Протестите в Иран няма да съборят управлението

През 2009 г. протестите бяха политически мотивирани
12 яну 2018 16:55, Екип на Bloomberg
6
Протестите в Иран няма да съборят управлението
Снимка: Pixabay

Протестите в Иран започнаха на чисто икономическа основа, като искрата, която „подпали чергата“ бе фалита на няколко банки и строителни фирми. Демонстрациите в последствие обаче придобиха и политически оттенък.

Това посочи арабистът проф. Владимир Чуков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„Моторът на протестите бяха кръгове около бившия ирански президент Махмуд Ахмадинеджад, от тази част от консерваторите, които го приемаха като човек, правещ социални реформи. В момента той е под домашен арест, което е безпрецедентно в историята на Ислямската република“, добави събеседникът в предаването.

За разлика от масовите протести през 2009, които бяха политически мотивирани, сегашните нямат потенциала да съборят управлението, коментира Чуков. Това се обуславя от факта, че зад тях стои малка социална прослойка, а основните две фракции в политически и социален план – управляващите реформатори и опозиционните консерватори, не желаят смяна на властта и установяване на режим като този на Шаха, свален преди 40 години.

Основна тема в разговора бе и ситуацията в друга ключова за стабилността на Близкия Изток държава - Сирия.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе колко и да се напъват номера им на ч*футите в Иран с цветни и безцветни революции няма да мине
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има цветна революция в Иран.
Свикнаха ли американци, англичани и французи?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите в Иран бяха организирани с цел да накарат ръководството да изтегли част от войската си от Сирия. В момента САЩ се опитват да възродят остатъците от ИДИЛ, а това няма как да стане ако руския и иранския контингенти са там. За това се опитаха да договорят намаляне на руския контингент, но с Иран няма как да се договорят и затова се опитаха да ги принудят, знаейки, че ще жертват участниците в протестите.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1
Хмммммм.....както във всяко стадо си има по една черна овца, така и във всяка държава име няколко продажни не.год.ници, заради които и пропадат целите държави! Че ние не пропаднахме ли? И моля ви се не ми говорете за "икономическа стабилност" в държава, която НЯМА ИКОНОМИКА! Или за "икономика" ще ми броите 92% малки фирми, от 1 до 10 човека в състава си! И ТОВА Е ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА!!! Значи всеки си има фирмичка - я фризьор, я бармен, я изчуква ламарини или поправя бяла техника
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С гущерите на чичо Сам и с добра дума се постига повече отколкото с добрата дума.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Иран цветната революция няма да мине.
Иранците знаят какъв хаос ги чака, ако ги сполети съдбата на Либия, Ирак или Сирия.