Изгледите за голяма война в Близкия изток? Големи заради Русия!

Сега има нужда от американско възпиране
25 апр 2018 21:00, Елка Василева
274
Изгледите за голяма война в Близкия изток? Големи заради Русия!
Снимка: архив, Reuters

Изгледите за по-широка война, в която Израел да се изправи срещу Иран, Хизбула и шиитските милиции в Сирия и Ливан, са все по-големи, благодарение на Русия. Руснаците са тези, които "изобличиха" нападението на Израел на 9 април срещу иранската база Т-4 в Централна Сирия.

Практиката на Израел е да поразява в Сирия мишени, които са свързани, наред с други неща, с пренасянето на нови оръжия от Иран за Хизбула, но никога да не признава за ударите си. Докато израелците не казваха нищо публично, иранците и Хизбула нямаше нужда да отвръщат на ударите, за да избегнат унижение.

Но тъй като загубиха поне седем войници от елитното звено "Кудс" при израелската атака, а руснаците обявиха израелците за виновни, иранците нямаше как да потулят нещата. Сега медиите им отразяват напоително не само атаката, но и изявленията на високопоставени държавници като Али Акбар Велаяти, че Иран ще отвърне на удара, пише Денис Рос, в. "Уолстрийт джърнъл".

Защо руснаците изобличиха израелците? Две причини: първо, в базата има и руски военни и въпреки че израелците удрят с голяма прецизност, бомбардировката бе в непосредствена близост до руските сили. Владимир Путин реши да покаже на израелците, че това е неприемливо.

Второ, израелската атака бе извършена, след като Башар Асад използва химически оръжия в Дума, а Путин искаше да се разбере, че това не е американски удар. Той е алергичен към всичко, което подсказва, че американската мощ може да диктува събитията в Сирия. Русия е арбитърът.

Ако не друго, то ограничената военна акция на американци, британци и французи срещу три обекта в Сирия, свързани с производството на химически оръжия, поне доказа гледната точка на Путин. Ударите с нищо не отслабиха Асад във военно отношение, за да променят баланса на силите в Сирия или да засегнат руските или иранските позиции в страната.

Трите западни страни внимателно избегнаха обекти, намиращи се близо до руските или иранските сили, след като Русия заплаши да противодейства на всяко подобно нападение. Това на практика показа, че руските мерки за възпиране подействаха на правителството на Тръмп.

Заявената от Тръмп решимост да изтегли американските войски от Сирия и да остави "други да се погрижат за нея" несъмнено окуражи Русия и Иран и бе послание към израелците, че са сами. Може би отговорът на иранците към израелците ще бъде премерен; в края на краищата те все още укрепват присъствието си в Сирия и трябва да се справят с продължаващия бунт. Това предполага иранският отговор - било директен срещу Израел или срещу мека еврейска цел извън Израел - да бъде толкова ограничен, че след това Израел също да ограничи отговора си. Това предполага много неща, включително че иранците и израелците разчитат добре сигналите си. Възможността за грешка в изчисленията е голяма.

Дори сегашната ситуация да бъде овладяна, Иран и Израел са на път да се сблъскат. Иран е решен да изгради широка военна инфраструктура за себе си и за марионетките си в Сирия и да отвори нов фронт срещу Израел. Израел е също толкова решен да попречи на Иран да създаде в Сирия еквивалент на заплахата, идваща от Ливан, в лицето на Хизбула.

Още един фактор засилва риска от ескалация. Иранската решимост да изгради сирийски фронт срещу Израел е отражение на убеждението, че ислямската република ще спечели асиметрично преимущество пред еврейската държава. Чрез Хизбула, която има над 120 000 ракети, Иран може да застраши Израел от териториите на Ливан и Сирия, докато Израел е ограничен във възможностите си да заплаши Иран пряко или поне така, изглежда, си мислят иранците.

