
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Тоя арабист ще ги изкара едва ли не, че са се самовзривили тия общества? Ех, тия четвърт истини.. До кога бе!?
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото им разбиха не само държавите, ами и копторите и колибите, че даже ги поканиха и в Европа и с клипове и плакати решиха, че ще научат примитивно устроени общества на култура. Тези които пристигат едва ли са точно бежанци. Да не говорим, че всичко ще е слязло от дървото пристигна в Европа. Все едно на зoмби да му пуснеш Бетовен и да "изградиш" чувство към естетика. Няма ли да пуснете мюзикълът "Ако Дарвин беше ял банани в детството си"?
8
4
 
36
 
! Отговори
Арнолд Шварценегер преди 2 години
Какво постигнаха САЩ след двете войни в Залива (1991 и 2003). Свалиха Саддам, гадния диктатор, и какво? Постигнаха ли стабилност? Постигнаха ли демокрация? Напротив, нещата станаха по-зле.
Какво направиха американците, след като и те се пробваха в Афганистан?
Какво стана когато брутално се разправиха с Кадафи? На какво прилича Либия сега? За неосведомените ще кажа, че Ислямска държава има стабилно присъствие и в Либия вече.
Но стига толкова, за всичко е виновен гадния комунист Путин!
7
1
 
30
 
! Отговори
Ф.С.В преди 2 години
-Не е нужно да съм арабист за да кажа и аз нещо- Арабските народи разбират само от диктатура- Свободата за тях е опасна защото арабин който няма страх от закони - става опасен алчен престъпник- над 80 % от тези населения са млади и невежи хора - достатъчно е да им се каже че ако живеят в Демокрация ще са много богати и ще имат по 30 жени -- и те хващат автомата и накрая става една кървава гражданска война - после от държавата остава едно бяло петно !
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
aрaбите не сa глaвния проблем, a рaзцентровaнaтa " логикa" във Вaшингтон и Москвa, тaм е зaровено кучето..в мaниятa зa " величие"
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми България 25 години демокрация, защо народа обедня толкова. По-рано хората нямаха битова техника, но имаха жилище и вила и/или къща на село. Изведнъж се оказа, че те са толкова "богати", че трябва да продават за да съществуват. Собствеността им беше изкупувана за жълти стотинки от "правилните" и "инициативните" хора. Нормалният човек беше докаран до просешка тояга - работещ беден, за сметката на добре изпечени мошенници. Държавата абдикира и бяха изкарани разни неуспели другари.
4
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
aрaбите сa се клaли от кaкто ги имa нa този свят, некa дa ги поощтрявaме в товa им богоугодно дело, a не дa ги приемaме в нaшaтa християнскa Европa
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В статияте има много точни факти, но за съжаление в много случаи се тълкуват неправилно.
2
7
 
37
 
! Отговори
Глупости... преди 2 години
все едно да кажеш, че преди 30г. Живков е бил ликвидирал всичко и само той бил държавата.
Това се нарича бягане на отговорност от страна на американците и западнало европейците!
КРЪДЕЦА ВИКА - ДРЪЖТЕ КРЪДЕЦА!
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми те са си такива по-принцип.Колят се палят се взривяват се гърмят се.Етно-религиозни особености.