ООН: Цяла Сирия се е превърнала в килия за изтезания!

60 000 жертви за шест години при изтезания в затворите на режима
14 мар 2017 15:37, Елка Василева
63
ООН: Цяла Сирия се е превърнала в килия за изтезания!
Снимка: архив, Reuters

Цяла Сирия се е превърнала в "килия за изтезания", заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн. Той нарече конфликта, навлизащ вече в седмата си година, "най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война", предаде Франс прес.

"Днес в известен смисъл цялата страна се е превърнала в килия за изтезания, място, където царят див ужас и абсолютна несправедливост", каза Хусейн по време на дебати за Сирия в Съвета на ООН по човешките права.

Конфликтът започна с изтезания - хора от службите за сигурност задържаха и измъчваха група деца в Дераа, които бяха драскали графити срещу правителството на стената на едно училище, припомни той.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека най-малко 60 000 души са загинали за шест години при изтезания или поради ужасните условия в затворите на режима.

Разследващи от ООН обвиниха през февруари 2016 г. властите в Дамаск, че "ликвидират" затворници, с твърдението, че масовата гибел на задържани е резултат от "държавна политика".

"Дори отчаяните призиви на народа от Алепо миналата година не въздействаха на световните лидери, чието влияние би могло да допринесе за спиране на бойните действия", изтъкна Хусейн.

В доклад на върховния комисариат по правата на човека се посочва, че от началото на годината силите на сирийския режим са извършили няколко нови нападения с отровния газ хлор, предаде ДПА. Използването на подобни оръжия е равнозначно на военно престъпление и е в нарушение на международните договори за забрана на химически боеприпаси, се изтъква в доклада.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ООНСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
5
 
! Отговори
Радо преди 7 години
Ислямски лидер облечен с жалабия от индийски плат е шита в Китай, в шапката му пише гръцко производство, обувките направени в италия, микрофона му американски, часовника швейцарски, а колата му направена от германци, оръжието от руснаци, българи и поляци.80% от населението към което се обръща е неграмотно. След като не умеят да направят нищо, с какво право вдига ръцете си към Бога и не спира да иска ? Идеология която застрашава цивилизацията трябва да бъде изкоренена. От това семе само бурен
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 41Предпочиташ краварските опикани и омазани в кравешки ... тор, чизми?
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А-а, инфантилно-подкупното ООН сеа сети за жертвитгте в Сирия. Аме те били жертви на Асад, не на ИДИЛ - уродливото създание на една сила и нейните сателити, аха, разбрахме най-после. Браво ООН, ограмоти ни най-после, щото ние не разбирахме до сега. 7 години ООН-енцето си млъчка, не го трогват отрязаните от ИДИЛ глави, не го интересува, кой и защо подклажда и поддържа тази най-*** в човешката история кланница. Сега най-после каза "истината".
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** днеска пак е превъртяло... Пръска слюнки и дезинформация наляво и надясно...
44
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BALAGARIA I TIA E BANDITSKA DARJAVA S MAFIOZKI PRAVITELSTVA I DEPUTATI PRESTAPNIZI S MALKI IZKLUCHENIA KORUPZIA OT GORE DO DOLU V SEVERNA KOREA E PO DOBRE OTKOLKOTO V BALGARIA
43
10
 
0
 
! Отговори
евро атлантик преди 7 години
Всички бежанци от сирия и Ирак да се настанят в България ,обезлюдени села бол,баба меркел ще им праща по 600 евро соцялни на калпак.Умерените ислямисти бягащи от жистокия диктатор Асад и те да идват.
42
2
 
23
 
! Отговори
Додо преди 7 години
ООН е говорител и адвокат на Мюсюлмански Братя - върховния команден орган на Ислямски Джихад! Затова Тръмп ще ги изхвърли от Ню Йорк и най-хубавото- ще им спре финансирането от САЩ!
41
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много скоро и Турция ще се превърне в същото. Просто обикновен ислам.
40
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад е престъпник, колкото е престъпник някой шейх, емир, кралица или някой подобен който наследява престола.
39
43
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е навсякъде, където стъпи миризливия руски ботуш!
38
5
 
14
 
! Отговори
Extremista преди 7 години
Британците имат най-смешната армия на света 7 подводнии от които никоя не е способна да плува нанякъде около 200 танка Челинджъри които също са доста остарили вече и в окаяно състояние имат някоко самолета и туй е общо-взето всички НАТО-вски армии са такива само Турция и САЩ са нещо, но Турция вече не играе по свирката на краварите.
37
2
 
35
 
! Отговори
м@йн@т@ ви ООН преди 7 години
Тази организация е частна хАмериканско ционистка и нищо не прави освен да озаконява военните престъпления на САЩ и пуделите му. Къде бяха, когато бомбандираха Сърбия, къде бяха, когато унищожиха Либия, къде бяха, когато затриха Ирак и после признаха, че било грешка, къде бяха, когато САЩ и сие доставяха военна техника, оборудване, храни и обучаваха бойците от умеренатата опозиция или направо казано ИД? Къде? Къде са тези мижитурки, когато САЩ наливаха и разпалиха военен конфликт в ***?
36
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Сирия няма режим, а законно правителство и диви терористи финансирани и създадени от сащ, катар и саудитите. Вече целият свят разбра истината
35
3
 
14
 
! Отговори
Extremista преди 7 години
Най-голямата лъжа на краварите беше STEALTH технологията при самолетите. Тук дори надмиха лъжите при кацането на Луната, за каква СТЕАЛТ технология може да става въпрос когато двигателя на самолета излъчва хиляди градуси температура и руснаците ги виждаха на всеки инфрачервен радар. Но нали трябваше да си продават тенекиите някъде и то скъпо и прескъпор а мат'ряла удобрително ръкопляска и вика да живее ФАЩ докато ФАЩ им го набива все по-навътре.
34
1
 
16
 
! Отговори
Добрия Атом преди 7 години
А използването на обеднен уран е равнозначно на имунизация вероятно.
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ООН ще кажат ли кои и защо разруши Сирия и не само нея
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв ,,сигурен,,и,, безпристрастен,, источник се цитира
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да го д&ха ООН с техните манипулации и лъжи.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не спрете с тая пропаганда !Или открито си признайте, че сте за Исламската държаав
29
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 9.9.1944 и у нас беше така.