Не е обаче заложено в гените на Израел да приеме ситуация, в която Иран си мисли, че може да му обяви безнаказано война. Ако към Израел полетят 1000-2000 ракети дневно във война, в която иранците дърпат конците, той ще удари в Иран мишени, от които много ще заболи, например иранските петролни кладенци и рафинерии. Как ще отговори Иран? Ракетите на Хизбула вече ще са увеличили до възможно най-голяма степен причинените от Иран щети върху Израел. Ако иранските петролни обекти бъдат атакувани, ще позволи ли Техеран да бъдат оставени непокътнати саудитските петролни обекти?

Работата е там, че е твърде лесно да се предвиди как може да започне евентуална война между Израел и Иран, но не и как ще приключи. Правителството на Тръмп може да иска да изведе американските части от Сирия, но ако САЩ се отдръпнат, това ще увеличи опасността от регионална война.

Сега има нужда от американско възпиране. Путин трябва да разбере, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце и да чакат иранската експанзия в Сирия да разпали война с Израел. Той може да предприеме действия за възпиране на разширяването на иранското присъствие и това на шиитските милиции. Ако ли не, това ще бъде сторено от Америка, която ще използва военновъздушните си сили.

Тръмп очевидно не се интересува от Сирия. Но също така той няма интерес от по-широкообхватна регионална война, която може да въвлече Америка и да навреди на световната икономика. Сега не е моментът нещата да се водят задкулисно. 

/БТА/
 


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако не беше Асад и Русия,Сирия щеше да бъде поделена между Израел,Турция,Ирак и Йордания.Същото щеше да сполети и Ливан.
213
8
 
2
 
! Отговори
Кори преди 8 месеца
Където Русия стъпи, само свинщини. Как пък веднъж нещо добро не произлезе от тези.
212
0
 
11
 
! Отговори
А преди 8 месеца
СТИГА С ТЕЗИ ЛЪЖИ,АКО НЕ БЯХА РУСИЯ И РЪКОВОДСТВОТО НА СИРИЯ,СЕГА ДЪРЖАВАТА СИРИЯ НЯАШЕ ДА Я ИМА,ТОЛКОВА Е СЛОЖНО ДА ГО РАЗБЕРЕТЕ.ЛАКОМИЯТА НА БАТКОВЦИТЕ НЯМА КРАЙ,ПОПИЛЯХА ЦЯЛА ДЪРЖАВА ЗА ДА ЗАДОВОЛЯТ НУЖДИТЕ И НЯММАТ СПИРАНЕ ПРЕД ЛЪЖИ И КОМБИНАЦИИ.ТРЯБВАШЕ ДА ИМА ПОНЕ ЕДНА РАКЕТА ОТВЕТЕН УДАР,ЗА ДА РАЗБЕРАТ КАКВО Е ТО ДА ТИ РАЗРУШАВАТ ДЪРЖАВАТА БЕЗ ВИНА ВИНОВНИ.
211
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Крим е руски, Русия е велика сила, предателите Елцин и Горбачов вече ги няма................................ясно ли е???
210
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо САЩ и НАТО имат право да имат военни бази в целия свят, а Русия няма право да има 2 бази в Сирия???
Да обяснят западните лицемери - политици и военни??
Аман от двойни и тройни стандарти!!!
209
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Истината рано или късно излиза наяве, ще стане ясно кой финансира тероризма-западните служби, фирми и политици!!!
208
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ционизмът на Израел и уахабизмът на Саудитска Арабия да две крайни и много вредни идеологии.
Всички служби знаят това!!!
207
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Лелееее...неуморни сте. Русия разкрила кой е извършил атаката и за това е виновна??? Тереза Мей се чуди как да скалъпи обвинение без факти и всички я аплодират, а когато Русия разкрие нещо то е задължително вредно. От кога ви тресат такива притеснения че истината е вредна? Е.лке ти си върхът!! Значи Израел да си бомбят без никой да знае и всички да се правим на умрели лисици?? Браво, радетели за свобода и истина! Браво!
206
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ИДИЛ и терористите са подкрепяни от САЩ, Англия и Франция.
Асад все още е президент на Сирия.
Крим е руски, Путин е голям стратег!!!
Ясно ли е това на западните лицемери???
205
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната антируска статия...............прекалихте вече.
204
15
 
