На кого е Ерусалим? Доналд Тръмп отново разгневи Близкия изток

Статутът на града е сред най-острите въпроси в отношенията между Израел и арабските му съседи
5 дек 2017 22:16, Елка Василева
77
На кого е Ерусалим? Доналд Тръмп отново разгневи Близкия изток
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп може тази седмица да признае Ерусалим за столица на Израел и с това да предизвика ново изостряне на конфликта в региона. Плановете на САЩ се посрещат с растящо недоволство в арабския свят, пише Би Би Си.

По време на изявлението си Тръмп според прогнозите за пореден път ще отложи да съобщи, че посолството на САЩ се премества от Тел Авив в Ерусалим.

Палестинците, главата на Арабската лига, а също така лидерите на Турция и Йордания предупредиха за евентуални последици от това решение.

Още по темата

Проблемът със статута на Ерусалим е сред най-острите въпроси в отношенията между Израел и арабските му съседи.

Израелското правителство не е коментирало публично евентуалното предстоящо изявление на Тръмп.

В понеделник изтича срокът, в който президентът трябва да подпише отказ посолството да се измести от Тел Авив в Ерусалим.

Всички президенти на САЩ, включително Тръмп, подписват този документ на всеки шест месеца, откакто през 1995 г. Конгресът прие решение за преместване на мисията.

По време на предизборната кампания Тръмп неведнъж обеща да премести посолството. И въпреки че все още има намерение да го направи, посолството засега е в Тел Авив.

При все това има данни, че в сряда Тръмп ще направи изявление, в което ще каже, че Вашингтон признава официално Ерусалим за столица на Израел, но за пореден път ще отложи местенето на посолството.

Защо се говори толкова за случая?

Статутът на Ерусалим е пряко свързан с конфликта между Израел и Палестинската автономна власт, подкрепяна от другите арабски държави и от целия ислямски свят.

Градът, особено източната му част, се смята за свещен от три религии - юдаизма, исляма и християнството.

Израел анексира този район по време на близкоизточната война от 1967 г. и смята града за неразделна част от своите територии. А палестинците смятат Източен Ерусалим за столица на бъдещата си държава.

Мирното споразумение от 1993 г. предвиждаше окончателният статут на града да се дискутира в следващи фази от мирните преговори.

Правото на Израел върху Ерусалим не бе признато от международната общност. Всички страни, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, разположиха представителствата си в Тел Авив.

От 1967 г. Израел е построил в Източен Ерусалим десетки квартали, където живеят днес близо 200 000 израелци.

Заселническите колонии са незаконни според международното право, при все че Израел оспорва това.

Ако САЩ признаят официално Ерусалим за израелска столица, това ще предизвика конфликт с международната общност. И същевременно ще заздрави позициите на Израел, засягащи легалността на колониите му в Източен Ерусалим.

Това решение ще постави и друг проблем - как ще се държат САЩ с оглед резолюциите на ООН по този въпрос. САЩ имат право на вето и може да го използват при по-нататъшни дискусии за действията на израелското правителство в източната част от града.

Как реагираха други страни?

Близкоизточните съюзници на САЩ реагират агресивно при новината за предстоящото изявление относно статута на Ерусалим.

Йордания, под чийто надзор са поставени всички ислямски светини в града, предупреди, че действията на Тръмп ще имат тежки последици.

По инициатива на Йордания бе свикано извънредно съвещание с участието на Арабската лига и на Организацията за ислямско сътрудничество.

Генералният секретар на Лигата Ахмед Абул Гаит заяви, че тази стъпка на САЩ ще разпали още повече фанатизма и жестокостта.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг съзря тук огромна катастрофа, която ще унищожи крехкия мир и ще предизвика нови конфликти.

Президентът на Палестинската автономна власт Махмуд Абас призова световните лидери да се намесят в ситуацията.

"Подобно решение на САЩ ще зачеркне мирния процес и ще дестабилизира ситуацията в региона", каза той.

САЩ участваха в мирните преговори десетилетия наред. Администрацията на Тръмп и днес работи върху нов проект за мирно споразумение. Но ако Щатите признаят Ерусалим за столица на Израел, Вашингтон ще изгуби позициите си сред палестинците.

Ще направи ли Тръмп наистина такова изявление?

Все още не е ясно дали президентът Тръмп ще признае Ерусалим за израелски град.
Белият дом не опроверга, нито потвърди това му намерение. Джаред Къшнър, съветник и зет на Тръмп, даде изявления в неделя, но отказа да отговаря на въпроси по темата.

"Президентът все още разглежда различните факти, за да формулира собствено решение - заяви Къшнър. - Когато решението бъде взето, той ще го представи сам, а не чрез мен".

