Дамаск заимства от главорезите на ИД похвата "отсечени глави"

И САЩ, и Русия с планове за освобождаване на територии, богати на петрол и газ
11 май 2017 22:00, Елка Василева
42
Дамаск заимства от главорезите на ИД похвата "отсечени глави"
Снимка: архив, Reuters

Русия смята да сложи край на гражданската война в Сирия, после заедно със САЩ и други страни да пренасочи усилията единствено към борба с "Ислямска държава" и други терористични организации. Такава е позицията на Москва, с която руският външен министър Сергей Лавров се опита вчера да запознае президента на САЩ Доналд Тръмп.

Официалната подкрепа на Вашингтон за една московска инициатива - подписания на 5 май в Астана меморандум, създаващ зони на деескалация в сирийските земи, съвсем не означава, че в Близкия изток вече няма проблеми между САЩ и Русия. В навечерието на визитата на Лавров в САЩ Тръмп удължи с още една година санкциите срещу Дамаск, пише "Независимая газета".

Белият дом отново настоя Башар Асад да се оттегли. Освен това американският президент одобри доставки на тежки оръжия за кюрдските сили, воюващи с ИД. Това ще засили сепаратистките нагласи в Сирия и ще изостри противоречията на кюрдите не само с режима на Асад, но и с Турция, която подкрепи Русия и заедно с Иран подписа меморандума за зони на деескалация (ЗД) в Сирия.

Има известни надежди САЩ да подкрепят в ООН предложения от Москва мирен план за уреждане на ситуацията в Сирия. Същевременно американците продължават да работят в Ирак и Сирия по собствен план, който не се съчетава особено с руските инициативи.

Според Вашингтон създаваните в Сирия ЗД "няма да обхващат териториите, където коалицията начело със САЩ води борба срещу ИД". Тези територии, в които Пентагонът разгърна операцията "Гневът на Ефрат", са богати на петрол. И за Вашингтон е много важно с помощта на кюрдските милиции и арабските отряди за самоотбрана, опозиционни спрямо Асад, да получи контрол върху тези земи.

Новината, че силите, които щурмуват Ракка - необявената столица на ИД, ще бъдат допълнително снабдени с тежки оръжия, издава стремежа на САЩ възможно най-бързо да приключат бойните действия срещу терористите в района на петролните полета, изпреварвайки Русия.

Както личи от изявления на руски военачалници, Москва също има планове за освобождаване на територии, богати с находища на петрол и газ. По повод замисъла на меморандума за ЗД началникът на главното оперативно управление на руския Генщаб генерал-полковник Сергей Рудской заяви направо, че "установяването на зони за деескалация ще позволи на правителствените войски да натоварят значителни сили с други задачи".

По думите му тези сили "ще бъдат изпратени да продължат настъплението срещу формированията на ИД в Централна и Източна Сирия и да освободят районите по течението на р. Ефрат". Генералът уточни, че е планирано "развитие на настъплението на изток от Палмира", където се намират многобройни газови находища. После се предвижда "да бъде разбита блокадата на град Дейр аз Зур", в чиито околности извира петрол.

Ще отбележим, че военното ведомство на Русия планира да подкрепя действията на сирийските правителствени войски в местата, където днес се сражават коалиционните сили начело със САЩ. Конфликтът на интереси е факт. Затова САЩ и арабските им съюзници навярно ще се стремят негласно да възпрепятстват изпълнението на меморандума за създаване на ЗД.

Освен американците впрочем може да създават пречки и други сили. Както личи от съобщенията на руския Център за помиряване на враждуващите страни, след подписването на документа за ЗД са регистрирани многобройни "нарушения на режима за спиране на огъня в зоните, посочени в меморандума". Виновниците са предимно фанатични банди, близки до ИД и Джебхат ан Нусра. Руският Генщаб предвижда те да бъдат отделени от бунтовническите групи, приели примирието. Замисълът е в ЗД да продължат бойните действия точно срещу фанатичните терористи, докато те бъдат ликвидирани изцяло.

