Зад срещата за бъдещето на Сирия – интересите на Кремъл

Според руски политолог тя е предизборна кампания на Путин
42

2998 гледания   |  Още видео

Срещата в Сочи за бъдещето на Сирия успя да изпълни ролята си да прокара интересите на Кремъл както във външнополитически, така и във външнополитически план. Това смята руският политолог и арабист Леонид Исаев. Според него срещата може да се разглежда и като част от предизборната кампания на Владимир Путин.

"Много е сложно сега да се каже какви резултати даде срещата, защото тя премина много нееднозначно, опозицията не взе участие в нея. От друга страна в Сочи пристигна специалният пратеник на ООН за Сирия Де Мистура, и макар да не участва в този конгрес, в крайна сметка той имаше възможност да наблюдава хода на преговорите и поддържаше контакти с руското политическо ръководство.

Още по темата

Това посочи още Леонид Исаев пред Николай Кръстев в "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"На Де Мистура бяха предадени документи с препоръчителен характер по отношение на реформирането на сирийската конституция, затова смятам, че всичко ще зависи от това дали той ще може да ги реализира", коментира събеседникът в предаването.

"Тук има един много голям проблем – от гледна точка на ООН и Русия, реформирането на конституцията и работата на специалната комисия трябва да премине през специална процедура. Днес сирийския режим с право може да се каже, че е победител в гражданската война в страната, застъпвайки противоположни позиции, че реформирането на конституцията трябва да става вътре в Сирия и че става дума за вътрешносирийски въпрос.

Главния проблем на срещата в Сочи, е че не беше постигнато сближаването на тези две позиции", отчете анализаторът.

Според него конгресът в Сочи има външнополитическо, но най-вече вътрешнополитическо измерение.

"Ако гледаме на вътрешнополитическото измерение, то аз смятам, че то постигна успех, защото Путин обеща да проведе тази среща още през октомври 2017. Неотдавна той заяви, че изтегля руските войски, искайки по този начин да покаже на руснаците, че страната им запазва своето присъствие в Близкия Изток, независимо че армията й е изведена от страната"

"И за това според мен срещата имаше повече вътрешнополитическо измерение за Русия и бе свързана с предизборната кампания на Владимир Путин, от колкото носеше някакво външнополитическо значение. Тя бе предназначена по-скоро за руснаците, отколкото за външните участници", категоричен е политологът.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Го4о преди 9 месеца
Путин изби най-много хора в Сирия!
16
1
 
0
 
! Отговори
да, ама преди 9 месеца
Интересно че тук някои явно се увличат по паразитния начин на живот.
Определено Кадафи е имал доста сериозни проблеми за да зарази 451 либийчета с HIV.
Той го прави с цел да се справи с опозицията като ги обвини в заговор със САЩ. Нашите сестри бяха съзнателно набедени тъй като беше ясно че ще бъдат предадени.
Този който плати 400 милиона кръвнина за да освободят българките беше Краля на Катар.
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След aрaбските пролети,режисирaни и финaнсирaни от СAЩ,Египет също беше зaплaшен от рaзпaд и грaждaнскa войнa( кaто Либия) но се нaмери един достоен мъж " дикрaторa" генерaл Сиси,който спaси стрaнaтa си от " демокрaтизирaне",рaзбирaй унищожение
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aсaд ще унищожи бaндите нa опозициятa с помощa нa Русия,a ония дистерикaтчетa кюрдите ще бъдaт избити от Султaнa!
13
1
 
13
 
! Отговори
Aсaд кaзa преди 9 месеца
" Aко сирийския нaрод беше срещу мене,нямaше дa имa силa нa светa,която дa ме зaдържи нa влaст!"
12
2
 
12
 
! Отговори
Нaродa нa Сирия знaе преди 9 месеца
Пaдне ли Aсaд,Сирия я чaкa съдбaтa нa Либия,или нa Ирaк
Гледaй Либия без Кaдaфи,предстaвяй си Сирия без Aсaд!
Зaтовa Aсaд и синовете му ще упрaвлявaт Сирия вечно и никой,aмa никой не е в състояние дa го свaли от влaст,нaродa и aрмиятa сa с него,ИД е унищиженa,a жaлките бaнди нa опозициятa също ще бъдaт безпощaдно унищожени!
Нa кaкво се нaдявaте вие врaговете нa Aсaд- нa чудо от прикaзките,нa кaкво ви питaм?
11
2
 
14
 
! Отговори
До 16 преди 9 месеца
От кога въоръжените интернационални главорези в Сирия, финансирани от мракобесните режими в залива за да свалят Асад са "сирийския народ"? Сериозно ли си вЕрваш на глупостите?
10
2
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 9 месеца
Как така да няма "демокрация" в С. Арабия... Че нали те финансират "опозицията" на Асад и искат да наложат в Сирия "демокрация" по саудитски образец... И вие джендитата точно това искате и за това рИвете или и вие не знаете какво искате и за какво се борите...
9
1
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Ако слушаш БАБАСИ, СНН и др "независими" източници, като дюнерджията от Ковънтри, за всички цивилни жертви в Сирия е "виновен" Асад... Чарфосаните алакбарски "опозиционери" са "ангели" и "не убиват" цивилни... Колко трябва да си зомбиран, за да вЕрваш на такива глупости?
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В обща зала са се събрали само Сирийци, без достъп до каквито и да е подсказвачи.
.
Вярно е. Присъствал е и издирваният за бомбения атентат в рейхание отнел живота на 52 мирни жители. Участвал е от страната на Асад. Ей такива са участвали на "конференцията".
7
2
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 9 месеца
Иран е направо върха на демокрацията в сравнение със сатрпските режими в С. Арабия
и всички около нея! Ти как си представяш църкви и синагоги в С. Арабия, каквито има в Иран?!
6
1
 
12
 
! Отговори
До 4 преди 9 месеца
В Иран за разлика от говедарските приятели и "демократи" от С. Арабия, Катар,ОАЕ, Оман и др. от региона, има парламентарни избори, опозиция, църкви, дори синагоги! Схващаш ли разликата, дженди....
5
3
 
16
 
! Отговори
ДА преди 9 месеца
Вечна слава на Русия която води война срещу тероризма в Сирия.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сирия като предизборна програма ляво-дясно и дясно-ляво по средата - и при соца все помагахме на братските африкански и арабски народи.
във Венецуела, Куба - как са амигосите, борят ли империалистическия народен враг?
3
3
 
7
 
! Отговори
Така е преди 9 месеца
Не е присъствала алаакбарската чарфосана, въоръжена, главорежеща и финансирана от "демократична" С. Арабия "опозиция" от ИДИЛ, Ал Нусра и фракциите им. Сирийската опозиция си е в сирийския парламент.
2
3
 
15
 
! Отговори
ей тикви преди 9 месеца
Вместо нашите "свободни медии" да коментират лъжи и глупости да питат някой политолог от САЩ какво правят те в Сирия,защо без покана се намират на чужда земя,защо подкрепят и пазят терористите в Сирия.
1
2
 
13
 
! Отговори
PD преди 9 месеца
Няма такава дезинформация, като родните медии.
На конференцията се събраха над 1500 представители с възможно най широк спектър на всевъзможни формирования на терен, дори и до ниво племенни старейшини.
Путин не е присъствал въобще.
В обща зала са се събрали само Сирийци, без достъп до каквито и да е подсказвачи.
кюрди, тартори на групировки, умерена опозиция, баас. Единствените които отказаха да присъстват са въоръжената опозиция, т.н про турски сили, но и за тях ще има около 30% в комисиятта.