Нови обвинения: Атака с хлор на сирийските сили

13 пострадали в град Дума в анклава Източна Гута край Дамаск
22 яну 2018 13:37, Елка Василева
57
Нови обвинения: Атака с хлор на сирийските сили
Снимка: архив, Reuters

Неправителствената организация Бели каски, която участва в спасителни операции в Сирия, обвини сирийските правителствени сили, че са използвали днес хлор при бомбардировка на контролиран от бунтовниците анклав източно от Дамаск, предаде Ройтерс.

Най-малко 13 души са пострадали в град Дума в анклава Източна Гута край Дамаск. Симптомите, наблюдавани при тях, в това число задушаване, са като при излагане на действието на хлор. Пострадалите казали, че усетили миризма на хлор по време на атаката.

В град Дума и в анклава Източна Гута почти 400 000 души са под обсада на сирийските правителствени сили и на свързаните с тях милиции от 2013 г. Източна Гута е последната позиция под контрола на бунтовниците близо до Дамаск.

Неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека каза, че силите на режима са използвали газ и при ракетна атака миналата седмица срещу анклава Източна Гута.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 7Хлора с който "атакуват" Румънците е един от най-безобидните компоненти на коктейла отрови които изпускат в атмосферата
8
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 6Айдее още един Умен ЕкспертХлора и някои от производните му които между другото могат да за ползват като БОВ са прекрасни дезинфекциращи агентиИмах случай в Казармата Момче то съседната рота се разболя от жълтеница. Имах "Щастието" на следващия ден да съм дневален Идва Старшината носи една Туба и казва:Това е ХлорПикрин по половин капачка в една кофа с вода и минавате всички подове и тоалетни СЛОЖЕТЕ СИ РЪКАВИЦИ И ПРОТИВОГАЗИЛеле това как В О Н И но и как ЧИСТИникой не се раз
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румънците атакуват с хлор Русе 50 години. Не знам това дали продължава още.....
6
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин изнася хлор за Сирия. Ще строят гъзопровод.
5
4
 
15
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Айде пак Белите КаскиХора разберете при атаката на позицията на Българските войски при Дойран Първата световна война Съюзниците са приложили МАСОВО(изстреляни са стотици и дори хиляди газови снаряди) Хлор, Иприт и вероятно други БОВ - загубите са 40 човека(не са си сложили навреме противогазите или са с дефектни противогази)Химическото оръжие за да е поне малко ефективно се ползва ВИНАГИ МАСОВОПуснали били една бомба - Това е ТЕРОРИЗЪМА срещу обсадени е по-ефективно една 500кг класическа
4
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите ежедневно пускат фейкове за да оправдаят присъствието си в Сирия. Това присъствие е абсолютно незаконно, без мандат на ООН, без покана от сирийските власти. От шест години САЩ обучават, въоръжават и координират действията на терористите. Днес когато терористите са почти унищожени, американците започват същата дейност с кюрдите. Докато САЩ не се изнесат от Сирия, войната няма да спре.Краварите в Краваристан, за един по-добър свят!
3
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какъв му е на Асад при сегашната ситуация да използва хим. оръжия при положение, че веднага западняците ще го нападнат ? Освен това нали ги унищожиха преди няколко години пред погледа на ООН.
2
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белите каски са си отряд на идилци, така че не може да им се вярва.
1
3
 
44
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Боже, по фейк нюз от тази няма как да има. Хлор се е ползвал през Първата световна война, после са измислени много по-ефективни БОВ. Освен това Сирия унищожи отдавна химическите си оръжия, при това под контрола на Организацията за забрана на химическите оръжия. Въпросните бели каски ги знаем, пускат фалшиви клипчета с убити мирни граждани, които после възкръсват да се снимат в следващата медия.