По данни на руското министерство на отбраната, за да бъдат ЗД разграничени от останалите мирни територии в Сирия, в момента "се създават ивици за сигурност (ИС), включващи наблюдателни пунктове (НП), контролиращи спазването на примирието, и контролно-пропускателни пунктове (КПП), подсигуряващи движението на цивилното население".

Дейността на НП и КПП, както и управлението на безопасните зони, "ще се осъществяват от персонал и формирования от Русия, Турция и Иран".

Военнодипломатически източници на "Независимая газета" съобщиха, че в момента се формира обща работна група, включваща делегати от тези страни, която до 4 юни ще представи за одобрение точни граници на ЗД и ИС, "също и карти за разграничаване на формированията на въоръжената опозиция от терористичните групировки".

Налага се изводът, че в най-скоро време руската военна групировка в Сирия ще се разрасне, включвайки войскови контингенти, които да изпълняват миротворчески функции в ЗД и ИС. Към тези сили ще се присъединят въоръжени формирования от Турция и от Иран. За режима на Асад това е много добро решение.

Според зам.-министъра на отбраната ген.-лейтенант Александър Фомин "изпълнението на меморандума ще осигури възможност да бъдат прекратени бойните действия на страните в конфликта и фактически да бъде спряна гражданската война в Сирия".

Освен това са необходими значителни сили от Русия, Иран, а може би и други страни, приятелски настроени към режима на Асад, за да продължат бойните действия срещу формированията на ИД в Централна Сирия и източно от Ефрат. Сирийски медии информират, че в региона вече има такива сили.

Вчера бе съобщено, че в битките край Палмира се е проявил батальон, познат с името TURAN, включващ бойци от Северен Кавказ, Закавказието и Централна Азия, включително азербайджанци шиити.

Местни журналисти наричат този батальон "антипартизански спецназ от Съветския съюз". Той наброявал от 800 до 1200 души. Интернет сайтът Free-News предполага, че TURAN най-вероятно е сред частните военни компании, предложили услугите си на сирийското правителство.

Вчера бойци от този батальон извадиха снимки на ликвидирани от тях бунтовници, включително с отрязани глави. Фотосите се представят като контрапропаганда, целяща да сплаши джихадистите от ИД. Но тези действия и обяснения не са съвсем коректни и логични. Както знаем, по-рано такива снимки показваха само терористите от ИД.

/БТА/


42
Още по темата: САЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
3
 
! Отговори
Паметлив преди 3 години
Казано е:"Каквото повикало-такова се обадило!"
Монополът на САЩ в геополитическото инженерство приключва!Включването на Русия е само началото,много по-интересно ще стане,когато Китай излезе на тоя "пазар"!
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да сложиш край, друго е да го започнеш и после - беж, като краварите!
19
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия смята да сложи край на гражданската война в Сирия

че колко пъти ше го слагат тоз край ушaнките?
Цялата им работа е "ще, смята, сигурно ... " :)))
Некое ново оръжие, от което трепери целия свят не са ли измислили наскоро :)))
18
4
 
0
 
! Отговори
ТАНТО за танто преди 3 години
До Анонимен-21 знаеш ли кога Когато Б---я изплати на ТУРЦИЯ за насила изселяните ТУРЦИ през 1989 год КВИТ З А Б Р А В И!
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха сега да видим кой разпространява фалшиви новини! Заглавието бомбастично, еднозначно, а главната теза е на последния абзац, макар "сайтът Free-News предполага..", "тези действия и обяснения не са съвсем коректни и логични"..
16
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50 000 лева
Става дума за предателите в България, финансирани и въоръжени от Съветския съюз,
издигнали се след фашисткия преврат на 9.9.44г.
По-подробно чети откровенията в известните книжки, "Рилски партизани", "Средногорски партизани" и др.
Разбира се, те трябва да се унищожават.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега като гледам ФАЩ щом ще дават тежки оръжия на Кюрдите, значи конфликта скоро няма да приключи. Идеята е да се дестабилизира региона за много дълго време и САЩ и Русия да има къде да си продават оръжията и да поддържат военните си бази. Съответно ще експлоатират и природните изкопаеми. За целта е необходимо да има постоянен конфликт.
14
5
 