2
 
! Отговори
Всичко е заради газ преди 8 месеца
Ако войната спре, тръбите тръгват към Европа и Газпром умирга

Загива путин не позволява са спре
203
3
 
20
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 8 месеца
До Лилипута пак лъже

Първо, "Лилипута" не е обещавал нищо, това беше словесна престрекла, в която участваха 1-2 руски генерали. Второ, факт е, че ударите наистина отбягваха зоните с руснаци. Трето, вчера руското военно министерство представи снимков документален материал от останките на намерените свалени ракети. Този който "пак лъже" е САЩ.
202
2
 
22
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 8 месеца
Доста долнопробна статия.
1. Първо, целият свят разбра, но явно авторът още не е разбрал, че т.нар. "химическа атака" беше инсценировка на Англия и Белите каски (бива ги в тези работи).
2. Второ, четейки текста - не намерих дори и лъжовни аргументи (като в точка 1) защо "заради Русия" били големи шансовете за голяма война. Тези, които са се настанили неканени на територията на суверенна държава, помагат на терористите и бомбардират под фалшиви предлози са САЩ, а не Русия.
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 208
Русия няма да нападне Израел. Повече от 1/3 от жителите на тази страна са руски евреи или руснаци. Ядат свинско, че и сланинка. Обичат бившата си родина не по-малко от новата. Постоянно ми попадат коментари на бивш антисъветчик, сега абсолютно проруски настроен. Потърсете в Нета Яков Кедми.
200
0
 
8
 
! Отговори
206 до двата минуса преди 8 месеца
Давайте по същество!В какво не съм прав, та слагате минуси?Руснаците освирепяха - всеки ден показват по нещо ново!За да направиш двигател за самолет по най-съвременните изисквания, не са нужни престарели пленници-немци!Само съвършен kретеноид може да се залъгва с това!Нужни са нови материали, свръхтоплоустойчиви сплави, каквито никой още не е създавал.Нови идеи, нови решения, нови технологии.
Както не можете да ме оборите със ssраните си минуси,така никой няма да постигне техническо съвършенство
199
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще сме е ли Русия да нападне Израел?
198
3
 
14
 
! Отговори
До шматка преди 8 месеца
Никнеймът ти отива! Ако бях написал ДАЕШ на кого щях да съм трол - на Асад или на саудитския принц? Много на дребно живееш, опонирай по същество! Да, чета руска преса, гледам руска ТВ, руско-еврейска, CNN и др. Поназнайвам езици, признавам - руският най-добре. Живял съм 6 години в Русия и това бяха най-хубавите години в живота ми. Освен, че се изучих, там открих Европа - италиански, френски архитекти и скулптори,музеи, пълни с европейска култура, зали с европейска музика, книги!
Горкият ти!
197
5
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 183 преди 8 месеца
Какво ти разбира ненужният горен крайник от сопла? Су-57 лети с двигателите, с които лети Су-35 - АЛ 41Ф1 - всеракурсен двигател +/- 20 градуса, осигуряващи му свръхманевреност. Показаха филмче - тестване на самолета с един такъв и един от новите "изделие 30", който е съвсем нов, а не модификация и е много по-добър от АЛ.
Само вманиачен запалянко може да пише глу-по-стите за немските инженери от ВСВ!
Защо днес фрицовете не могат да направят двигатели за Юрофайтъра или за Еърбас, а ползват R-R?А?
196
14
 
5
 
! Отговори
шматка преди 8 месеца
До 203

ИГИЛ-что ето товариш:)))
Путинските т.ролове даже не знаете как да се прикривате.Явно Путин започна да ви събира от кол и въже
195
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 192
Теб май те хвана манията за величие - реши, че се правят лади специално за теб!