(БТА)
 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 1 година
До Анонимен то и историята казва че одрин е бил наш. а на практика одрин е турски .този град трябва да бъде самостоятелна държава за да може всички юдеи мюслюмани и христиани да живеят в мир и равенство.а сащ загуби сирия сега искат нова воина в исламските държави.на всякъде се пъхат путин ще ги постави на мястото си след изборите.стига вече воини загиват мирни жители заради някои си глуп политик шут.а израел това чака на готово да владей чужди земи
65
0
 
0
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
За юдаизма Ерусалим е свещен ясно защо-бил е столица на Юдея -страната на евреите.За християнството също е ясно защо е свещен -там е разпънат Исус -евреин , който прави нова секта на юдаизма наричана християнство.Не е ясно защо е свещен за мюсулманите .Мохамед не е бил в този град ,нищо друго не се е случвало ,освен че е бил завладян от арабите и след това от турците.Владян е от британци и накрая пак от евреи
64
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 1 година
Аз само не разбрах какво му е толкова святото на тоя град. Истинските свети земи са другаде.
63
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
брокерьт под давление на евреиския си зет ще настьпи мотиката
62
0
 
4
 
! Отговори
1111 преди 1 година
Всъщност последните президенти на великите щати се явяват просто едни говорители на Израел..
61
0
 
2
 
! Отговори
158 преди 1 година
*** кравари.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, слагайте ситно нарязаната луканка или пъстърма и отваряйте биричката!
Време е и ние да гледаме малко "сеир"!
Че, то все от нас правят "сеир".
59
1
 
8
 
! Отговори
червенотитовчетата преди 1 година
Йерусалим не беше ли македонски?
58
1
 
7
 
! Отговори
Спиро преди 1 година
Йерусалим бил израелски от 3 000 години..Хора, четете, информирайте се. Няма никакви археологически доказателства до този момент, които удостоверяват еврейска история преди 10 век прн.е. - тоест - около цар Давид. В Библията пише много неща, голяма част от които вече е доказано, че са с чисто митологичен характер, супер-хипербулизирани и неисторически доказани. Вероятно е нямало египетско робство, нямало е завладяване на 31 града след това и една камара неще, на които се оповава еврейската истор
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да е свещен за мюсулманите?! След като тяхната най-важна джамия е построена върху разрушения от тях християнски храм, където се предполага, че в основите му е заровен Кивотът със скрижалите! Жалко, че християнска Русия се дупи заедно с *** и и ги въоръжава с модерни оръжия - продаде на Иран ракетни комплекси С-300, отделно пък подстрекава Кимчо срещу САЩ и го подпомага за ядрената му програма, същото което Сталин правеше с Хитлер, четете Ледоразбивача за да видите, че Сталин запали 2-та
56
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Йерусалим е Божи гроб. Йерусалим е свещен за всички християни. Израилтяните са Божият Избран Народ. Ислямът и коранът са сатанински измислици.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно ще им бъде сега на американците в Ерусалим , на улицата няма да посмеят да се покажат.
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОНЕЖЕ ВОЙНАТА С ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА ПРИКЛЮЧВА, ТРЪМП ЩЕ ОТВОРИ НОВА ВОЙНА, ЩОТО ВОЕННО-ПРОМИШЛЕНИЯ КОМПЛЕКС ТРЯБВА ДА ПРОДАВА ОРЪЖИЕ.
53
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочетох много мнения, кое от кое некомпетентни. Евреите не са християни - това да ви е ясно. Те изповядват в основната си част юдаизма и тук му е мястото да се каже, че евреите ненавиждат истинния бог Христос. Те мразят по един и същ начин, както мюсулманите, така и християните. Четете повече и се ограмотявайте.
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е да го направи, след загубата в Сирия и оставянето засега Асат начело. Това ще е опит да се провокира Иран към дирекни военни действия срещо Израел със съответен американски удар по Иран
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят така, че да не е на никой. Град-държава.
50
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврейте са избраното племе на дявола и един жив юдейн да има светът е в опасност.
49
4
 
7
 
! Отговори
читател преди 1 година
До али

Али, чети повече история, да видиш дали е така.
Но турците, от Турция не обичат историята.
48
6
 
41
 
! Отговори
али преди 1 година
Този град трябва да съществува като самостоятелна държава (нещо като ватикана). Защото този град е свещен за евреи, мюсюлмани и християни. За да може поклонници от
цял свят да го посещават без ограничения, както е било през цялата история на града....
47
2
 
20
 
! Отговори
Г преди 1 година
То е мирен процес за чудо и приказ, десетилетия дъвчене и и непреодолими различия. А с Косово процедурата беше бърза...