11
 
! Отговори
50 000 лева преди 3 години
Подобно на джихадистите от ИД, за една отрязана партизанска глава фашистката власт до 09.09.1944 е плащала по 50 000 лева. Още през 1942 година българското правителство обявило награда за главата на партизанин, възлизаща на 50 000 лева, за обикновен партизанин. Ако главите принадлежали на партизански командир, политкомисар от бригада, голям партизански отряд, сумата за такава глава можела да достигне и 100 000 лева.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След всяка икономическа криза се появява концентрация на капитали. Част от тях са свободни и си търсят място под слънцето. Обаче за да го намерят, трябва да изместят нечии други капитали. Това е и причината за войната в Сирия, Либия, Ирак и т.н.
12
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говедарите да си седят в Ирак. Подушиха нефта и почват да се бъркат. Сирия не ги е викала да "помагат"
11
12
 
11
 
! Отговори
Cant stump the trump преди 3 години
САЩ "даряват" тежки оръжия на кюрдите с цел да дестабилизират не само Сирия, но и Турция. От Турция следва към Аврупа и ето ви Нов Кюрдистан. Хамериканците ще ни окупират и нас напълно (щото вече са го направили) и ще продават органите на избитите българи. Ако случайно ни съжалят ще ни "дарят" и на нас по некое тежко оръжие. ;)
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки следващ анализ е по-нескопосан от предишните. Пълни глупости.
9
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 3 години
Кристиян Костов класира България за финала на Евровизия.
Браво, Крис !
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баланс, избил ти е баланса, брат. Не си в час. Объркал си рейса, пич. Не се вкарвай в некакви филми бе, мен. Греда си, мой.
7
39
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УКРАЙНА ИЗГОРИ НАД 60 ХИЛЯДИ БЕЗДОМНИ КУЧЕТА И КОТКИ И ТО ПРЕДИМНО ЖИВИ В ПОДВИЖНИ КРЕМАТОРИУМИ ЗАРАДИ ЕВРОПЕЙСКОТО И БЕШЕ НАКАЗАНА!!!

ОЧАКВАМ СПРАВЕДЛИВОТО НАКАЗАНИЕ ЗА РУСИЯ КОЯТО ИЗБИ НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ ЗА ДА ИМ ОТКРАДНЕ ЗЕМЯТА!

С АТЕИСТИТЕ ОТ РУСИЯ НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ А ГО ЛИКВИДИРАШ НА МЯСТО!
6
36
 
7
 
! Отговори
БАЛАНС НА СИЛИТЕ преди 3 години
ЗЛОТО АТЕИСТИЧНО НАСЕЛЕНИЕ НА РУСИЯ ДА Е ПРОКЛЕТО ЗАВИНАГИ ЗА ТОВА, ЧЕ ОСТАВИХА ПУТЛЕРОЦИД ДА ИЗБИЕ НАСЕЛЕНИЕТО НА СИРИЯ И ДА ИМ ОТКРАДНЕ ЗЕМЯТА РЕДОМ С ТАЗИ И НА УКРАЙНА!
5
3
 
23
 
! Отговори
Джурналист преди 3 години
Подобно е било положението след Априлското въстание у нас. Великобритания не желае да отслаби османците със създаването на България, защото турците са тези, които спират руснаците от проливите и държат баланса на силите в региона. Политиката е *** и няма правилна страна - има само страна на победителя, тойпише историята.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** която обичаше бежанците, станала експерт по международни отношения :))) В момента и не само и Русия и САЩ са задавени от петрол и им е от единия крачол в другия за мизерните сирийски запаси от такъв :) Ама прост журналист
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Турция има песен за туран, туран е най голямата армия от турски говорещи.
2
6
 
46
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Тука вече медицината е безпомощна...