След петъчната молитва: Сблъсъци в Ерусалим и Западния бряг

Хиляди палестинци се включиха в обявения "ден на гнева"
Обновена: 8 дек 2017 14:55 | 8 дек 2017 14:52, Елка Василева
58
След петъчната молитва: Сблъсъци в Ерусалим и Западния бряг
Снимка: Reuters

В Стария град на Ерусалим и около него днес се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА.

Хиляди палестинци се включиха в обявения днес "ден на гнева", съобщи Ройтерс, обобщавайки ситуацията в палестинските територии.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Ерусалим е наш, Ерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Още по темата

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия Ал Маядин.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Ерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Ерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Палестина винаги е била и ще бъде само историческата област.Неблагодарници които живеят там на финансовото благоволение на евреи и саудитци.Мързеливи камънохвъргачи.
27
9
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа като ръчкаш кошер с оси какво очакваш да стане!? Сега гледам, че тоя тръмпа ич го няма и в политиката! Сега не знам *** за 7 или 9 пъти фалирал човек май май го бяха обвинили и предприемачи и бизнесмени, че бай ги е излъгал и окрал, така, че май и за бизнесмен май става май след като може да лъже и краде така значи е добре в тая насока! Но инак добре го дава мисля в най-скоро време хамериканките да понат да западат! Стига им толкоз!
26
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреите не могат да имат своя държава. Никога са нямали. Винаги са паразитирали върху други държави. Затова са ги изгонили от Египет, Англия, Франция, Испания. Евреят не е научен на труд.
25
14
 
18
 
! Отговори
точка преди 6 години
Йерусалим е на евреите.Те ще пазят Божият гроб..Арабите си имат Мека и Медина.Въпросът е затворен.
24
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смърт за еврейте! Обявявам български шопски християнски джихат срещу еврейте особено американските!
23
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкуствената държава Израел ситуирана незаконно върху изконни палестински земи през 1948 няма да изкара и 100 години.
22
5
 
22
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Разбирам защо 80% от коментарите са ****, ама все пак да ви напомня логиката на правоверния. Щом някога е стъпал техен крак и има джамия, това е тяхна територия. както кучето си я препикава. И както сега викат йерусалим е наш, утре ще кажат Русчук е наш. И Малага. И Сараево и т.н. до Виена.
21
23
 
5
 
! Отговори
Хасанчо преди 6 години
Ерусалим е мюсюлмански от много векове, аз не мога да разбера как може такова нещо ние сме най-големата религия а ни дискриминират да ходим на най-свещенното място за нас как така Ерусалим е еврейски? Еми тогава Лондон и Париж са мюсюлмански!
20
8
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
Ерусалим и свещенният храм на евреите е построен от цар Соломон, след което е разрушаван неколкократно включително и от арабите които построяват върху останките на свещеният за евреите храм днешната Ал Акса. Ерусалим е превзиман винаги със сила, така както и през 1967 са си го върнали евреите/израелци. Те си го обявяват за столица и не им трябва да питат някой, той винаги си е бил техен. Това, че Тръмп мести посолството си е техен проблем. Палестинците си имат Газа и да си стоят там.
19
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 14Точно така.Йерусалим трябва да е под егидата на ООН и ЮНЕСКО но на САЩ са им нужни войни.Постоянно и далеч от тях.Всичко е с умисъл.Няма как да не са казали на Бай Дончо какво ще последва след неговата глупост.Трябва да има война.
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали ще има кървава Коледа, или само в Европа? Сега е момента за Трета Световна Война. И без това населението на Земята трябва да се намали под 1 милиард. Е ще паднат продажбите на някои концерни, но пък хората ще имат по-спокоен живот и ъпдейтите за ХР ще продължат...
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ерусалим - типичен мултикултурен град, в който живеят хора от три религии. Последиците - непрестанни конфликти през последните 2000г. Заключение: гледайте каква дупка е мултикултурен Ерусалим и си презставете на какво ще заприлича мултикултурна Европа.
16
2
 
3
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
До Niii Образованието на списващите е до това ниво! Невежата / па бил той и журналист / трудно разбира когато му посочваш грешките.
15
4
 
10
 
! Отговори
Niii преди 6 години
Стига сте писали Ерусалим, изписва се правилно Йерусалим!!!!!
14
4
 
12
 
! Отговори
Пет преди 6 години
Ей фанатизъм без край е там! Стига да са се ръчкали и убивали заради фанатични стари религии! Йерусалим е град в която се почитат и трите световни религии за това трябва да бъде обявен за добре охранявана Независима територия за трите вида богомолци! Само тогава ще има мир там и Никакви нови религиозни строежи и унищожаване на стари светини.Народите са пощурели в 21 век се избиват заради стари Легенди.
13
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тръмп е реален дибил защо трЯбваше сега пак да разпалва поредна война? Що за *** са американците?
12
5
 
0
 
! Отговори
5-5=5 преди 6 години
Dodko ti si kato puknato garne na aspus mnogo patardiq za nishto.
11
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиняКако, ти май ислямолюбка си готова да станеш, само да не си в лагера на бай Дончо? Ех тази омраза към Америка. Не мислиш ли, че в случая Русия трябва да подкрепи бай Дончо защото рано или късно муслимите ще затропат и на вашата врата!
10
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо скивали какво направи с необмислените си думи и действия? Ти си на 70 години мислиш ли че ще живееш още толкова? Погледни колко млад народ има в Палестина и израел! Те ще живеят поне още по 50 години за тях не помисли ли? Вместо да ги помиряваш и обединяваш ти ги разделяш и озверяваш! Харесвали ти това? Щом до 70 години не ти дойде акъла няма за кога да ти идва. Ще отговаряш за действията си при онзи горният тогава ще те видиме какви ще ги дъвчиш.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чий е Йерусалим? На който го вземе.